ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Χρυσοφόρες μπίζνες με τα απορρίμματα σε όλη τη χώρα
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2019

Eurokinissi

«Υπόσχεση» στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα επεκτείνει τις χρυσοφόρες γι' αυτούς «μπίζνες» των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σύνολο της χώρας, έδωσε από τα Γιάννενα ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επ' ευκαιρία της επίσκεψής του στη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στη Δωδώνη, που έχει αναπτύξει εκεί η «ΤΕΡΝΑ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «σημασία της ανάδειξης των ΣΔΙΤ ως καλή πρακτική για αντίστοιχες ενέργειες σε ολόκληρη τη χώρα» και προανήγγειλε ότι σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα και κυρίως στην Αττική, ακολουθώντας το ίδιο επενδυτικό μοντέλο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο, που εξήρε ο πρωθυπουργός και που θα αποτελέσει «οδηγό» για ανάλογα τέτοιου τύπου σε ολόκληρη τη χώρα, κόστισε συνολικά 52,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Δημόσιο κατέβαλε το 40%, ενώ το υπόλοιπο διατέθηκε μέσω δανείων από την Alpha Bank και ίδια κεφάλαια του επενδυτή, δίχως να έχει δημοσιευθεί το ακριβές ποσό που έβαλε από την τσέπη του ο «ανάδοχος». Ως προς τα τεχνικά της χαρακτηριστικά η μονάδα έχει σχεδιαστεί να επεξεργάζεται το λιγότερο 72.000 τόνους τον χρόνο σύμμεικτα απόβλητα και 8.000 τόνους τον χρόνο προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, με μέγιστη συνολική ονομαστική δυναμικότητα τους 105.000 τόνους/έτος. Παράλληλα παραχωρείται και η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων (Ενέργεια, ανακυκλώσιμα υλικά, βιοαέριο) για τα 25 έτη λειτουργίας της μονάδας.

Ο πρωθυπουργός άφησε ακόμη αιχμές για την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όσοι όψιμα ανακαλύπτουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, να αναλογιστούν την κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη χώρα στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σε τίποτε δεν διέφερε από τη σημερινή και σε αυτόν τον τομέα, αφού εξίσου προώθησε το μοντέλο των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που είχε κάνει τη μέρα υπογραφής της σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», τον Ιούλη του 2017, ο τότε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας. Ο υφυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συγχαρητήρια στον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη επειδή επέλεξε τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρειά του. Οπως είχε πει τότε, οι ΣΔΙΤ «είναι μια μέθοδος που έχει πλεονεκτήματα και μόνο πλεονεκτήματα»...

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκη, που συνόδευε τον πρωθυπουργό, ανάλογη «λύση» στη διαχείριση των απορριμμάτων αναμένεται να δοθεί σύντομα και στο νησί της Κέρκυρας. Σε σχετικές του δηλώσεις ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι η όποια λύση δοθεί θα υλοποιηθεί στο νησί της Κέρκυρας, αποκλείοντας εμμέσως πλην σαφώς τη μεταφορά απορριμμάτων από το νησί στη νέα μονάδα της Ηπείρου.