ΧΑΪΔΑΡΙ
Ανησυχία από τις ζημιές σε κτίρια που προκάλεσε ο σεισμός

Περιοδεία του ΚΚΕ σε σεισμόπληκτες περιοχές. Να κηρυχτεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά η δημοτική αρχή

Τρίτη 30 Ιούλη 2019

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στο Δάσος Χαϊδαρίου περιόδευσε την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής. Τον Γ. Πρωτούλη συνόδευσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Χαϊδάρι, τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στο Δάσος και το Δαφνί, όπου υπάρχουν μέχρι σήμερα περίπου 2.000 αιτήσεις κατοίκων για έλεγχο κτιρίων, από τις οποίες έχουν ελεγχθεί περίπου 450. Από αυτά, περίπου 35 έχουν χαρακτηρισθεί ακατάλληλα για χρήση, ενώ πολλά είναι αυτά που, αν και είναι κατοικήσιμα, χρειάζεται να επισκευασθούν. Ζημιές παρατηρούνται επίσης και στον 5ο Βρεφονηπιακό Σταθμό, καθώς και σε σχολικά συγκροτήματα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε σπίτια και καταστήματα, όπου άκουσε την έντονη ανησυχία των πολιτών για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις ζημιές, καθώς και τους φόβους τους ότι θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ για την ανάδειξη του θέματος.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκος, ενημέρωσε τους κατοίκους για την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τους κάλεσε να κάνουν άμεσα αιτήσεις για αποζημίωση των ζημιών.

Σοβαρές ζημιές προκάλεσαν σε σπίτια οι σεισμοί
Σε δήλωσή του μετά την περιοδεία, ο Γ. Πρωτούλης τόνισε τα εξής: «Επισκεφτήκαμε σήμερα την περιοχή του Δάσους Χαϊδαρίου με σκοπό να δούμε από κοντά τις ζημιές και να πιέσουμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση να ενισχύσει τα κλιμάκια ελέγχων, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και άμεσα να δοθούν αποζημιώσεις στο σύνολο των πληγέντων, χωρίς περιορισμούς, ξεπερνώντας χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Απαιτούμε επίσης, με ευθύνη του υπουργείου και της ΚΤΥΠ να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις σχολικές μονάδες και να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες επισκευές, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχτεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμος Χαϊδαρίου. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει πως ο σεισμός της 19ης Ιούλη έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πόλη. Από το μέχρι σήμερα έλεγχο σε 425 κατοικίες, που έχουν κάνει τα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ (στελεχωμένα και από μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου), έχουν κριθεί ως ακατοίκητες 42 οικίες, ενώ και στα υπόλοιπα υπάρχουν ρωγμές στην τοιχοποιία και άλλες ζημιές, που είναι απαραίτητο να επισκευαστούν, προκειμένου να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για όλους. Ιδιαίτερα δε, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως παιδιά, ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι, ασθενείς κλπ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «όπως είναι αυτονόητο, με την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο αριθμός των σοβαρά πληγεισών κατοικιών θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Αρα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρεση στέγης και την αποκατάσταση των οικογενειών των σεισμοπλήκτων. Επίσης, πολλές ζημιές σημειώθηκαν σε πολλά σχολεία του δήμου μας, σε παιδικούς σταθμούς και στο Κέντρο Πολιτισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους που προαναφέρθηκαν, επειδή τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζεται άμεση παρέμβαση προκειμένου να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας όλων των δημοτικών υπηρεσιών σε ασφαλή κτίρια, ζητούμε να κηρυχθεί ο δήμος Χαϊδαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα κάθε δυνατότητα υποστήριξης του δήμου μας, για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής της πόλης μας».