ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων τους
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019

Eurokinissi

Με νέα μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας στο πλαίσιο παύσης εργασιών, οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι την απόφασή τους να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα από τους αντεργατικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων και τους ανταγωνισμούς τους που «τρέχουν» στο λιμάνι και τους οποίους πυροδοτεί η αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αφορμή για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχει δώσει και το master plan της COSCO, το οποίο, ανάμεσα στα άλλα που επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη ζωή του λαού της πειραιώτικης περιφέρειας, αλλάζει τη χρήση και των χερσαίων χώρων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καθώς χτες είχε προγραμματιστεί και πάλι συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για να επικυρώσει το master plan των μονοπωλίων, η οποία να σημειωθεί ότι κάτω από τις αντιδράσεις των εργαζομένων έχει αναβληθεί δύο φορές.

Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα την πύλη του υπουργείου Ναυτιλίας, έχοντας προμετωπίδα το πανό τους, με τη φράση «Οχι στο κλείσιμο της Ζώνης. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην εργασία» να δίνει το στίγμα.

Κάτω από το βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, από το υπουργείο Ναυτιλίας σε μια κίνηση ελιγμού δόθηκε η διαβεβαίωση ότι στην παρούσα φάση οι σχεδιασμοί για μετατροπή των μόλων της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και της Δραπετσώνας σε car terminal, από ναυπηγοεπισκευαστικούς, δεν θα προχωρήσουν.

Ωστόσο τα Σωματεία της Ζώνης έκαναν καθαρό ότι από κοινού με όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι θα βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης, καθώς και για την απόκρουση ενδεχόμενης επίθεσης σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.