ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Παρέμβαση για το δικαίωμα στη στέγαση

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας

Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Η ανάγκη και το δικαίωμα των χιλιάδων παιδιών που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους για εξασφάλιση στέγασης με ευθύνη του κράτους βρέθηκαν στο επίκεντρο της κινητοποίησης φοιτητικών συλλόγων χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.

Στην κινητοποίηση κάλεσαν οι Σύλλογοι ΝΦΕΕΜΠ, Αρχιτεκτονικής και Τοπογράφων του ΕΜΠ, Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού και Φυσικού του ΕΚΠΑ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠαΔΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ και Ναυπηγών Μηχανικών ΕΜΠ, καθώς και ΣΕΥΠ και Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ.

Η χτεσινή κινητοποίηση ανέδειξε το πρόβλημα τόσο των πρωτοετών φοιτητών που αναζητούν κατοικία και καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα ενοίκια, όσο και των εστιακών φοιτητών που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα. Οπως δήλωναν στο πλαίσιο της κινητοποίησης εκπρόσωποι των φοιτητών, το κόστος των ενοικίων είναι δυσβάσταχτο για τις οικογένειες, όταν μάλιστα προστίθενται λογαριασμοί και οι υπόλοιπες ανάγκες διαβίωσης, ενώ οι θέσεις στις εστίες παραμένουν λιγοστές. Παράλληλα αναφέρονταν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι - πιο τυχεροί - κατάφεραν να γίνουν δεκτοί σε εστίες, με σοβαρά ζητήματα συντήρησης, που έχουν αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην υπάρχει θέρμανση ή ζεστό νερό, να χαλάνε τα ασανσέρ και να αναγκάζονται να ανεβάζουν επτά ορόφους με τα πόδια με τα πράγματά τους, να φθείρονται ή να μην επαρκούν οι υποδομές κ.ά.

«Σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «κανένας φοιτητής έξω απ' την εστία» και άλλα συνθήματα που αναδείκνυαν την κατάσταση στη στέγαση και την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας κυριάρχησαν στην κινητοποίηση, ενώ αντιπροσωπεία των συλλόγων συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. Οπως δήλωναν εκπρόσωποι των φοιτητών στη συνέχεια, στα αιτήματα για χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, επενοικιάση ξενοδοχείων για στέγαση πρωτοετών κ.ά. η απάντηση ήταν ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για ανέγερση νέων εστιών με ευθύνη του κράτους για την ολόπλευρη κάλυψη των φοιτητών, από πλευράς υπουργείου έγινε λόγος για χρήση των ΣΔΙΤ ενώ δεν έλειψαν και αναφορές για καθιέρωση ενοικίου.

«Δίνουμε μήνυμα από τη σημερινή μας συγκέντρωση, που ήταν η αρχή, ότι δεν θα σταματήσουμε», δήλωσαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, ανανεώνοντας το ραντεβού σε συλλογικές διαδικασίες μέσα στους συλλόγους και κινητοποιήσεις στα ιδρύματα μέχρι να δοθεί λύση στα δίκαια αιτήματά τους.