Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «κόκκινο Αερόστατο»
Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019

Κυκλοφορεί το 11ο τεύχος του περιοδικού που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας, «Το κόκκινο Αερόστατο... γεμάτο με ιστορίες που δεν περιμένετε». Η ύλη του περιοδικού αποτελεί και τη βάση πολλών δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες και θα πραγματοποιηθούν στα Φεστιβάλ των μεγάλων πόλεων ανά την Ελλάδα. Ενα περιοδικό που με την πλούσια θεματολογία του έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών, μιας και στις σελίδες του συμπυκνώνονται θέματα που τα ενδιαφέρουν, τα προβληματίζουν, ανοίγουν τους ορίζοντές τους.

Σε αυτό το τεύχος, που διατίθεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και θα βρίσκεται και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον ομώνυμο χώρο, οι μικροί αναγνώστες του θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν:

-- Ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό από την παιδική κατασκήνωση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη στο Καρπενήσι στο πλαίσιο του 28ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ. Το τραγούδι της κατασκήνωσης, άλλα τραγούδια που εμπνεύστηκαν διάφορες ομάδες, οι καλύτερες στιγμές της κατασκήνωσης και πολλά ακόμα βρίσκονται σε αυτές τις σελίδες. Μάλιστα, σε πολλά Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα προγραμματίζεται και συνάντηση των παιδιών και των ομάδων που συμμετείχαν στο Διήμερο. Για την Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στις 19.40.

Το εξώφυλλο του περιοδικού
-- Πλούσιο αφιέρωμα στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Στις συγκεκριμένες σελίδες του περιοδικού βασίζονται και κάποιες από τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται μέσα στο τριήμερο των κεντρικών εκδηλώσεων στο χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» στην Αθήνα. Με αφετηρία το σύνθημα του χώρου «Να αλλάξεις τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι αυτό που λέμε δικαιοσύνη!», τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν, αλλά και να σκεφτούν και άλλες πλευρές για το πώς θέλουμε να είναι ο άλλος κόσμος, αυτός για τον οποίο παλεύουμε, «όμορφος και δίκαιος, για να χαίρονται όλα τα παιδιά...». Σε αυτές τις σελίδες υπάρχει και η παρουσίαση της παιδικής θεατρικής ομάδας, η οποία φέτος ανεβάζει τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες και θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ της Αθήνας το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στις 19.00. Θα δούμε πώς «επιβιβάστηκαν» στο φαντασμαγορικό τρένο του θεάτρου από την αρχή της περασμένης χρονιάς, πώς δημιούργησαν τις δικές τους ιστορίες, πειραματίστηκαν, αναμετρήθηκαν με τα όριά τους, ανακάλυψαν νέους τόπους, ζωντάνεψαν εποχές.

-- Αφιέρωμα για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μέσα από τα ερωτήματα που θέτονται, τα στοιχεία που αναγράφονται, φιλοδοξούμε να ανοίξουμε τη συζήτηση με κεντρικό άξονα: «Για να επιλέγεις εσύ πότε θα κλείνεις τον υπολογιστή και να μη σε "κλείνει" αυτός...».

-- Υπάρχουν ακόμα σελίδες γύρω από το περιβάλλον, ώστε να ανοίξει η κουβέντα: Ποια είναι τα αίτια της καταστροφής του περιβάλλοντος σήμερα; Πώς σχετίζονται με το κυνήγι του κέρδους που είναι ο κανόνας στη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών σήμερα; Πώς θα μπορούσαν να συμβαδίζουν η πρόοδος και η ικανοποίηση των όλο και μεγαλύτερων λαϊκών αναγκών με το σεβασμό στο περιβάλλον;

-- Οι σελίδες με τον τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη» είναι αφιερωμένες στις φυσικές επιστήμες.

-- Υπάρχουν ακόμα σελίδες για την καινούρια σχολική χρονιά. Στις σελίδες της Ιστορίας υπάρχει αφιέρωμα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με άξονα το βιβλίο Ιστορίας της Στ' τάξης. Τελικά: Τι μας λένε στην τάξη; Τι δεν μας λένε; Ποια είναι η αλήθεια;

-- Το καθιερωμένο απόσπασμα από κλασικό διήγημα, που έχει στόχο να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο, το διάβασμα, να τους γνωρίσει μεγάλους συγγραφείς, είναι από το «Ενα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν» της Μπέτι Σμιθ.

-- Ακόμα, στο περιοδικό μπορεί κανείς να βρει αγαπημένα θέματα, όπως τη σελίδα για το σκάκι, το κόμικ, οι γρίφοι, οι σπαζοκεφαλιές, οι χειροτεχνίες, η γνωριμία με το άθλημα της κολύμβησης.

Μαζί με το περιοδικό δίνεται δώρο μολυβοθήκη με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς.