Κρατούν μισοπέλαγα δουλεμπορικό με 500 ταλαιπωρημένους

Σε εφαρμογή, η απάνθρωπη νέα τακτική της κυβέρνησης «κλειστές πόρτες» σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες

Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001

Eurokinissi

Οι επιβάτες του πλοίου ΜΠΡΕΝΛΕΡ που έπιασε στη Ζάκυνθο στις αρχές του μήνα ήταν οι τελευταίοι «τυχεροί» πριν την εφαρμογή της πολιτικής «κλειστές πόρτες»
«Κλειστές πόρτες» για όσους μετανάστες και πρόσφυγες αναζητούν την ...καλύτερη τύχη ή την προστασία τους στα εδάφη της πατρίδας μας, είναι πλέον η τακτική της κυβέρνησης, μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για την επαναπροώθηση. Οι διεθνείς συνθήκες, που έχουν υπογραφεί κατά καιρούς απ' τη χώρα μας, έχουν πια ριχτεί για τα καλά στον κάλαθο των αχρήστων, με αποτέλεσμα - για μια ακόμα φορά - εκατοντάδες εξουθενωμένοι, πεινασμένοι και άρρωστοι άνθρωποι, με άμεση ανάγκη ιατρικής περίθαλψης και φιλοξενίας, να αργοπεθαίνουν πάνω στα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων.

Αυτή τη φορά, το όνομα του δουλεμπορικού είναι «Whale 4», με σημαία Συρίας, και εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης να πλέει στις ακτές του Μεσσηνιακού κόλπου με περίπου 500 λαθρομετανάστες. Αμέσως - σύμφωνα με την τακτική της κυβέρνησης «κλειστές πόρτες» - απέπλευσαν σκάφη του Λιμενικού, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας, άρα και οι υποχρεώσεις που θα προέκυπταν για την κυβέρνηση σ' αυτό το ενδεχόμενο.

Η νέα τακτική απαιτεί, βέβαια, και την ανάλογη συσκότιση γύρω από το γεγονός. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προκλητικά αρνήθηκε ακόμα και να βγάλει ένα τυπικό δελτίου Τύπου, ενώ το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, σε μια ξερή ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε τον αριθμό των λαθρομεταναστών, την προέλευση του δουλεμπορικού και το γεγονός ότι το αντιτορπιλικό «Νέαρχος», μαζί με σκάφη του Λιμενικού Σώματος, παρακολουθούν «διακριτικά» το πλοίο.

Εως αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το δουλεμπορικό βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα, 30 - 40 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου (ανοιχτά της Πύλου) με βορειοδυτική κατεύθυνση. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το καράβι βρισκόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και σε απόσταση μόλις τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις ακτές! Μάλιστα, το Λιμεναρχείο της Πύλου λέγεται ότι ανέλαβε να το εφοδιάσει με καύσιμα και τρόφιμα που ζητήθηκαν απ' το πλήρωμά του. Ανεπίσημες πληροφορίες απ' το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επιβεβαίωναν την τακτική της κυβέρνησης, ότι, δηλαδή, «εάν επιχειρήσει το δουλεμπορικό να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα το απομακρύνουν». Εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ έκανε αργά το βράδυ παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσιες, ενώ το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Απαιτούμε απ' την κυβέρνηση να συμπεριφερθεί με γνώμονα την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του πλοίου και να παράσχει την αναγκαία φροντίδα στους πρόσφυγες».