ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Ενός κακού μύρια έπονται... ..
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001

Τα ευρήματα στου Μακρυγιάννη είναι πολλαπλάσια αυτών που φαίνονται στη φωτογραφία, η οποία δείχνει τα ευρήματα της ανασκαφής του 1999
Αν και τυπικά οι ανασκαφές στο οικόπεδο Μακρυγιάννη για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης τέλειωσαν, τα ευρήματα που αποκαλύπτουν οι «συμπληρωματικές» - κατά την ερμηνεία της ΓΓ του ΥΠΠΟ - ανασκαφές, εξακολουθούν να θυμίζουν το μακρόχρονο και πολλαπλό (αρχαιολογικό, αισθητικό, χωροταξικό) έγκλημα της κατασκευής του μουσείου στη συγκεκριμένη θέση.

Οπως αποδείχτηκε στη συζήτηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για διατήρηση ή μη αρχαιοτήτων στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου, ουσιαστικά, οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σημαντικές αρχαιότητες διαφόρων περιόδων και εύχονται, τα τσιμεντένια «πέδιλα» του μουσείου, να «πέσουν» εκεί όπου θα καταστραφούν λιγότερα αρχαία...

Στο συγκεκριμένο τμήμα του οικοπέδου ανασκάφτηκαν τα σημεία όπου βρίσκονταν οι πολυκατοικίες που απαλλοτριώθηκαν και κατεδαφίστηκαν για τις ανάγκες του μουσείου. Βρέθηκε η συνέχεια της αρχαίας οδού 1 (σε μήκος 25 μέτρων) που είχαν αποκαλύψει οι πρώτες ανασκαφές και μια διασταύρωσή της με την οδό 2 στη συνέχειά της, μήκους 6 μέτρων. Εντός της γωνίας που σχηματίζουν οι δύο δρόμοι αποκαλύφθηκε η συνέχεια μεγάλου οικοδομικού συγκροτήματος (7ου μ.Χ αι). Βόρεια της οδού 1 αποκαλύφθηκαν μεσοβυζαντινά οικοδομικά λείψανα και αλλεπάλληλα οικοδομήματα από τους ελληνιστικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους.

Αποκαλύφθηκαν, επίσης, λιγοστά παλαιοχριστιανικά λείψανα και από αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις. Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να αποκαλύψουν μόνο τη φάση των ρωμαϊκών χρόνων, αφού τα υπόγεια των πολυκατοικιών «πρόλαβαν» να καταστρέψουν τις νεότερες φάσεις. Τα οικοδομήματα των ρωμαϊκών χρόνων έχουν αυλή με ψηφιδωτό δάπεδο.

Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης των δύο οδών και των οικοδομικών καταλοίπων του 7ου μ.Χ. αι., αλλά ενέταξε τα οικοδομικά λείψανα νοτίως της οδού 1 στην περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «κίτρινη ζώνη». Αυτό σημαίνει, πως τα εν λόγω ευρήματα, στην καλύτερη περίπτωση, θα καταχωθούν και στη χειρότερη θα διαλυθούν, ανάλογα με το πού ακριβώς θα «φυτευτεί» το τσιμεντένιο «πέδιλο». Οι «λεπτομέρειες» θα συζητηθούν στο ΚΑΣ, στο τέλος του ερχόμενου Φλεβάρη, οπότε θα κατατεθεί στο συμβούλιο η προμελέτη του μουσείου.