ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Επικοινωνιακό σόου και «δημοσιονομική πειθαρχία» στα καμένα...

Την απομάκρυνση «καύσιμης ύλης» από οικόπεδο της περιοχής «επόπτευσε» χτες ο πρωθυπουργός

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Eurokinissi

Ενα χρόνο μετά την καταστροφή, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η αποκατάσταση των πληγέντων είναι και θα παραμείνει στα χαρτιά...
Μια φιέστα έστησε την Παρασκευή η κυβέρνηση στο Μάτι με αφορμή την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης που είχε μεταφερθεί σε οικόπεδο της περιοχής μετά την περσινή τραγωδία. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης μετέβη εκεί για να ευχαριστήσει «θερμά» τις εταιρείες «που επωμίστηκαν, στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τον καθαρισμό του οικοπέδου».

Στην πράξη, πέρα από τις εταιρείες που μετέχουν στην απομάκρυνση φτιάχνοντας το προφίλ τους, στη διαδικασία εμπλέκονται και τσιμεντοβιομηχανίες που θα παραλάβουν στο τέλος τα υλικά αυτά για να τα αξιοποιήσουν ως βιομάζα.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στην εκπόνηση «εντός ενός έτους» σχεδίου από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για μια νέα χωρική ανάπτυξη στο Μάτι. Είπε ακόμα ότι με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε έναν συνολικό επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας» και θα θέσει σε εφαρμογή μια δασική πολιτική, που θα προβλέπει δράσεις πρόληψης στα δάση φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη. Πρόσθεσε για τους εγκαυματίες στο Μάτι ότι η κυβέρνηση «διορθώνει» το γεγονός πως υπήρχαν κομμάτια της θεραπείας τους, τα οποία δεν καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ.

Κατά βάση, ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ «κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα». Ηδη, από τις 23/7, αναπτύσσοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, τα μέτρα της κυβέρνησης για το Μάτι, αποκάλυπτε ότι για τους 58 εγκαυματίες και για να έχουν «δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή», τα αυτονόητα δηλαδή, η κυβέρνηση θα διαθέσει 1 εκατ. ευρώ από τα 31 που συγκεντρώθηκαν στον «Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων» (κατατέθηκαν συνολικά 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μείον κάποιες εκταμιεύσεις που έγιναν προεκλογικά).

Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Οπως έλεγε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ» από τα 31. Αρα, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εισπράττει τον ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα 5 χρόνια, και μάλιστα για κατεστραμμένα σπίτια και ιδιοκτησίες - αποκαΐδια. Απλά, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή, δεν θα το κάνει άμεσα, κατευθείαν από την τσέπη των πυρόπληκτων, αλλά από το κονδύλι που μαζεύτηκε, ευρώ το ευρώ, για την υποστήριξή τους.

Μειώνει έτσι δραστικά, κατά 1/3, το έτσι κι αλλιώς ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων κονδύλι που μένει για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των πληγεισών περιοχών και το οποίο, όπως είπε ο εκπρόσωπος, θα είναι 20 εκατ. ευρώ.

«Δημοσιονομική πειθαρχία» και στα καμένα...

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση εξέδωσε στα τέλη Ιούλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), απόλυτα χαρακτηριστική για το τι έχει να περιμένει ο λαός της περιοχής, και γενικά, από τέτοιες μεγαλόστομες εξαγγελίες, σαν της κυβέρνησης.

Στην απαράδεκτη λογική της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη για τις λαϊκές ανάγκες, στην ΠΝΠ παρατίθενται μεν μια σειρά από «αναγκαίες ενέργειες», τονίζεται ωστόσο ότι «όλες οι απαιτούμενες από την προηγούμενη παράγραφο δράσεις, ιδίως μελέτες, έργα, υπηρεσίες, εξοπλισμός, εκπονούνται κατά προτεραιότητα χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, και, εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατόν, με ανάθεση με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών, η οποία αναρτάται στον δικτυακό τόπο των υπουργείων».

Ενα χρόνο μετά, δηλαδή, ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα για τους πυρόπληκτους, πολύ λιγότερα από τα αιτήματα των ίδιων των επιτροπών τους, επαφίενται στην «καλή προαίρεση» των κάθε λογής χορηγών.

Τέλος, η εικόνα που υπάρχει για την περιοχή, ένα χρόνο μετά την καταστροφή, σύμφωνα και με κυβερνητικές πηγές, είναι η εξής: Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόλις τα 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση. Εκκρεμούν επίσης η απομάκρυνση του αμιάντου και τα έργα της Περιφέρειας, πλην των αντιδιαβρωτικών τα οποία έχουν προχωρήσει.