Υπάρχει άλλος δρόμος για το λαό!
Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Τελικά, είναι «μοιραίο» να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε το χειμώνα; Είναι «μονόδρομος» να κολυμπάει ο λαός στα χρέη κι από πάνω να του φορτώνουν νέους φόρους και χαράτσια;

Είναι «κανονικότητα» οι αντεργατικές ανατροπές, η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών; Είναι «αναπόφευκτη» η εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, που την κάνουν μαγνήτη κινδύνων για το λαό;

Τα ερωτήματα αυτά προκύπτουν από τη θεματολογία του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Και η απάντηση είναι σε όλα «όχι». Δεν είναι «μονόδρομος» να συνθλίβονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού στην πρέσα της πολιτικής που υπηρετεί την ανάπτυξη για το κεφάλαιο.

Γιατί εκεί βρίσκεται η «πηγή του κακού»: Σ' αυτό το σύστημα, σ' αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, που υπηρετεί τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των πραγματικών κοινωνικών αναγκών.

Βρίσκεται σ' αυτό το κράτος, που δουλεύει «επιτελικά», σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, όταν πρόκειται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για την «ανταγωνιστικότητα», το «επιχειρηματικό κλίμα» και τις επενδύσεις, «σέρνεται» όμως επιλεκτικά όταν πρόκειται να σχεδιάσει και να διασφαλίσει την προστασία του λαού από μια πλημμύρα ή μια πυρκαγιά.

Το κράτος αυτό δεν είναι βέβαια του λαού. Είναι το κράτος της αστικής τάξης και είναι εδώ για να θωρακίσει και να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα, τη δική της εξουσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει κράτος για τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, αν ο λαός δεν πάρει στα δικά του χέρια την εξουσία.

Με σχέδιο για το σήμερα και το αύριο


Αυτός είναι ο «άλλος δρόμος» για τις ανάγκες των πολλών, απέναντι στο «μονόδρομο» των θυσιών για τα κέρδη των λίγων. Είναι η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός, που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και τη γη, θα οργανώσει την παραγωγή με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην πραγματική λαϊκή ευημερία. Και αξίζει κάθε θυσία, αρκεί ο λαός να επιλέξει να τον βαδίσει. Οχι κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον, αλλά σήμερα, οργανώνοντας την πάλη του με το ΚΚΕ για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Βάζοντας πλάτη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος ο καθένας στον κλάδο του, στο χώρο του. Δουλεύοντας για το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού.

Ενα κίνημα που θα παλεύει ενάντια στα κέρδη και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενάντια στην πολιτική των κομμάτων του, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, με αντικαπιταλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης, μπορεί να αναδειχθεί σήμερα σε μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση.

Η σαπίλα δεν μπορεί να κρυφτεί


Eurokinissi

Η αναγκαιότητα και ο ρεαλισμός της πρότασης του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται από την ίδια τη ζωή. Το καπιταλιστικό σύστημα σάπισε, το κράτος του κακοφόρμισε.

Με το ΚΚΕ, ο λαός πρωταγωνιστής

Οι εξελίξεις παγκοσμίως προμηνύουν νέα κατρακύλα της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, παραπέρα όξυνση των αντιθέσεων. Τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Παλιές συμφωνίες και συμμαχίες σπάνε, ένας νέος κύκλος εξοπλισμών βρίσκεται σε εξέλιξη, τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα συγκρούονται και με τα όπλα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Είναι βέβαιο ότι η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της δεν επαναπαύονται στις «δάφνες» τους, στην υποχώρηση δηλαδή του κινήματος και στον αρνητικό για τους λαούς συσχετισμό. Ξέρουν καλά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι ακούνητο και σταθερό, ότι μπροστά στις εξελίξεις ελλοχεύει ο «κίνδυνος» της πολιτικής αστάθειας και μιας νέας ανόδου της ταξικής πάλης. Γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους και κλιμακώνουν με όλα τα μέσα την αντιλαϊκή επίθεση.

Αυτό που επείγει σήμερα είναι να εντείνει ο λαός οργανωμένα την παρέμβασή του στις εξελίξεις. Το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις στο κίνημα, θα πρωτοστατήσει για να αναδειχθεί ο λαός πρωταγωνιστής, στην πάλη για τα πραγματικά του συμφέροντα. Για να δυναμώσει η προοπτική του άλλου δρόμου, της λαϊκής ευημερίας, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών.