ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
«Εναλλακτικούς τρόπους» χρηματοδότησης προωθεί η κυβέρνηση

Ανοιχτό το δρόμο στις ΣΔΙΤ άφησε ο υφυπουργός Παιδείας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019

Από πρόσφατη κινητοποίηση για τη φοιτητική στέγη
Για «εναλλακτικούς και πρόσθετους τρόπους χρηματοδότησης» της φοιτητικής στέγης έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας Βασ. Διγαλάκης, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών και την ανέγερση νέων εστιών.

Κατά τη συζήτηση, ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής αναφέρθηκε στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, καθώς καλούνται να πληρώσουν υψηλά, πολλές φορές απαγορευτικά, ενοίκια και την ανεπάρκεια των υπαρχόντων φοιτητικών εστιών.

Οπως σημείωσε, «είναι τελείως αναντίστοιχη ως προς τις ανάγκες η φοιτητική μέριμνα, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει και ο δρόμος για ποικιλώνυμους εργολάβους τόσο στη στέγαση και στη σίτιση όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητες».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κυβέρνησης για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε ό,τι αφορά την κατασκευή και συντήρηση των φοιτητικών εστιών. Ζήτησε να αρχίσει, επιτέλους, ένα σχέδιο ανέγερσης φοιτητικών εστιών, έτσι ώστε ο φοιτητής να μην ξοδεύει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του για τη στέγασή του, άμεση επινοικίαση ξενοδοχείων για τις ανάγκες στέγασης και πρόσθετα μέτρα ανακούφισης για όσους σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός Παιδείας, Βασ. Διγαλάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως στο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση θα υπάρχει ειδική θεματική για το ζήτημα της στέγασης και σίτισης των φοιτητών.

Οπως σημείωσε, «πρέπει να παρέχουμε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε μέσα και από τη θέση μας για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου στα πανεπιστήμια να τους παρέχουμε την πρόσβαση σε εναλλακτικούς και πρόσθετους τρόπους χρηματοδότησης». Εφερε ως παράδειγμα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, παρουσιάζοντάς τες ως ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη κατασκευή εστιών.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Γ. Δελής τόνισε πως με τη φράση «εναλλακτικοί και πρόσθετοι πόροι χρηματοδότησης των πανεπιστημίων» η κυβέρνηση ομολογεί πως «η κρατική χρηματοδότηση θα παραμείνει μειωμένη και πιθανώς θα μειωθεί ακόμα περισσότερο και θα επιχειρηθεί τα πανεπιστήμια, όπως και οι σχολικές μονάδες, να βγουν προς άγρα χρηματοδότησης, να αναζητήσουν χορηγούς, προκειμένου να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες λειτουργίας τους».

Οπως σημείωσε σχετικά με τις ΣΔΙΤ, «ο εργολάβος, ο οποίος θα αναλάβει μια τέτοια ανέγερση φοιτητικών εστιών, θα το κάνει αυτό όχι βεβαίως για να προσφέρει στους φοιτητές, αλλά για να αποκομίσει επιχειρηματικό κέρδος. Αυτό το κέρδος θα βγει από τις τσέπες των φοιτητών», ανέφερε, τονίζοντας πως «η μέθοδος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ως απάντηση για το πρόβλημα της φοιτητικής, αλλά και της σχολικής στέγης, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση για τους μαθητές και για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους και φυσικά ακόμα μεγαλύτερο κόστος για το κράτος».