ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Παλιά και οξυμένα προβλήματα σε νέο κτίριο

Προειδοποιητικές κινητοποιήσεις από το σωματείο των εργαζομένων, οι οποίες θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία του Σωματείου την περασμένη Δευτέρα
Σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λευκάδας την περασμένη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες και επικίνδυνες ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων, που καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Οι σοβαρές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Λευκάδας, τόσο σε ιατρικό προσωπικό (αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, χειρουργοί και άλλες ειδικότητες) όσο και σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό, δυσχεραίνουν και καθιστούν επισφαλή την λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι έχουν εξουθενωθεί ψυχικά και σωματικά και η εργατική νομοθεσία έχει γίνει κουρελόχαρτο!

Στις ελλείψεις αυτές έρχεται να προστεθεί το στέγνωμα του προϋπολογισμού στα μέσα της χρονιάς, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο χωρίς άμεση και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης να κινδυνεύει άμεσα με διακοπή λειτουργιών του, κάτι που θα έχει επιπτώσεις σε ασθενείς και εργαζόμενους. Ηδη παρατηρούνται ελλείψεις σε υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό και αδυναμία καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους!», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων.

«Μετακόμισαν» και οι μεγάλες ελλείψεις

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε το νέο κτίριο στο οποίο μεταφέρθηκε το νοσοκομείο. Η μεταφορά του από ένα κτίριο 7.000 τετραγωνικών σε ένα άλλο, 17.000 τετραγωνικών, δεν συνοδεύτηκε από αύξηση του προϋπολογισμού, ούτε του προσωπικού, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της εντατικοποίησης της δουλειάς.

Μαζί με όλο το παλιό νοσοκομείο, «μετακόμισαν» στο καινούργιο κτίριο και οι ελλείψεις σε προσωπικό. Ενδεικτικά, στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού δεν υπάρχει αναισθησιολογική κάλυψη όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση των επειγόντων παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στη Χειρουργική Κλινική, όπως και τεράστιες είναι οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και στις μαίες.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, τέλος Σεπτέμβρη αναμένεται να απολυθούν δύο επικουρικοί γιατροί που λήγουν οι συμβάσεις τους και το Φλεβάρη - Μάρτη άλλοι 13 εργαζόμενοι που δουλεύουν μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και άλλοι 6 επικουρικοί διαφόρων ειδικοτήτων, που δεν προβλέπεται να προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019, επιδεινώνοντας την ήδη άθλια κατάσταση.

Από την άλλη, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, οι εργολάβοι συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι εκατοντάδες εργολαβικούς εργαζόμενους (στο Νοσοκομείο Λευκάδας η εστίαση δόθηκε ξανά στους εργολάβους). Αλλά κι εκεί που προχώρησαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως στην καθαριότητα του νοσοκομείου, οι 10 καθαρίστριες εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα, σε καθεστώς απίστευτης εντατικοποίησης, και στο τέλος του χρόνου θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας!

Η δε προκήρυξη για 4 επιπλέον καθαρίστριες, που και πάλι δεν φτάνουν να καθαρίσουν τα 17.000 τετραγωνικά του νέου νοσοκομείου, για 4 τραπεζοκόμες και για 4 εργαζόμενους στα πλυντήρια έχει «κολλήσει» εδώ και πέντε μήνες.

Νοσοκομεία - «επιχειρηματικές μονάδες»

«Γνωρίζουμε ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί, διότι είναι αποτέλεσμα της σχεδιαζόμενης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων", που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία και την υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις», υπογραμμίζει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του και εξηγεί πως η επόμενη κυβέρνηση παίρνει κάθε φορά τη σκυτάλη από την προηγούμενη για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση σε εργαζόμενους και ασθενείς:

«Γνωρίζουμε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αναφορά για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Αντίθετα, "περίσσεψαν" οι διακηρύξεις περί επέκτασης των "συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα", σύναξης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και "αγοράς" υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της διατήρησης και επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Η δέσμευση και της σημερινής κυβέρνησης για απαρέγκλιτη υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας 2019-2022, και για παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, από το 5,2% του ΑΕΠ το 2018 σε 4,7% το 2022, θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και σε αντίστοιχη επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών».

Νέες κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, στόχος αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής «είναι η εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας».

Οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν το Σεπτέμβρη να κλιμακώσουν τη δράση τους, συντονίζοντας τα αγωνιστικά τους βήματα με σωματεία της περιοχής και προβάλλοντας το παρακάτω πλαίσιο διεκδικήσεων: