Ταξίδι σε «ρόδινα ακρογιάλια»
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001

Σκηνή από την ατμοσφαιρική ταινία του Ευθύμη Χατζή «Τα ρόδινα ακρογιάλια»
Η κινηματογραφική μεταφορά ενός έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς και μία ενδιαφέρουσα κοινωνική ταινία του αντικομφορμίστα Μπίλι Μπομπ Θόρντον, είναι τα φιλμ που ξεχωρίζουν το Σαββατοκύριακο.

«Τα ρόδινα ακρογιάλια», σε σκηνοθεσία Ευθύμη Χατζή.

Ενας νεαρός άντρας πλανιέται χαμένος μεσοπέλαγα μέσα σε μια βάρκα, ναυαγεί σ' ένα νησί και συναντά τρεις μοναχικούς άντρες, που του αφηγούνται τις παράξενες ιστορίες τους για άτυχους έρωτες, φαντάσματα και μάγια. Τα «ρόδινα ακρογιάλια», που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έγραψε το 1907, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του, αλλά και το πιο «αντιμυθιστορηματικό». Πρόκειται για ένα εσωτερικό ταξίδι μύησης, γεμάτο πίκρα και φιλοσοφικούς στοχασμούς, ένας στοχασμός πάνω στον έρωτα και την αγάπη, στη φιλία και την αλληλεγγύη των προσώπων. Η απλοποίηση της κινηματογραφικής γλώσσας και η λιτότητα των εκφραστικών μέσων, αφήνουν χώρο στη δυνατή ποίηση να μας ποτίσει. Τα «Ρόδινα Ακρογιάλια» δεν είναι απλώς το φόντο που διαδραματίζεται η ταινία, αλλά γίνονται βαθμιαία ένα εσωτερικό τοπίο στην ψυχή του θεατή. Πρωταγωνιστούν: Στέφανος Ιατρίδης, Αννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μυρτώ Αλικάκη, Μαρία Σκουλά, Δημήτρης Πουλικάκος, Δέσποινα Κούρτη, Τάσος Παλαντζίδης κ.ά. (Σάββατο, ΝΕΤ, 00.15).

«Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ», σε σκηνοθεσία Ρότζερ Μισέλ.

Ο Γουίλιαμ, ένας διαζευγμένος βιβλιοπώλης, έχει μιαν ανιαρή προσωπική ζωή, ως τη στιγμή που μια Αμερικανίδα σταρ μπαίνει στο βιβλιοπωλείο που διατηρεί στο Νότινγκ Χιλ στο Λονδίνο και του δίνει ένα αναπάντεχο φιλί. Αυτό, σύμφωνα με την ταινία, αρκεί για να αλλάξει η ζωή του, από τη μια στιγμή στην άλλη. Μια συναισθηματική ταινία, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση. Ξεχωρίζουν η ερμηνεία του Χιου Γκραντ και τα τοπία του Νότινγκ Χιλ. Πρωταγωνιστούν: Χιου Γκραντ, Τζούλια Ρόμπερτς, Ρις Ιφανς, Εμα Τσέμπερς (Κυριακή, MEGA, 22.00).

«Κοφτερό λεπίδι», σε σκηνοθεσία Μπίλι Μπομπ Θόρντον.

Ο Καρλ σκότωσε τη μητέρα του και τον εραστή της. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, αποφυλακίζεται και βρίσκει δουλιά σε ένα συνεργείο. Εκεί γνωρίζεται με τον Φρανκ που τον καλεί να μείνει στο γκαράζ του σπιτιού, στο οποίο μένει με τη χήρα μητέρα του. Ομως, εισβάλλει στη ζωή τους ο εραστής της χήρας, με τη βάναυση και βίαιη συμπεριφορά του. Η ταινία πήρε το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και πρώτου ανδρικού ρόλου. Πρωταγωνιστούν: Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Τζον Ρίτερ (Κυριακή, STAR, 02.30).