ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις για το σημερινό πανεπιστήμιο και την πρόταση του ΚΚΕ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019

Από την εκδήλωση στο ΑΠΘ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη οι εκδηλώσεις - συζητήσεις που οργάνωσαν η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης και η Τομεακή Οργάνωση Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) της ΚΝΕ από κοινού με την ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και στο ΔΙΠΑΕ αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση στο ΔΙΠΑΕ, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην πείρα που υπάρχει από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και από το πρώτο στάδιο εφαρμογής της λεγόμενης «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ, την ουσία και την κατεύθυνση των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Συζητήθηκε με τους φοιτητές το πώς μεταφράζονται στην πράξη, στη ζωή φοιτητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού προσωπικού η υποτιθέμενη «νέα εποχή», η συγχώνευση των ΤΕΙ.

Τόνισε πως τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΔΙΠΑΕ δεν είναι η εξαίρεση από τον κανόνα, αλλά ότι αυτό αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα πανεπιστημίου στην υπηρεσία της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, όπου εφαρμόζονται κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο κρίσιμο ερώτημα, για το αν η μεγαλύτερη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης αποτελεί δρόμο που οδηγεί σε αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών, των όρων σπουδών, της επαγγελματικής προοπτικής των αποφοίτων, των όρων εργασίας του ερευνητικού εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, είπε: «Η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει καταρχήν αντιλαϊκούς όρους και προϋποθέσεις, όπως είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, οι χαμηλοί μισθοί και η ευέλικτη εργασία, τα φορολογικά προνόμια και κάθε είδους διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο.

Στην περιοχή μας υπάρχει πείρα από μεγάλες επιχειρήσεις της Μεταποίησης, της Πληροφορικής, των Τροφίμων, του Τουρισμού, οι οποίες έχουν καταγράψει τα τελευταία χρόνια επενδύσεις και πορεία αύξησης των κερδών τους. Εκεί οι εργαζόμενοι δεν είδαν καμιά βελτίωση της θέσης τους, καμιά επαναφορά όσων τους έκλεψαν οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρήσεων μέσα στην κρίση».

Στην εκδήλωση στο ΑΠΘ, ο Γιώργος Σαραντόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας και Γραμματέας της ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην ποιοτική διαφορά της πρότασης του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση σε σχέση με τις διάφορες ευκαιριακές μεταρρυθμίσεις που κάνουν διαχείριση μιας Εκπαίδευσης με πολλούς ταξικούς φραγμούς, τονίζοντας πως αυτή αφορά στην ολόπλευρη καλλιέργεια των γνώσεων και της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, στην ανάδειξη και καλλιέργεια των ιδιαίτερων κλίσεων του καθενός, στη στήριξή του με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις, να διεκδικήσει ένα μέλλον με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του.

Επίσης είπε πως η πρόταση πάλης του ΚΚΕ για δημόσια ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση «δεν είναι μια απλή αντι-πρόταση στο σημερινό "πανεπιστήμιο ΑΕ" και όλους όσοι το στηρίζουν. Είναι θέση προοπτικής, αφού εντάσσει την Ανώτατη Εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της επιστήμης στην υπηρεσία μιας άλλης οικονομίας, που κινείται με κίνητρο την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας. Από την άποψη αυτή διατηρεί στο ακέραιο την επικαιρότητα όσο και την αναγκαιότητά της η πρόταση για την αλλαγή των κοινωνικών όρων μέσα στους οποίους διαμορφώνεται το Πανεπιστήμιο. Αφορά την πρόταση με προοπτική μια ανώτερη κοινωνία, τον σοσιαλισμό».