ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μοναδικό αντίβαρο στην αντιλαϊκή πολιτική είναι οι αγώνες του λαού

Σε σύσκεψη για το μετεκλογικό τοπίο και τις πολιτικές εξελίξεις μίλησε ο Νίκος Μαυροκέφαλος

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019

Σύσκεψη με αφορμή το μετεκλογικό τοπίο και τις πολιτικές εξελίξεις πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στον όμορφο χώρο του Μουσείου Μακρονήσου συγκεντρώθηκαν καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου, για να κουβεντιάσουν τις πυκνές εξελίξεις των τελευταίων δύο μηνών και τη δράση για το επόμενο διάστημα.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που στάθηκε στην πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ με γρήγορους ρυθμούς, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και με μοναδικούς ωφελημένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τόνισε ότι «έχουμε συγκεντρώσει πια πολύτιμη πείρα. Τα τελευταία 30 χρόνια, μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών και πριν από την κρίση, στη φάση που ο καπιταλισμός στην Ελλάδα κάλπαζε με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και στη φάση της κρίσης, όπως και τα τελευταία δύο χρόνια της καπιταλιστικής ανάκαμψης, υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια να ξηλωθούν κατακτήσεις και δικαιώματα, να μεγαλώνουν η εκμετάλλευση και η αδικία, να δυναμώνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι. Μόνο αντίβαρο ήταν και είναι οι αγώνες του λαού μας, που αποκάλυψαν, εμπόδισαν και καθυστέρησαν αρνητικές εξελίξεις».

Ιδιαίτερα στάθηκε στις εξελίξεις γύρω από τον συνδικαλιστικό νόμο που προετοιμάζει η ΝΔ. Τόνισε ότι «λογαριάζουν χωρίς την εργατική τάξη. Χωρίς το ΠΑΜΕ και τα Συνδικάτα. Χωρίς τη δράση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καθώς και άλλων πρωτοπόρων εργαζομένων μέσα στο εργατικό κίνημα. Οσα επιχειρήματα για το "σύγχρονο" και τη "δημοκρατία" να αξιοποιήσουν, δεν μπορούν να κρύψουν τη σαπίλα που υπερασπίζονται. (...) Σύγχρονο και δημοκρατικό είναι οι εργαζόμενοι να οργανώνονται και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. (...) Επιδιώκουμε να διαμορφώνονται και να δρουν σωματεία, όπως μας διδάσκει η υπερεκατοντάχρονη ιστορία του ΣΕΗ, αλλά και η πρόσφατη ιστορία του ΠΜΣ, που στέκονται αταλάντευτα στο πλευρό των εργαζομένων του κλάδου, στην πάλη για την ικανοποίηση των συμφερόντων τους».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η καπιταλιστική οικονομία δοκιμάζεται, στις οξύτατες αντιθέσεις, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας και την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς, στις ροές των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας.

Τόνισε τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι πρωτοπόροι καλλιτέχνες στην πορεία αντεπίθεσης του λαού, «με τη μαζική συμμετοχή στα σωματεία τους, στα επιμελητήρια και τις ενώσεις τους, αλλά και την πιο ενεργητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Πιο ουσιαστική, ξεπερνώντας τα όρια του κλάδου τους, αξιοποιώντας και μορφές του καλλιτεχνικού έργου που μπορεί να συγκινήσει, να δημιουργεί ανάταση, να καλλιεργήσει το αγωνιστικό φρόνημα σε πλατύτερα τμήματα του λαού μας, να έχει τη δική της συμβολή στην πλατιά καλλιέργεια σε αξίες, πρότυπα, ακόμα και αιτήματα που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. (...)

Μέσα από την πρόσφατη εκλογική μάχη αναδείχθηκαν νέες δυνατότητες, νέες δυνάμεις που προσέγγισαν το ΚΚΕ μετά από πολλά χρόνια, πολλοί για πρώτη φορά. Προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Πολλοί από αυτούς είναι καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος γενικότερα, που είχαν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετα εμπόδια και προκαταλήψεις για το ΚΚΕ, αφού στο χώρο της Τέχνης ασκεί ισχυρή επίδραση ο αντικομμουνισμός, με ωμές αλλά και συγκαλυμμένες μορφές...».

Την ομιλία ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, με παρεμβάσεις που έθεσαν την ανάγκη και τη δυνατότητα και οι καλλιτέχνες τώρα να συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το ραντεβού για τους παρευρισκόμενους ανανεώθηκε στο χώρο του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».