ΣΟΥΗΔΙΑ
Το τελευταίο «αντίο» στον σ. Καριοφύλλη Χατζόπουλο
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019

Σε φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα και κλίμα μεγάλης συγκίνησης, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Καριοφύλλη Χατζόπουλο με μια σεμνή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΒ Στοκχόλμης του ΚΚΕ, την Κυριακή 13 Οκτώβρη, στην αίθουσα της Ελληνικής Στέγης στη Στοκχόλμη.

Στην αρχή της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια που άρεσαν ιδιαίτερα στον Κ. Χατζόπουλο, από μέλη τοπικής χορωδίας. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ τον αποχαιρέτησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Ο Κ. Παπαδάκης μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια της ΚΕ του Κόμματος στην οικογένεια του σ. Καριοφύλλη και στα δύο παιδιά του, Στέφανο και Θωμά, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του. Ξεχώρισε την πολύτιμη συμβολή του στο να σταθεί το Κόμμα όρθιο το 1968, τασσόμενος αποφασιστικά με τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ, ενάντια στην αναθεωρητική - διασπαστική ομάδα, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση της ΚΟ Σουηδίας του ΚΚΕ, αφού «ήταν από τους λίγους συντρόφους που αποτέλεσαν τη μαγιά για να μπορέσει το Κόμμα μας να πατήσει πόδι στη Σουηδία, να ριζώσει ανάμεσα στους Ελληνες μετανάστες». Συνέχισε σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Κ. Χατζόπουλος ανέπτυξε πλούσια δράση και έφερε σε πέρας πολλές και δύσκολες αποστολές. Σημαντική ήταν η συμβολή του και την περίοδο του 13ου Συνεδρίου και μετά τη διάσπαση του Κόμματος, για την υπεράσπιση των επαναστατικών του χαρακτηριστικών. «Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαλυτική δράση της οπορτουνιστικής ομάδας που πήγε στο Συνασπισμό, ο σ. Καριοφύλλης, ως Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Σκανδιναβία, χωρίς να λογαριάσει κούραση, έξοδα και οικογενειακές υποχρεώσεις, περιδιάβαινε όλη τη Σκανδιναβία για να συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ», ανέφερε ο Κ. Παπαδάκης.

Ανέδειξε επίσης τη σημαντική δράση που ανέπτυξε ο σ. Καριοφύλλης στις κοινότητες των Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία, διατελώντας πρόεδρος στην Ομοσπονδία των Κοινοτήτων στη Σουηδία και Γραμματέας στο συντονιστικό όργανο των Ομοσπονδιών των Ελλήνων μεταναστών της Ευρώπης. Ακόμα, ήταν υποψήφιος βουλευτής το 1993 και υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2004. «Ο σ. Καριοφύλλης σε όλη του τη ζωή, χωρίς ταλαντεύσεις, αποτελούσε ένα σημαντικό στήριγμα στη δουλειά του Κόμματος και των Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία, και ως τέτοιον θα τον θυμόμαστε. Σε κάθε μάχη ήταν μπροστά, με πίστη και αφοσίωση στα ιδανικά του ΚΚΕ, και είχε πάντα στήριγμα την γυναίκα του, Ινγκαλιλ, που κι αυτή "έφυγε" από τη ζωή πριν από λίγο καιρό», τόνισε ο Κ. Παπαδάκης.

Και αποχαιρετώντας τον σημείωσε: «Μπορείς να μείνεις ήσυχος, θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τον όμορφο, δύσκολο και απαιτητικό αγώνα μας, με πίστη ότι θα τον φτάσουμε ως εκεί που κι εσύ ατένιζες με αισιοδοξία μέχρι την τελευταία αναπνοή σου, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».