ΟΧΙ ΝΑΤΟικές πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στα Βαλκάνια

ΟΧΙ στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου τους

Σάββατο 12 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 13 Οχτώβρη 2019

Η κυβέρνηση της ΝΔ υπόγραψε την Τεχνική Συμφωνία Αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Αυτό ήταν όρος της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Την επικίνδυνη Τεχνική Συμφωνία χαιρέτισε ο ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για αμυντική και διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας. Σε δήλωσή του ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ είπε: «Κάνουμε περισσότερα σήμερα με την Ελλάδα από ποτέ άλλοτε στον τομέα της Αμυνας, αλλά αυτή είναι μια πρόοδος που ξεκίνησε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα με πρωθυπουργό Μητσοτάκη, βλέπουμε μια ευκαιρία (...) να την ανεβάσουμε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο».

Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα στον εναέριο χώρο των Βαλκανίων. Αστυνομεύει (Air Policing) ήδη από το 2017 τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας.

Η εξέλιξη αυτή είναι επικίνδυνη. Εμπλέκει πολύ πιο ενεργά τις Ενοπλες Δυνάμεις στους ανταγωνισμούς στην περιοχή. Οι πτήσεις αυτές εξυπηρετούν αποκλειστικά συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Τα πολεμικά αεροσκάφη της χώρας μας αποτελούν εν δυνάμει στόχο, μπορεί να εμπλακούν σε αερομαχίες με αεροσκάφη άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι συνέπειες από αυτές τις πτήσεις είναι απρόβλεπτες και τίποτε καλό δεν προοιωνίζονται για το λαό μας, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς.

Η επικίνδυνη συμφωνία για τις αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις, η οποία ανανεώθηκε και ενισχύθηκε παραπέρα, πρέπει να καταργηθεί ΤΩΡΑ.

Να δυναμώσει ο αγώνας του λαού μας ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο εξωτερικό.