ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επιμένει στις διεκδικήσεις της η Τουρκία

Αντέδρασε στις «κυρώσεις» της ΕΕ που περισσότερο συνιστούν ένα διαρκές παζάρι

Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019

Το «Γιαβούζ» συνοδεία πολεμικών πλοίων
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα ώθηση στο σκληρό παζάρι ΕΕ - Τουρκίας έδωσε η απόφαση του προχτεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, για «κυρώσεις» που αντιδρούν στις γεωτρήσεις που σχεδιάζει η Αγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες βέβαια κάθε άλλο παρά φρένο βάζουν στην επιθετικότητα της Τουρκίας, με την οποία οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να διαρρήξουν τους δεσμούς, αλλά να τους «επαναδιαπραγματευτούν».

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ συμφώνησε για «τη θέσπιση καθεστώτος - πλαισίου περιοριστικών μέτρων έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές και καλεί την ύπατη εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν σχετικές προτάσεις το ταχύτερο». Δηλαδή, οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν ετοιμότητα να επιβάλουν μέτρα ενάντια σε εταιρείες και στελέχη τους τα οποία εμπλέκονται στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας, εκφράζοντας και έτσι υπαρκτές διαφωνίες για χειρισμούς και προτεραιότητες της κυβέρνησης Ερντογάν, ωστόσο, όσον αφορά το ίδιο το παζάρι για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνουν την ...ολόψυχη διάθεσή τους αυτό να δυναμώσει. Οπως αναφέρει το ψήφισμα των Ευρωπαίων, «η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνει μέσω καλόπιστου διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αντιδρώντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε αργά τη Δευτέρα ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την ευρωπαϊκή τοποθέτηση «εντελώς απαράδεκτη» και κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για «προκατειλημμένη τοποθέτηση» απέναντι στην Αγκυρα. Θεωρεί την απόφαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ «ξανά εξωφρενική και ανησυχητική», επειδή απουσιάζει κάθε αναφορά στους Τουρκοκύπριους, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ «έχει γίνει όμηρος της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό και αδυνατεί να είναι αμερόληπτη», όπως και ότι αθέτησε υποσχέσεις που έδωσε από το 2004 (για μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων ώστε «να πάψει η απομόνωσή τους» κ.τ.λ.).

Η Αγκυρα ξεκαθαρίζει ότι «θα διεξάγουμε με αποφασιστικότητα τις έρευνες υδρογονανθράκων μαζί με την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" και αν η ΕΕ εφαρμόσει ορισμένα αποτρεπτικά μέτρα, θα απαντήσουμε κατάλληλα». Πάντως, δεν παραλείπει να υπενθυμίσει και την ετοιμότητά της να εξετάσει κάθε πρόταση συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι «η οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι εφικτή με ένα κλίμα συνεργασίας μες στο οποίο όλοι κερδίζουν, με σεβασμό απέναντι στη χώρα μας και ειδικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που κατοχυρώνονται από αντίστοιχες συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν τις πολιτικές, έννομες, ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες στην Ανατολική Μεσόγειο». Σ' αυτό το πλαίσιο, το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι «θα επανεξετάσουμε σοβαρά τη συνεργασία μας με την ΕΕ σε ορισμένους τομείς εξαιτίας της παράνομης και βεβιασμένης στάσης της», προμηνύοντας ουσιαστικά όξυνση των αντιλαϊκών παζαριών.

Αυτήν την κλιμάκωση των παζαριών, πάντως, αναδεικνύει και η συνεχιζόμενη ικανοποίηση για την «καρτερικότητα» που δείχνουν ενεργειακοί όμιλοι όσον αφορά το πώς θα ξετυλιχθούν τα σχέδιά τους στην περιοχή, μελετώντας πώς θα μπορούσε μια ενδεχόμενη διεύρυνση συνεργασιών να ωφελήσει καλύτερα τη θέση και την κερδοφορία τους. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της «ENI», Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, σχολίασε την εμφάνιση του «Γιαβούζ» συνοδεία πολεμικών πλοίων στο «οικόπεδο» 7 (για την αξιοποίηση του οποίου η «ENI» έχει συγκροτήσει κοινοπραξία με τη γαλλική «TOTAL» και έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την κυπριακή κυβέρνηση), αναφέροντας ότι «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις (...) δεν θέλω να ξεσπάσουν πόλεμοι για να κάνω γεωτρήσεις». Μετά τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κ. Οζερσάι, ικανοποίηση εξέφρασε και ο «υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας» του ψευδοκράτους Χασάν Τατσόι, λέγοντας ότι «την απόφαση της ΕΝΙ πρέπει να ακολουθήσουν προσεκτικά και οι άλλες εταιρείες», τονίζοντας: «Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος που απλά ακολουθεί (τους άλλους) και αντιδρά με φραστικές δηλώσεις, όπως παλιότερα. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ληφθεί απαραίτητα βήματα, μέσα από μια προληπτική πολιτική». Χαρακτήρισε θετική την απόφαση της «ENI», εκτιμώντας ότι «η ιταλική εταιρεία έδειξε ότι δεν θα επηρεαστεί από τις προκλήσεις των Ελληνοκυπρίων».

Να σημειωθεί ότι το ψευδοκράτος αντέδρασε κι αυτό στην απόφαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, με ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ». Οπως μετέδωσαν ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, το κατοχικό «ΥΠΕΞ» ανέφερε ότι η Κύπρος δεν ανήκει ούτε στους Ελληνοκύπριους ούτε τελεί υπό τη διοίκηση των Ελληνοκυπρίων (μόνο), και οι αποφάσεις για το μέλλον της δεν μπορούν να λαμβάνονται χωρίς τους Τουρκοκύπριους. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα ίδια ρεπορτάζ, το κατοχικό «ΥΠΕΞ» κρίνει σκόπιμο να αναφερθεί και στο διχοτομικό Σχέδιο Ανάν, χαρακτηρίζοντάς το «το πλέον περιεκτικό σχέδιο λύσης» του Κυπριακού, που έδειξε - υποστήριξε - ότι «υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστές διοικήσεις».

Ξανά για την «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο

Στο μεταξύ, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτές τις μέρες η τουρκική ηγεσία μνημονεύει σχεδόν καθημερινά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, παραλληλίζοντάς την με τη νέα τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, με όλα τα μέσα.

Ετσι, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε προχτές από το Αζερμπαϊτζάν ότι «η επιχείρηση "Πηγή της Ειρήνης" είναι για την Τουρκία τέτοιας ζωτικής σημασίας, όπως και η "ειρηνευτική επιχείρηση" στην Κύπρο το 1974. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους χωρίς να λάβουμε υπόψη απειλές και πιέσεις. Το λέω ξεκάθαρα. Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε αυτό που έχουμε ξεκινήσει... Οπου υψώσαμε τη σημαία μας μια φορά, μετά δεν ξανακατέβηκε».