ΓΑΛΛΙΑ
Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους

Με στόχο τον αγωνιστικό συντονισμό, ενάντια στη νέα μεταρρύθμιση που ισοπεδώνει συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα

Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Παρίσι
Σε 24ωρη πανεθνική απεργία και διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας προχώρησαν χτες διάφορες συνδικαλιστικές - κλαδικές και εδαφικές - οργανώσεις στη χώρα, με τον πρωτοπόρο ρόλο των δυνάμεων που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Βασικότερο αίτημα ήταν η απόσυρση της νέας μεταρρύθμισης που ισοπεδώνει όσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν μείνει όρθια, ενώ συνολικότερος στόχος των κινητοποιήσεων ήταν και ο αγωνιστικός συντονισμός εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν.

Δεκάδες χιλιάδες απήργησαν και διαδήλωσαν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο Εμπόριο, του Εργατικού Κέντρου της Βαλ ντε Μαρν (περίχωρα Παρισιού) κ.τ.λ.

Παρά και ενάντια στην προσπάθεια των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που καλλιεργούν αυταπάτες για τα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ, αλλά και στρώνουν το έδαφος για τα επόμενα επεισόδια των «κοινωνικών διαλόγων», έγινε προσπάθεια κινητοποίησης για να οργανωθεί η υπεράσπιση και διεκδίκηση δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, τα συνθήματα τόνιζαν: «Ολοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε» (όπως έγινε στη Μασσαλία), ενώ άλλα σημείωναν: «Ολοι (οι εργαζόμενοι) μαζί κόντρα στο τρομερό χτύπημα κυβέρνησης και εργοδοσίας. Μόνη λύση: η ενότητα της δράσης!».

Σημειώνουμε ότι οι νέες αντισυνταξιοδοτικές ανατροπές προωθούνται στο όνομα της «εξοικονόμησης πόρων» και της διασφάλισης πιο «ίσων παροχών». Μέσα από την εξίσωση προς τα κάτω παροχών και δικαιωμάτων που έως τώρα διαφοροποιούνταν από κλάδο σε κλάδο (για διάφορους λόγους), η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τη λεγόμενη «μη μισθολογική δαπάνη», όπως προκλητικά η εργοδοσία και οι υπηρέτες της αποκαλούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να «απελευθερώσει» πόρους από εργοδοσία και ασφαλιστικά ταμεία που θα «αξιοποιούνται» απευθείας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, να επιταχύνει την εφαρμογή αντεργατικών κατευθύνσεων που συνδιαμορφώνονται στις Βρυξέλλες, από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για Κοινωνική Ασφάλιση στο ύψος των αναγκών μας (2021-09-15 00:00:00.0)
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο - έκτρωμα (2021-05-21 00:00:00.0)
Χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές στη συγκέντρωση της Αθήνας (2019-10-04 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση (2019-07-09 00:00:00.0)
Πάλη για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα (2017-10-05 00:00:00.0)
Απέλυσε συνδικαλιστή (2010-11-10 00:00:00.0)