ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Συσπείρωση στο Συνδικάτο και αγώνας

Αρχισαν οι συγκεντρώσεις στα εργοτάξια

Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001

Από τη χτεσινή πρώτη συγκέντρωση του Συνδικάτου στο έργο
Μήνυμα για συσπείρωση των εργαζομένων στο συνδικάτο τους και αντίστασης στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου, έστειλε η χθεσινή συγκέντρωση των οικοδόμων, που απασχολούνται στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Μια συγκέντρωση, που έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά τη δημιουργία παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων στο συγκεκριμένο έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι τώρα υπάρχουν, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αγκαλιάζουν το Συνδικάτο.

Αυτή είναι η πρώτη από τις τρεις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Σ' αυτήν συμμετείχαν οι εργαζόμενοι των δύο από τις τέσσερις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει το έργο, ενώ, σήμερα και αύριο, θα γίνουν ανάλογες συγκεντρώσεις εργαζομένων των άλλων δύο κοινοπραξιών.

Στη χθεσινή συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του παραρτήματος και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου, Γ. Φιλιούσης, υπογραμμίζοντας ότι η μαζικότατη παρουσία των εργαζομένων δείχνει την αγωνιστική διάθεση που υπάρχει, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, την εντατικοποίηση της δουλιάς και την αύξηση της εκμετάλλευσης. Ακόμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την έναρξη του έργου, για να κάνει τα πολιτικά της παιχνίδια με τους μεγαλοεργολάβους. Και τώρα, συνέχισε, οι εργαζόμενοι πιέζονται να τελειώσουν σε δύο χρόνια, ένα έργο που για να τελειώσει απαιτούνται τουλάχιστον άλλα δύο με τρία χρόνια. Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο παράρτημα και να αγωνιστούν για καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες δουλιάς. Δεν είναι δυνατόν, είπε, να γίνονται υπερωρίες και να μην πληρώνονται ή, στην καλύτερη περίπτωση, να πληρώνονται ως ωρομίσθιοι. Ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους εργαζόμενους, όσοι αρνούνται να δουλέψουν υπερωριακά να απειλούνται με απόλυση. Σ' αυτό το σημείο, επισήμανε ότι το Συνδικάτο θα βάλει εμπόδια στην ένταση της εκμετάλλευσης και ένα από τα βασικά σημεία της πάλης του είναι να δείξει πως δεν είναι αποδεκτό οι εργαζόμενοι να δουλεύουν τόσες πολλές ώρες σαν να είναι εργαλεία. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα ζητήματα του πολέμου και του Ασφαλιστικού, αναδεικνύοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να μένει αδιάφορος.

Στις συζητήσεις που κάναμε με εργαζόμενους στο έργο, διαπιστώσαμε ότι στο Ολυμπιακό Χωριό σημειώνονται συνεχή κρούσματα εργοδοτικής τρομοκρατίας. Ακόμα και εργαζόμενοι που τους χρωστάνε μισό και ένα μήνα μεροκάματα φοβούνται να διαμαρτυρηθούν για να μην απολυθούν. Και εδώ φαίνεται η σημασία της παρουσίας και του αγώνα του Συνδικάτου. Ενώ σε περιοδεία που κάναμε στο χώρο, αντικρίσαμε «ιδίοις όμμασι» τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η απουσία κουπαστών ασφαλείας στις πλάκες που έπεφταν και η παντελής σχεδόν έλλειψη πόσιμου νερού.