Χιλιάδες εργαζομένων και λαού στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019

Από το θεατρικό δρώμενο
Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, Ομοσπονδίες, Σωματεία και μαζικοί φορείς συμμετείχαν στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που συνεχίζει την επίθεση από εκεί που την άφησαν οι προκάτοχοί της.

«Κάτω τα χέρια από την απεργία, δεν θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία», φώναξαν χιλιάδες απεργοί. Διαμήνυσαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία, αλλά και στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ που θέλουν να βάλουν τα Συνδικάτα «στο χέρι», πως θα τους βρουν απέναντί τους. Διεκδίκησαν σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, κόντρα στην πολιτική που «για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» θέλει τους εργαζόμενους «δούλους χωρίς διεκδικήσεις».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής.

Πριν από την ομιλία, μέλη της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ παρουσίασαν ένα σατιρικό δρώμενο, με... πρωταγωνιστές τον σημερινό υπουργό Εργασίας, την προκάτοχό του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον ΣΕΒ να τους δίνει οδηγίες για τα μέτρα που αξιώνει και να τους κάνει παρατηρήσεις για... τις καθυστερήσεις. Στη σκηνή βρέθηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο χτύπημα των συνδικάτων και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μαζί με τις απαραίτητες... μαϊμούδες. Μόνο εμπόδιο στις προσπάθειες υπουργών και εργατοπατέρων να υπηρετήσουν τη μεγαλοεργοδοσία, οι εργαζόμενοι που εμφανίστηκαν και σκόρπισαν το ...πηγαδάκι τους.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα εκφράστηκε επίσης αλληλεγγύη στη χτεσινή πανεθνική απεργία στη Γαλλία. «Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της Γαλλίας», έγραφε στα Ελληνικά και στα Γαλλικά ένα από τα πρώτα πανό που πήρε τη θέση του στην πορεία, ενώ αντίστοιχη αναφορά έγινε και από το βήμα της συγκέντρωσης.

«Τα νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά. Βάζουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες σε μόρφωση, δουλειά, ζωή», διαμήνυσαν φοιτητικοί σύλλογοι που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα Προπύλαια, ενώ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί σε οργάνωση των επόμενων βημάτων της αγωνιστικής δράσης, με Γενικές Συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων και ετών.

«Οργανωμένα παλεύουμε για το δικαίωμά μας στην κοινωνική δράση», έγραψε στο πανό της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ενώ στο μαζικό μπλοκ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) διαδήλωσαν δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι.

Από τη διαδήλωση δεν έλειψαν τα μπλοκ των συνταξιουχικών σωματείων, τα οποία προετοιμάζουν παράλληλα νέο γύρο αγωνιστικών πρωτοβουλιών στις αρχές Οκτώβρη.

Απεργοί από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς

Με τη συμμετοχή τους στην απεργία, εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς έδωσαν συνέχεια στην αγωνιστική δράση του προηγούμενου διαστήματος.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Από το ξενοδοχείο «Electra Metropolis» ξεκίνησε η απεργιακή κινητοποίηση για το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και για επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου (σωματεία στα ξενοδοχεία «Stanley», «Marriott», «Royal Olympic» και στην επιχείρηση «Select»), που απαίτησαν να παρθεί πίσω η απόλυση εργαζόμενου που απολύθηκε πριν από έναν περίπου μήνα για τη συνδικαλιστική του δράση. Τόσο στο «Electra Metropolis» όσο και στη συνέχεια στο «Electra Hotel» στην Ερμού, κατήγγειλαν τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας («κομμένα» ρεπό, πρόγραμμα εργασίας που αλλάζει κάθε βδομάδα, εντατικοποίηση, κλίμα τρομοκρατίας από στελέχη της επιχείρησης). Οπως τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο, οι συνθήκες αυτές συνοδεύονται από τις προσπάθειες της εργοδοσίας «να κλείσει τα στόματα» όσων αγωνίζονται για τα αυτονόητα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόλυση του συνδικαλιστή, αλλά και το «"ψάρεμα" έως ανάκριση που η εργοδοσία ονομάζει "φιλική συζήτηση" με εργαζόμενους για να πουν ό,τι ξέρουν σχετικά με τη δράση του σωματείου».

«Μόνιμη και σταθερή δουλειά ενάντια στα δουλεμπορικά γραφεία» έγραψαν στο πανό τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου», που πήραν μέρος στη συγκέντρωση δίπλα στην Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου. Η απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης για συμμετοχή στην απεργία ήρθε μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν το καλοκαίρι, ενάντια στην απόλυση συνδικαλιστή συναδέλφου τους, εργολαβικού εργαζόμενου.

Την «ανάπτυξη» που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα κατήγγειλε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Με δικό του πανό συμμετείχε στην κινητοποίηση το Σωματείο Εργαζομένων «Praktiker», που από νωρίς το πρωί βρέθηκε στο κατάστημα της επιχείρησης στο Ελληνικό, καλώντας τους εργαζόμενους στην απεργία, κόντρα στην προσπάθεια της εταιρείας να τους βάλει για δουλειά από την πίσω πόρτα για να μη συναντήσουν το Σωματείο τους.

Με μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, περιφρούρηση της κινητοποίησης από το πρωί και δικό τους μπλοκ στη συγκέντρωση έδωσαν τη μάχη οι εργαζόμενοι και το Σωματείο στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία». Επίσης, πίσω από τα πανό της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών συμμετείχαν απεργοί από εργοστάσια όπως της «ΕΒΓΑ», της «Tasty» και της «ΦΑΓΕ».

Στον Χρηματοπιστωτικό, πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία στη «First Data» και στην «PDS», η οποία διαχειρίζεται το τηλεφωνικό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.

«Δεν χαρίζουμε τα δικαιώματά μας σε κράτος - εργοδοσία» διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι που διαδήλωσαν με το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», ενώ «Μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα» διεκδίκησαν μια σειρά Σύλλογοι Εκπαιδευτικών.

Κόντρα στον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού

«Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών», ήταν το σύνθημα στο πανό του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, ενώ ακολουθούσαν με τα δικά τους πανό επιχειρησιακά Σωματεία και Σωματειακές Επιτροπές («Forthnet - Netmed», «Wind», «360 connect - Vodafone» κ.ά.). Στον όμιλο ΟΤΕ η μάχη της απεργίας δόθηκε ενάντια στον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας και συνδικαλιστών της. Ιδιαίτερο ρόλο στο μηχανισμό αυτό ανέλαβε η πλειοψηφία στον ΠΑΣΕ, που ευθυγραμμισμένη με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας. Ετσι, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη από Ομοσπονδία (ΟΜΕ ΟΤΕ), κλαδικό Συνδικάτο και Εργατικό Κέντρο, διέδιδαν ότι δεν μπορούν να απεργήσουν γιατί δεν έχει πάρει απόφαση το πρωτοβάθμιο σωματείο τους...

Από το πρωί στα αμαξοστάσια, περιφρουρώντας την απεργιακή κινητοποίηση, βρέθηκαν οι δυνάμεις της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στις Αστικές Συγκοινωνίες. Οπως καταγγέλλουν, οι πλειοψηφίες σε μια σειρά Σωματεία, όπως αυτό των Τεχνικών στον ΟΑΣΑ, ενώ πήραν αποφάσεις για απεργία, δεν έλαβαν κανένα μέτρο προετοιμασίας, ούτε προχώρησαν στην παραμικρή αντίδραση απέναντι στην προσπάθεια απεργοσπασίας σε αμαξοστάσια (π.χ. στον Βοτανικό). Παρ' όλα αυτά, η απεργία κατέγραψε σημαντικά ποσοστά συμμετοχής, ενώ πολλοί διαδήλωσαν πίσω από το πανό της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.