ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ο αγώνας να έχει κριτήριο τις ανάγκες των εργατών

Στη «Χαλυβουργική» βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια στάσης εργασίας των εργαζομένων

Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της «Χαλυβουργικής» εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο εργοστάσιο, την Παρασκευή το πρωί, και ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν στάση εργασίας, μέρος των κινητοποιήσεων που κάνουν αυτόν τον καιρό, διεκδικώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα 3 μηνών.

Ο Γιάννης Γκιόκας αναφέρθηκε στα όσα ανέδειξε η συζήτηση που έγινε για αυτό το θέμα στη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη, και την οποία προκάλεσε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ απαιτώντας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Οπως είπε, ενώ το ΚΚΕ ζητούσε να μάθει τι μέτρα θα πάρουν σε όφελος των εργαζομένων, η κυβέρνηση απαντούσε τι μέτρα παίρνει σε όφελος της εργοδοσίας. Ο υφυπουργός Εργασίας, σημείωσε, απάντησε έτσι γιατί στη λογική των κυβερνήσεων το κριτήριο είναι η στήριξη του κεφαλαίου που εκδηλώνεται με την ψήφιση αντεργατικών νόμων και μέτρων, με ευνοϊκές και χαριστικές ρυθμίσεις, με στήριξη της ασύδοτης δράσης τους.

Αλλά, την ίδια ώρα, δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τους εργαζόμενους που έχουν να αντιμετωπίσουν την απληρωσιά, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία, τη φορολεηλασία των εισοδημάτων τους, τους λογαριασμούς κ.ά.

Η περίπτωση της «Χαλυβουργικής» - μιας βιομηχανίας στρατηγικής σημασίας - είναι μια τρανή απόδειξη χρεοκοπίας αυτής της λογικής, «πόσο ψεύτικο είναι το παραμύθι "αν στηρίξουμε την εργοδοσία θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι"», είπε. Δείχνει ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά ότι ανοίγουν και κλείνουν αποκλειστικά με κριτήριο τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κερδοφορία και με θύματα κάθε φορά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Αντιπαραθετικά, τόνισε πως σε μια άλλη μορφή οργάνωσης, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, θα υπάρχει ανάγκη για περισσότερες «Χαλυβουργικές». Αυτή η λογική, που έχει κριτήριο τις ανάγκες των εργατών και όχι του κεφαλαίου, «πρέπει να μπολιάζει τον αγώνα σας για να μπορεί να έχει αντοχή και να είναι αποτελεσματικός».

Στη διάρκεια της στάσης στήνονταν μικρά και μεγάλα «πηγαδάκια». Σε ένα από αυτά δύο εργάτες συζητούσαν και προσπαθούσαν να εξηγήσουν πώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων έχει αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ενα γεγονός που δείχνει πως η ίδια η πείρα των εργαζομένων αποτελεί πολύτιμο υλικό για πιο ουσιαστικές συζητήσεις, που θα αποκαλύπτουν τις αιτίες των προβλημάτων τους και κατ' επέκταση θα αναδεικνύουν την ανάγκη ανατροπή τους.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» συνεχίζουν τις επόμενες μέρες τις κινητοποιήσεις τους. Τη Δευτέρα 21/10 και την Τρίτη 22/10 θα πραγματοποιήσουν 4ωρο αποκλεισμό της πύλης, ξεκινώντας από τις 7.30 το πρωί. Επίσης, την Τρίτη θα αποκλείσουν συμβολικά την Εθνική Οδό. Την Τετάρτη 23/10 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.