Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ οι ξένες αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ

Συναντήθηκαν με τον Δ. Κουτσούμπα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους αντιπροσώπους των Οργανώσεων Νεολαίας που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, στο προαύλιο της έδρας της ΚΕ
Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και με αντιπροσωπεία της ΚΕ είχαν την Παρασκευή οι αντιπροσωπείες των Οργανώσεων που συμμετέχουν στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Αμέσως μετά το θερμό καλωσόρισμα, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς, για τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Δ. Κουτσούμπας στάθηκε στις εξελίξεις στις διεθνή οικονομία και στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης, νωρίτερα ίσως από ότι αναμενόταν αρχικά, σημειώνοντας τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τους λαούς από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα ζητήματα οδηγούν στο να πυκνώνουν οι αναδιατάξεις περιφερειακών ή διεθνών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, να πυκνώνουν οι πολεμικές στρατιωτικές συγκρούσεις, οι ανταγωνισμοί, οι τοπικοί περιφερειακοί πόλεμοι και οι κίνδυνοι γενικευμένου πολέμου στο μέλλον».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «επιδεικνύει υψηλή ετοιμότητα για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, σε όλη την περιοχή, μέσα στην οποία ενισχύονται ανταγωνισμοί, με πρωταγωνιστές όπως πάντα τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη Γαλλία, άλλα ισχυρά κράτη της ΕΕ, στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία με την Κίνα, και εμπλέκονται και περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ιράν, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Δεν διαφεύγει από την προσοχή μας ότι κλιμακώνεται η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, όπου συγκροτείται πολυεθνική δύναμη, με πρώτες τις ΗΠΑ, και άλλες χώρες.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συνάντηση
Επίσης στις προτεραιότητές μας είναι να παρακολουθούμε την πορεία του αμερικανικού σχεδίου για το Παλαιστινιακό, που συνιστά διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής, και σταθερά βρισκόμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και της νεολαίας. Επίσης παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε ως Κόμμα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή μας στην Ευρώπη και ευρύτερα».

Ξεχωριστή η φετινή Διεθνής Συνάντηση

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «ξεχωριστή σημασία για έκφραση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ανάμεσα στους λαούς και τα κινήματά μας, θα έχει και η φετινή Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φέτος είναι κοινή συνδιοργάνωση του ΚΚ Τουρκίας και του ΚΚΕ και θα γίνει στη Σμύρνη και στον Τσεσμέ της Τουρκίας από 18 έως 20 Οκτώβρη.

Ταυτόχρονα, στον προγραμματισμό της ΚΕ είναι η παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στα κόμματά μας και τις νεολαίες μας, η ανάπτυξη των διμερών αδελφικών συντροφικών σχέσεων, η προώθηση της Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας στην Ευρώπη, η συνέχιση της δράσης της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, αλλά και περιφερειακές συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, όπως είναι αυτή με τα ευρωπαϊκά Κομμουνιστικά Κόμματα, τα βαλκανικά ΚΚ και τα κόμματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που πολλά χρόνια γίνονται και ανταλλάσσουμε απόψεις, οργανώνουμε την κοινή πάλη, δράση και αλληλεγγύη με τους λαούς και τα κόμματά μας».

Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε εκτενή αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες για την πανεργατική απεργία που ετοιμάζουν την Τρίτη τα συνδικάτα, με πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα ενάντια στην «Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ, για να μην εγκατασταθούν νέες βάσεις, να κλείσουν όσες λειτουργούν, να σταματήσουν οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σ' αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε τις ξένες αντιπροσωπείες για τις κινητοποιήσεις της ΕΕΔΥΕ, σωματείων και φορέων, όπως και για τη συλλογή υπογραφών.

Καταλήγοντας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Ο αγώνας μας είναι κοινός. Μπορεί να έχουμε διαφορές, μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, πολιτικές, ιδεολογικές, σε στρατηγικά ή άλλα επιμέρους ζητήματα, με άλλους να συμφωνούμε περισσότερο, με άλλους λιγότερο, ο καθένας δρώντας και στις συνθήκες της χώρας του, με τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το κάθε κόμμα, το κάθε κίνημα, η κάθε νεολαία, όμως ο αγώνας μας είναι ένας.

Είναι κοινός, είναι για να κατορθώσουμε να παλέψουμε όλοι μαζί, με αλληλεγγύη, φιλία, συντροφικότητα, ώστε να ανατρέψουμε το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και να οδηγήσουμε τις χώρες μας, τους λαούς μας, τη νεολαία σε μια νέα κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τις κρίσεις και την προσφυγιά».