ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Τώρα ξεσηκωμός για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής

Πικετοφορίες αύριο και την Παρασκευή σε Πετρούπολη και Καματερό

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019

Με πικετοφορίες αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη σε Πετρούπολη και Καματερό αντίστοιχα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους Σωματεία και μαζικοί φορείς της Δυτικής Αθήνας ενάντια στην απόφαση κυβέρνησης - Περιφέρειας να επεκταθεί ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Πιο συγκεκριμένα, στην Πετρούπολη, η κινητοποίηση θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., από την Πλατεία Ηρώ. Στο Καματερό, την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., από τη στάση Μανάρα.

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και νεολαίας, γειτονιές και σχολεία, συλλογή υπογραφών και άλλες πρωτοβουλίες και θα κορυφωθούν με μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση μέσα στον Οκτώβρη. Επίσης, τα σωματεία προγραμματίζουν κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όταν θα μπει προς συζήτηση το σχετικό θέμα, κάτι που προς το παρόν αρνείται η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Θυμίζουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις Σωματείων σε Πετρούπολη, Φυλή και Αγίους Αναργύρους - Καματερό, με θέμα τα επόμενα αγωνιστικά βήματα ώστε να μπουν εμπόδια στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς.

Στο μεταξύ, «τρέχει» ήδη ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο ΕΔΣΝΑ (φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική) για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, δίπλα στην υπάρχουσα, και η οποία προβλέπεται να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό «Γεννηματά ΙΙ», να δεχτεί ακόμα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια και με δυνατότητα διπλασιασμού στα 8 εκατομμύρια κυβικά! Η σχετική απόφαση είχε παρθεί εν κρυπτώ μέσα στο καλοκαίρι από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) και κατόπιν συμφωνίας με τη νέα περιφερειακή αρχή της ΝΔ. Στους σχεδιασμούς της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, που παρέλαβε για να συνεχίσει η νέα, περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση παλιών λατομείων στην Αττική για χώρο ταφής απορριμμάτων, όπως στο λατομείο Μουσαμά, στην Πετρούπολη, στην πλάτη του Θεάτρου Πέτρας.

Στα καλέσματα αγώνα των σωματείων σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Οι ευθύνες για την υγειονομική βόμβα στη Φυλή, όπως και για τις καινούριες που ετοιμάζουν, είναι διαχρονικές και έχουν ονοματεπώνυμο! Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των επιλογών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής στη Φυλή και της Περιφέρειας και τη στήριξη και άλλων δημοτικών αρχών στην περιοχή, ετοιμάζουν νέες μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους και στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων σκουπιδιών με ΣΔΙΤ με ελάχιστο ποσοστό ανακύκλωσης, θάψιμο των σκουπιδιών και επιπλέον νομιμοποιεί την καύση τους από τις βιομηχανίες ως φθηνό καύσιμο, όπως συμβαίνει στον Βόλο και σχεδιάζεται και στην Αττική. Προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου, που εξακολουθεί να σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του».

Καλούν το λαό της περιοχής να παλέψει ενάντια στη νέα χωματερή στη Φυλή, να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ, να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Επίσης: Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή και να μη δημιουργηθούν νέοι χώροι ταφής στα λατομεία Μουσαμά, Μελετάνι, «ΤΙΤΑΝ» και Σταμέλου, που βρίσκονται στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Λένε «όχι» στην καύση των απορριμμάτων, όπως και στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Παλεύουν τέλος για ενιαίο φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή και δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση μακριά από κατοικημένες περιοχές. Με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό.