ΡΩΣΙΑ
Ατέλειωτος πύρινος εφιάλτης στη Σιβηρία
Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Roscosmos Space Agency

Δορυφορική λήψη από τις πυρκαγιές στη Σιβηρία
ΜΟΣΧΑ.--

Εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα δεκάδες πύρινα μέτωπα στη Σιβηρία, παρά τις εντατικές - πλην καθυστερημένες - προσπάθειες πυρόσβεσης από τη μεριά του ρωσικού στρατού και τους χιλιάδες τόνους νερού που ρίχνουν εδώ και λίγες μέρες αεροσκάφη τύπων «IL-76» και «Mi-8».

Ανακοινώσεις ρωσικών περιβαλλοντικών οργανώσεων ανεβάζουν σε τουλάχιστον 4.300.000 στρέμματα τις αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις, ενώ από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές ασφυκτιούν ή υποφέρουν από δύσπνοια χιλιάδες κάτοικοι τουλάχιστον 70 περιοχών σε συνολική έκταση τουλάχιστον 30.000 τ. χλμ., κυρίως στις αχανείς περιοχές της βόρειας Γιακουτίας και στις ανατολικές περιοχές Κρασνογιάρκσκ και Ιρκούτσκ. Κοντά στα πύρινα μέτωπα σημειώθηκαν χτες εκρήξεις και σε αποθήκη πυρομαχικών του ρωσικού στρατού στο Κρασνογιάρσκ, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή συντελείται στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εξαιτίας και της δραματικής μείωσης των πόρων σε δασικές υπηρεσίες και ειδικές επιστημονικές ομάδες που είχαν αναλάβει επί ΕΣΣΔ την προστασία των αχανών δασικών εκτάσεων.

Οι φωτιές στη Σιβηρία έδωσαν νέα αφορμή για τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία η Ουάσιγκτον επανέλαβε την προσφορά της για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών.