«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Να παρθούν όλα τα μέτρα για την Προσχολική Αγωγή
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Την ανάγκη κάλυψης όλων των σύγχρονων αναγκών στη δίχρονη Προσχολική Αγωγή τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Πρόοδος» και «Ρήγας Φεραίος» με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Ιούλη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά για τις συνθήκες εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, αλλά και την κατάσταση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωπος του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα, αλλά και μέλος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών». Η παρέμβαση ήταν συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Γυναικών, της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» και εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Οπως αναφέρει η ΑΣΕ, «απαιτήσαμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δήμου, να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να υλοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα του κλάδου που είναι απολύτως αναγκαίο στην εποχή μας. Ολα τα παιδιά, από την ηλικία των 4 ετών, οφείλουν να φοιτούν σε νηπιαγωγεία σύγχρονα, εξοπλισμένα, που θα τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, όπως αρμόζει στις ανάγκες της ηλικίας αυτής».

Σημειώνει επίσης πως «στη συζήτηση που ακολούθησε, η δημοτική αρχή επισήμανε αρχικά τον αιφνιδιασμό της από τη συμπερίληψη του δήμου Πειραιά στους δήμους που θα εφαρμοστεί η δίχρονη Προσχολική Αγωγή για το σχολικό έτος 2019 - 2020, γεγονός που την οδήγησε σε αγώνα δρόμου για την εύρεση αιθουσών». Ειδικότερα έγινε λόγος για αίθουσες προκάτ, στέγαση σε αίθουσες σχολείων κ.ά., χωρίς καμία δέσμευση για μόνιμες λύσεις.

Μετά τις απαντήσεις της δημοτικής αρχής, η ΑΣΕ σημειώνει πως έγινε φανερό ότι «η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής θεσμοθετήθηκε χωρίς κεντρικό σχεδιασμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων, με ουσιαστική αδιαφορία για τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα πραγματώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία.

Στον Πειραιά τα τμήματα νηπιαγωγείων - στη μεγάλη τους πλειοψηφία - θα αγγίξουν τα 25 παιδιά, η αφαίρεση αιθουσών από τα δημοτικά σχολεία σε πολλές περιπτώσεις είναι εις βάρος της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ενώ η ΚΤΥΠ ΑΕ - στην οποία η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έριχνε το "μπαλάκι" - έχει ήδη αποψιλωθεί από τεχνικό προσωπικό και έλλειψη χρηματοδότησης.

Επιχειρήθηκε δηλαδή να "φορτώσουν" την ευθύνη του κράτους για την κατασκευή νηπιαγωγείων, και όχι μόνο, στις Περιφέρειες και τους δήμους, διαμορφώνοντας έτσι μία χαοτική κατάσταση και Παιδεία πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την κατάσταση κάθε δήμου. Ο δήμος Πειραιά ήταν έγκαιρα ενημερωμένος. Οφειλε να έχει προετοιμαστεί. Να διεκδικήσει τώρα από το κράτος όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή».