ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ξεσηκωμός ενάντια στη νέα χωματερή στη Φυλή
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Από την προχτεσινή κινητοποίηση σωματείων και φορέων στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Με προκλητικές διαδικασίες - εξπρές η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει σήμερα να ολοκληρώσει τις «εκκρεμότητες» για το διαγωνισμό κατασκευής νέας χωματερής στη Φυλή, ώστε να παραδώσει στρωμένο το έδαφος της εγκληματικής διαχείρισης των απορριμμάτων στον εκλεγμένο περιφερειάρχη της ΝΔ, Γιώργο Πατούλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που χτες ορκίστηκε η νέα περιφερειακή αρχή της ΝΔ, σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει «έκτακτα», με περιφερειάρχη την Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) (!) αφού τυπικά ο Γ. Πατούλης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την ερχόμενη Κυριακή!

Μάλιστα, την ίδια ώρα που θα συνεδριάζει «έκτακτα» το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα συνεδριάζει και ο ΕΔΣΝΑ (φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων), πάλι με πρόεδρο την Ρ. Δούρου, με σκοπό, όπως φαίνεται, να επικυρώσει το διαγωνισμό για τη νέα χωματερή στη Φυλή, αλλά και την επιλογή ανάμεσα σε έξι ανενεργά λατομεία που κι αυτά θα αξιοποιηθούν ως χωματερές στο πλαίσιο του αντιλαϊκού Περιφερειακού Σχεδιασμού. Κι όλα αυτά με τη σιωπηρή στήριξη της νέας περιφερειακής αρχής της ΝΔ, που αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ να της βγάλει όλη τη βρώμικη δουλειά για να παραλάβει έτοιμο το σχέδιο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, φορτώνοντας αρκετά χρόνια ακόμα το σκουπιδαριό στη Δυτική Αττική. Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, αυτές οι μεθοδεύσεις δείχνουν ότι υπάρχει κεντρική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την υλοποίηση μιας πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων που ο λαός έχει απορρίψει από το 2014, καταψηφίζοντας την τότε περιφερειακή αρχή.

Και «αξιοποίηση» λατομείων σε Πετρούπολη και αλλού!

Η σχεδιαζόμενη νέα χωματερή στη Φυλή, δίπλα στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Αυγούστου δημοσιεύθηκε από τον ΕΔΣΝΑ στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκήρυξη για τη δημοπράτηση νέου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, στη θέση Σκαλιστήρι, δίπλα στην υγειονομική βόμβα της ήδη υπάρχουσας χωματερής της Φυλής, με ελάχιστη χωρητικότητα 4.000.000 κυβικά μέτρα και με δυνατότητα διπλασιασμού της. Ηταν η εφαρμογή μιας απόφασης που πάρθηκε στα μουλωχτά, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, περιλαμβάνεται ως θέμα η «αποκατάσταση λατομικών χώρων», δηλαδή η μετατροπή τους σε χωματερές. Πρόκειται για τα εξής έξι ανενεργά λατομεία: «Μουσαμά» στην Πετρούπολη, «Μελετάνι» στη Μάνδρα, Κυριακού στο Κορωπί, ΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα, Σταμέλου στα Μέγαρα και Μαυρινόρα («Ιντερμπετόν»). Σημειώνεται ότι οι όροι του διαγωνισμού για τη νέα χωματερή δίνουν το «ελεύθερο» στην ανάδοχο εταιρεία να αξιοποιήσει τους χώρους αυτούς για να θάβει τα σκουπίδια, όπως άλλωστε προβλέπεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Στην εισήγηση του ΕΔΣΝΑ, όπου καταγράφονται τα έξι λατομεία με τη «μεικτή χωρητικότητα λεκάνης» για το καθένα (π.χ. «Μουσαμάς»: 11.000.000 κυβ. μέτρα), αναφέρεται: «Προβλέπεται η λειτουργία τριών ΧΥΤΥ (από ένα σε Δ. Αττική, ΒΑ Αττική και Ν. Αττική) όπου θα θάβεται υγειονομικά το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων...»!

Κινητοποιήσεις σήμερα σε ΕΔΣΝΑ και δήμο Φυλής

Απάντηση στους εγκληματικούς σχεδιασμούς δίνουν σήμερα σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αθήνα και Αττική, καλώντας σε κινητοποιήσεις, τόσο στη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ όσο και στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής της Φυλής.

Τα σημερινά αγωνιστικά ραντεβού είναι στις 2.30 μ.μ. στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ και στις 7.30 μ.μ. στο δημαρχείο Φυλής.

Στην κινητοποίηση στον ΕΔΣΝΑ καλούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πετρούπολης - Αγ. Αναργύρων - Ιλίου και ο Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης. Θα παραβρεθούν επίσης οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Ιλίου.

Για την κινητοποίηση θα αναχωρήσει πούλμαν στη 1.30 μ.μ. από την πλατεία Ηρώ στην Πετρούπολη ενώ θα κάνει και στάση στον ΟΤΕ στο Ιλιον.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που καλεί και στην απογευματινή κινητοποίηση στο δημαρχείο Φυλής, καλεί τους εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή τους «με χιλιάδες εργαζόμενους της Δυτικής Αθήνας, που έχουμε κοινό συμφέρον να σταματήσουμε εδώ και τώρα το έγκλημα σε βάρος της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας».

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που επίσης καλεί και στις δύο κινητοποιήσεις, «αυτό το έγκλημα ούτε θα το ανεχθούμε ούτε θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να εμπορεύονται την υγεία και την ίδια μας τη ζωή, για το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται το χώρο των απορριμάτων και να κερδοσκοπούν στις πλάτες μας, αδιαφορώντας ακόμα και για την υγεία μας, καθώς μελέτες που υπάρχουν δείχνουν την τρομακτική άνοδο εμφάνισης καρκίνου στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Δυτικής Αττικής».

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής χαρακτηρίζει «έγκλημα σε βάρος του λαού» την πολιτική της περιφερειακής αρχής και καλεί σε πάλη για: Να μη δημιουργηθεί ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στα λατομεία «Κυριακού». Τα λατομεία να αποκατασταθούν τώρα και να αποδοθούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για άθληση και ψυχαγωγία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της περιοχής. Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ.

Επίσης, να σταματήσουν τώρα τα έργα για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Να αξιοποιηθεί ο χώρος των εγκαταστάσεων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και να καλυφθούν ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας. Οχι στην καύση των απορριμμάτων, όπως συμβαίνει στο χώρο πλησίον του λατομείου Μαρκοπούλου κ.ά.