ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ INF
Οι ΗΠΑ επιταχύνουν την εγκατάσταση νέων πυραύλων στην Ασία

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να εκπλήσσει την Κίνα, που έχει ήδη αντίστοιχα όπλα

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών που οξύνονται με τη Ρωσία και την Κίνα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ δήλωσε ότι η αποχώρηση της χώρας του από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF), που τέθηκε σε εφαρμογή στις 2 Αυγούστου, θα επιταχύνει την ανάπτυξη υπερσύγχρονων αμερικανικών πυραύλων ειδικά στην Ασία. Η Ουάσιγκτον αποχώρησε από την INF επικαλούμενη μη τήρηση της Συνθήκης από τη Ρωσία, ωστόσο εδώ και καιρό επέμενε ότι βασικό πρόβλημα της Συνθήκης - που είχε υπογραφεί το 1987 μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης - ήταν ότι αυτή δεν περιλάμβανε την Κίνα, δηλαδή έναν από τους βασικότερους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, αν όχι τον σημαντικότερο.

«Τώρα που αποχωρήσαμε από την INF, το υπουργείο Αμυνας θα επιδιώξει ολοκληρωτικά την ανάπτυξη αυτών των συμβατικών πυραύλων εδάφους - αέρος, σε μια προσεκτική απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας», δήλωσε o Εσπερ και παράλληλα επικεντρώθηκε στις σχετικές δυνατότητες που έχει ήδη η Κίνα. Μέχρι τώρα η συμμετοχή στην INF εμπόδιζε - τυπικά τουλάχιστον - τις ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραύλους με βεληνεκές 500 - 5.500 χιλιόμετρα, εξήγησε, πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει. Σήμερα το 80% των πυραύλων της Κίνας, συνέχισε, έχουν τέτοιο βεληνεκές και «δεν θα έπρεπε να τους εκπλήσσει που θέλουμε να αποκτήσουμε κι εμείς τέτοια ικανότητα». Τόνισε μάλιστα ότι η εγκατάσταση τέτοιων πυραύλων ειδικά στην Ασία «θα προτιμούσα να γίνει μέσα σε μήνες... Αλλά αυτά τα πράγματα συνήθως παίρνουν περισσότερο χρόνο».

Οι δηλώσεις του έγιναν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο αναμενόταν να συμμετάσχουν σε συνάντηση «2+2» με τους Αυστραλούς ομολόγους τους. Μετά την Αυστραλία, ο Εσπερ θα έχει επαφές σε Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Μογγολία και Νότια Κορέα.

Να σημειωθεί πάντως η δήλωση του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον σχετικά με το ενδεχόμενο εγκατάστασης αμερικανικών πυραύλων στη χώρα του. «Δεν είναι κάτι που η κυβέρνησή μας θα σκεφτόταν», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμα «δεν μας έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο».

Θα αντιδράσουμε, λέει ο Πούτιν

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας στις κινήσεις των ΗΠΑ, δήλωσε χτες ότι η χώρα του «είναι αναγκασμένη να επισημάνει ότι η μονομερής και με μια σκηνοθετημένη πρόφαση αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF και η καταστροφή ενός εκ των θεμελιωδών εγγράφων στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών περιέπλεξαν σοβαρά την κατάσταση στον κόσμο, δημιούργησαν δυνητικούς κινδύνους για όλους».

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες για στενή παρακολούθηση και μελέτη των κινήσεων των ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα με κάθε τρόπο: «Σε περίπτωση που υπάρξουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την ανάπτυξη και ξεκίνησαν την παραγωγή τέτοιων συστημάτων, η Ρωσία θα εξαναγκαστεί να ξεκινήσει μια πλήρη ανάπτυξη παρόμοιων πυραύλων».

Κατά τ' άλλα, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι «οι ΗΠΑ αντί να συζητήσουν με σύνεση τα προβλήματα της διεθνούς ασφάλειας, απλώς διέγραψαν τις πολυετείς προσπάθειες» για μείωση «των πιθανοτήτων μιας ευρείας έκτασης στρατιωτικής σύρραξης, στην οποία θα γινόταν χρήση πυρηνικών όπλων».