ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Πατάμε γερά στην πείρα για την επόμενη «έφοδο στον ουρανό»!
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019

Οι σημαντικότερες στιγμές της προσπάθειας της εργατικής τάξης να ενωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να κάνει την «έφοδο στον ουρανό» ζωντανεύουν μέσα από τη μεγάλη έκθεση που λειτουργεί στην καρδιά του Φεστιβάλ.

Στην είσοδο της έκθεσης, τους επισκέπτες υποδέχεται το ταμπλό με το κάλεσμα ενότητας, όπως εκφράστηκε στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» από τους Μαρξ και Ενγκελς: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Στη συνέχεια, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τις στιγμές που αποτέλεσαν σταθμό στην προσπάθεια να γίνει πράξη αυτό το μήνυμα.

Από την ίδρυση της Α' Διεθνούς το 1864 και το πνευματικό της παιδί, την Παρισινή Κομμούνα, έως την αυτοδιάλυσή της μετά την έντονη ιδεολογική διαπάλη στο εσωτερικό της. Γίνεται αναφορά στην ίδρυση (το 1889) και τη δράση της Β' Διεθνούς, η οποία θα καθιερώσει την Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά και στη σταδιακή επικράτηση των ρεφορμιστικών αντιλήψεων που θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία της.

Επόμενοι σταθμοί στο ιστορικό χρονολόγιο η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία της Γ' Διεθνούς.

Η ιστορία της Γ' Διεθνούς παρουσιάζεται αναλυτικά, τονίζοντας ιδιαίτερα την προσφορά της στην ανάπτυξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος αλλά και με κριτική ματιά, με βάση την υπάρχουσα ιστορική εμπειρία. Με τέτοια κριτική ματιά αντιμετωπίζεται άλλωστε στην έκθεση η απόφαση για αυτοδιάλυση της Γ' Διεθνούς το 1943, κάτι που, όπως τονίζεται, ερχόταν σε αντίθεση με την αρχή του προλεταριακού διεθνισμού.


Ανθρωποι κάθε ηλικίας την επισκέπτονται από την πρώτη μέρα για να μάθουν ή να θυμηθούν αυτές τις στιγμές - ορόσημο στην Ιστορία του Διεθνούς Εργατικού και Κομμουνιστικού Κινήματος, συμμετέχοντας είτε κατά μόνας είτε ομαδικά και στις οργανωμένες επισκέψεις που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ (τηλέφωνο για ξεναγήσεις 6977251806).

Ιδιαίτερα έντονη είναι η συμμετοχή της νεολαίας, που δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον για να μάθει αλλά και να διδαχθεί από την Ιστορία της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τις μεγάλες της στιγμές, αλλά και τα λάθη της, μα πάνω απ' όλα για να αποτελέσει οδηγό για τη δράση στο σήμερα.

Αλλωστε, όπως επισημαίνεται και σε ένα από τα ταμπλό της έκθεσης: «Η μελέτη της ιστορίας της Κομμουνιστικής Διεθνούς αποτελεί προϋπόθεση και πολύτιμη παρακαταθήκη για την ανασύνταξη του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος».

Στο χώρο της έκθεσης «δεσπόζει» και η μακέτα, σε κλίμακα 1:200, του «Πύργου του Τάτλιν», του μνημείου που δημιούργησε ο Β. Τάτλιν για την Γ' Διεθνή. Το έργο, που αναπαριστά τη σπειροειδή εξέλιξη της Ιστορίας, μαγνητίζει τα βλέμματα, ενώ την ίδια ώρα εμπνέει και με το μήνυμα που στέλνει: Οτι η πορεία προς τα μπρος είναι αδιάκοπη παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα...