ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Είναι εδώ»... για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2019

INTIME NEWS

Με το «αφήγημα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μπορεί τάχα να ωφελήσει και το λαό, και παρουσιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που από τη θέση της κυβέρνησης τσάκισε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ως... υπερασπιστή τους, εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας στις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Διεκδικώντας ούτε λίγο ούτε πολύ την «πατρότητα» των αντιλαϊκών μέτρων που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο υπερασπίστηκε με σθένος την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να «καταστροφολογήσει», αφού η θετική πορεία της οικονομίας πιστώνεται στη δική του κυβέρνηση, ενώ η μόνη «αυτοκριτική» που έκανε ήταν ότι δεν ...επικοινώνησε σωστά το θετικό έργο της κυβέρνησής του, όπως και ότι θα έπρεπε να κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Ακόμη, θυμίζοντας τις υπηρεσίες της κυβέρνησής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, σημείωσε ότι «μέσα σε ελάχιστο χρόνο των τρεισήμισι ετών, πετύχαμε εκεί που το παλιό πολιτικό σύστημα απέτυχε με τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις» και πρόσθεσε - δείχνοντας ότι η αντιλαϊκή σκυτάλη εναλλάσσεται στον ίδιο δρόμο - πως «αυτή ήταν η νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε και υλοποιήσαμε μετά την έξοδο από το μνημόνιο... Και την οποία σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως δική της, ενώ τότε την λοιδορούσε».

Εξάλλου, δίνοντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή ένα δείγμα για την «εποικοδομητική και δυναμική» - με βάση τους στόχους του κεφαλαίου - αντιπολίτευση που θα ασκήσει, εγκάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν αξιοποιεί τα κλεμμένα απ' τον λαό δισεκατομμύρια που άφησε στα κρατικά ταμεία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βρήκε έτοιμα η σημερινή, για να δώσει ζεστό χρήμα σε «παραγωγικούς κλάδους», αλλά για τη στήριξη «κολλητών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία να εξωραΐσει συνολικά τον καπιταλισμό, υποστηρίζοντας ότι ο φαύλος κύκλος αναιμικής ανάπτυξης, ύφεσης, κρίσης είναι αποτέλεσμα ενός «οικονομικού μοντέλου που παντού αποτυγχάνει», για να υπερασπιστεί την απάτη ενός φιλολαϊκού καπιταλισμού. «Και αναρωτιέμαι και πάλι: Είναι αυτό ανάπτυξη για όλους ή μήπως αυτό είναι ανάπτυξη και κέρδη για λίγους; Αναρωτιέμαι, είναι αυτό επιτυχημένο επενδυτικό μοντέλο που θα πάει τη χώρα μπροστά ή μήπως είναι πιστή αντιγραφή της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία το 2009;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ενώ, σε μια προσπάθεια να υποδυθεί τον νέο του ρόλο, του «υπερασπιστή του λαού», ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, λέγοντας ότι «σε λίγους μήνες, κατ' εντολή του ΣΕΒ θα ανατραπούν κεκτημένα στα Εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα, θα πάμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών», προσπερνώντας φυσικά το γεγονός ότι οι αντεργατικές ρυθμίσεις της ΝΔ έρχονται να συμπληρώσουν τις μνημονιακές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαίο παράδειγμα τον απεργοκτόνο νόμο του.

Από το «μενού» δεν θα μπορούσε να λείπει και η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία δήλωσε περήφανος, κόμπασε ότι «θα μείνει στην Ιστορία», ενώ καταλόγισε υποκρισία στον Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως υποστήριξε, η συμφωνία αυτή έλυσε έναν γόρδιο δεσμό στην εξωτερική πολιτική, ενώ κάνοντας ότι δεν βλέπει ότι η συμφωνία διατηρεί ολοζώντανα τα σπέρματα των αλυτρωτισμών που αξιοποιούν στο διαίρει και βασίλευε στην περιοχή οι ιμπεριαλιστές, ισχυρίστηκε ότι με αυτή μπήκαν οι βάσεις για την ειρήνη και καλή γειτονία και «κερδήθηκε η ελληνικότητα της Μακεδονίας».