ΛΑΖΑΡΕΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τόπος μαρτυρίου και ακλόνητη απόδειξη ηρωισμού των κομμουνιστών

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους δεκάδες εκτελεσμένους

Τρίτη 22 Οχτώβρη 2019

Με μεγάλη συμμετοχή λαού, εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών, αλλά και παλαίμαχων αγωνιστών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή από τις Οργανώσεις Κέρκυρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η εκδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα για τους εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Λαζαρέτο.

Το Λαζαρέτο, με τον τοίχο των εκτελέσεων διάτρητο από τις σφαίρες των δημίων του αστικού κράτους, με τους τάφους των 118 αγωνιστών, νεολαίων στην πλειοψηφία τους, είναι απόδειξη ακλόνητη για τον ηρωισμό των κομμουνιστών, που παλικαρίσια αντιστάθηκαν στην Κατοχή και στη συνέχεια με αυτοθυσία πολέμησαν σε μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης. Τέτοιοι τόποι μαρτυρίου της σύγχρονης Ιστορίας μας, σχολεία της συλλογικής μνήμης και της ταξικής συνείδησης, υψώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας από τα κοράκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με ψηφίσματα επιχειρούν να εξισώσουν τους φασίστες δήμιους με τους κομμουνιστές ήρωες.

Οι νεολαίοι της ΚΝΕ απόθεσαν ευλαβικά ένα κόκκινο γαρίφαλο σε κάθε τάφο, με βαθιά συναίσθηση της ιστορικής συνέχειας και του χρέους της νέας γενιάς στους αγώνες που έρχονται. Γονείς με τα παιδιά τους, παππούδες με τα εγγόνια τους έβαζαν στον τοίχο των εκτελέσεων ένα κόκκινο γαρίφαλο σε κάθε τρύπα από σφαίρα.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, Γιάννης Μπορμπότης. Ανακοίνωσε τα δύο σημαντικά ντοκουμέντα που έφτασαν στα χέρια της ΤΕ Κέρκυρας από τον γιο και τον εγγονό του Θόδωρου Παπαγιάννη, που ήρθαν με αφορμή την εκδήλωση από την Ηγουμενίτσα, ευχαριστώντας τους θερμά. Ο Θ. Παπαγιάννης, κομμουνιστής αγωνιστής, πέρασε από το Λαζαρέτο, αλλά κατάφερε να επιζήσει. Κατέγραψε στο τετράδιό του 2 ποιήματα που διάβαζαν οι κρατούμενοι στις φυλακές της Κέρκυρας και το Λαζαρέτο, ένα πριν από τις εκτελέσεις και ένα μετά. Επίσης, διαβάστηκε σύντομος χαιρετισμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκιμμιωτών Αττικής.


Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε η Μαριλένα Σαϊτά, Γραμματέας του ΤΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ, που αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού, στον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και στην υπόσχεση της ΚΝΕ ότι θα συνεχίσει την πάλη στο πλευρό του ΚΚΕ, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό. Αναφέρθηκε στην επίθεση της αστικής τάξης και των κομμάτων της στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στην ένταση της καταστολής, όπως με την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, και τόνισε: «Δεν θα τους περάσει! Με μπροστάρη το ΚΚΕ, ο λαός θα βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας κι ας είναι σήμερα εποχή αντεπανάστασης, ας είναι αρνητικός ο συσχετισμός. Με τη συμμετοχή μας στον αγώνα έως την τελική νίκη, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, τιμάμε τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για τα πιο υψηλά ιδανικά». Τελείωσε την ομιλία της με τους στίχους του μεγάλου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές».

Ακολούθησε ιστορικό - καλλιτεχνικό αφιέρωμα που προετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Συμμετείχαν, επίσης, δύο μαθητές από τη Θεατρική Ομάδα των Νυμφών. Ιδιαίτερα συγκίνησαν τα τελευταία γράμματα των μελλοθάνατων που διαβάστηκαν, με μουσική υπόκρουση και χοροδραματική ερμηνεία. Με δέος έγινε το προσκλητήριο νεκρών, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τους ήχους του «Επέσατε θύματα» και τη «Διεθνή» που τραγούδησαν οι παρευρισκόμενοι με υψωμένες γροθιές.

Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ η Μυρσίνη Χαραλάμπους και εκ μέρους του ΤΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ ο Γιάννης Πουλόπουλος.