ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζική απάντηση στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019

Μαχητική η απεργιακή διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Μαχητική απάντηση στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης έδωσαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας για κλιμάκωση του αγώνα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου συμμετείχαν εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς. Μαζί με τα σωματεία τους και ξεπερνώντας κάθε είδους εμπόδια, έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Εκεί βρέθηκαν εργαζόμενοι από τη βιομηχανία, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, εκπαιδευτικοί μαζί με τις ΕΛΜΕ, την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, εργαζόμενοι στους δήμους συσπειρωμένοι στο κλαδικό Συνδικάτο του νομού, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στην ΕΥΑΘ, οι συνταξιούχοι και τα εγγόνια τους, μαθητές και φοιτητές που δίνουν τη μάχη μαζί με το εργατικό κίνημα.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης SLOGA Σερβίας, πολυμελής αντιπροσωπεία της οποίας βρίσκεται στη Χαλκιδική για τον φιλικό αγώνα μπάσκετ εργαζομένων Ελλάδας - Σερβίας, που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η SLOGA στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών φιλίας και αλληλεγγύης των εργαζομένων των Βαλκανίων, 20 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και 20 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ.

Ο Ζ. Βεσελίνοβιτς χαιρέτισε τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα ενάντια στη νέα αντεργατική επίθεση. Οπως είπε, οι εργαζόμενοι στη Σερβία αντιμετωπίζουν εξίσου άγρια επίθεση και παλεύουν ενάντια σε κυβέρνηση, εργοδότες, κίτρινα συνδικάτα. Και τόνισε: «Είναι δύσκολος αγώνας, όμως είμαστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα κερδίσουμε. Με τον κοινό αγώνα γινόμαστε πιο δυνατοί».

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γιώργος Καραγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας. Από το βήμα της συγκέντρωσης κατήγγειλε τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική, για νόθευση των διαδικασιών και αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων στο εκεί Εργατικό Κέντρο (βλ. ρεπορτάζ στη σελ. 15).

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα «για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, για να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Από το πρωί στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και της ενημέρωσης των εργαζομένων μέχρι την τελευταία στιγμή, για την ανάγκη να δοθεί με επιτυχία η απεργιακή μάχη, κόντρα στις συντονισμένες προσπάθειες υπονόμευσής της από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚΘ.

Κλιμάκια των ταξικών δυνάμεων βρέθηκαν σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, δίνοντας κουράγιο στους εργαζόμενους να μπουν μαζί τους στη μάχη, όπως σε χώρους του Εμπορίου («Πράκτικερ» κ.α.) και του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Το εργοτάξιο της επέκτασης του αεροδρομίου και όλα τα μεγάλα εργοτάξια νέκρωσαν. Στον όμιλο ΟΤΕ η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, ενώ ξεχώρισε η συμμετοχή των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ομίλου στον Φοίνικα. Στην Τράπεζα Πειραιώς, η συμμετοχή στην απεργία στα κεντρικά γραφεία έφτασε το 50%, ενώ σε μεγάλα ποσοστά κινήθηκε και στα καταστήματα.

Από νωρίς πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους υγειονομικοί από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που διαμαρτύρονται για τις απολύσεις συναδέλφων τους επικουρικών ψυχιάτρων και καταγγέλλουν επισφαλή λειτουργία των κλινικών, λόγω έλλειψης προσωπικού, μαζί με απολυμένους τραυματιοφορείς από το ΑΧΕΠΑ, εργαζόμενους που περιμένουν ακόμα να «αντικαταστήσουν» τους εργολάβους που τάχα πέταξε η προηγούμενη κυβέρνηση από τα νοσοκομεία, μαζί με εργαζόμενους από άλλα νοσοκομεία. Ολοι μαζί στη συνέχεια πήραν τη θέση τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων, στο Αγαλμα Βενιζέλου, συμμετείχαν και εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ, οι οποίοι νωρίτερα το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο του εργοστασίου. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Χαιρέτισε την απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, περιέγραψε τις επιπτώσεις που θα έχει το πολυνομοσχέδιο - σκούπα, κατήγγειλε το ρόλο της συνδικαλιστικής μαφίας, προειδοποίησε ότι η ιδιωτικοποίηση θα αποτελέσει όχημα για να χτυπηθούν παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα.

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο «ODEON Μακεδονία»

Την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους απαίτησαν οι εργαζόμενοι στο «ODEON Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στην είσοδο της επιχείρησης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, με τη στήριξη του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ).

Η εργοδοσία τούς οφείλει δεδουλευμένα 3 μηνών και οι εργαζόμενοι αρνούνται πλέον να συμβιβαστούν με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και τη χρόνια κοροϊδία. Απαιτούν να πληρώνονται στην ώρα τους, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι ενώνουν τη φωνή τους με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, που παλεύει ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενάντια στην κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ και στην επιβολή σιγής νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο. Τέλος, καταγγέλλουν την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους ανθρώπους της στη διοίκηση του ΕΚΘ.