ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ
«Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που μας έδωσαν πίσω τα παιδιά μας»

Συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης

Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019

INTIME NEWS

«

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή διακυβεύονται τα πάντα για το ΚΕΘΕΑ. Δεν διαπραγματευόμαστε», ήταν το μήνυμα που έστειλαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή το πρωί, οι εκπρόσωποι των 14 Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ οι οποίοι εκπροσωπούν χιλιάδες οικογένειες πανελλαδικά. Είναι οι ίδιοι που καταχειροκρότησαν λίγο αργότερα το ΚΚΕ όχι μόνο επειδή ήταν το μοναδικό κόμμα που βρέθηκε κοντά τους, αλλά και για τη συνολική δράση και θέση του στο ζήτημα των ναρκωτικών.

«Το ΚΕΘΕΑ ανήκει σε μας. Ελέγχεται ήδη από το υπουργείο Υγείας, όπως κι όλες οι δαπάνες του κάθε έτος. Κάθε κυβέρνηση έχει άμεση και διάφανη εικόνα για όσα συμβαίνουν στο ΚΕΘΕΑ. Κάτι άλλο υπάρχει στο πίσω μέρος του σχεδιασμού τους», είπε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογένειας «Διάβαση», αποδομώντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οξυγόνο» στην Πάτρα. «Πήραμε πίσω τα παιδιά μας. Δεν πήραν υποκατάστατα. Αλλαξαν με θεαματικό τρόπο μόνο με πολλή δουλειά πάνω στην ψυχή τους. Αυτήν τη δουλειά που κάνει ένα "στεγνό" πρόγραμμα χτυπάνε», είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο» ήταν το μοναδικό «στεγνό» πρόγραμμα στην Πάτρα και το έκλεισε το 2012 η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η δημοτική αρχή Πάτρας, με δήμαρχο τον Κ. Πελετίδη, ο Σύλλογος Οικογένειας και φορείς συναντήθηκαν με τον τότε υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του προγράμματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αρνήθηκε να δεσμευθεί, αλλά έκλεισε και το μοναδικό «στεγνό» πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, τη «Γέφυρα», που ήταν κι αυτό στην Πάτρα και το μετέτρεψε σε πρόγραμμα υποκατάστασης. Ο προϋπολογισμός του ΚΕΘΕΑ μόνο την τελευταία δεκαετία πετσοκόπηκε κατά 35%. Το 2018 ήταν μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχεται στα 15 εκατ.

INTIME NEWS

Από τη συνέντευξη Τύπου
«Αν ενδιαφέρονται τόσο για το καλό μας, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες, τότε να αυξήσουν τη χρηματοδότηση, να καλύψουν τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό. Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που μας δώσανε πίσω τα παιδιά μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογένειας της «ΣΤΡΟΦΗΣ».

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου από το ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ» τόνισε: «Από τη μια χτυπούν τους Συλλόγους Οικογένειας φιλικά στην πλάτη κι από την άλλη ψηφίζουν τη νομιμοποίηση της κάνναβης, να ανοίγουν ιδιώτες μαγαζάκια "απεξάρτησης", βάζουν ΑΤΜ κάνναβης, φέρνουν ΠΝΠ. Σε ολόκληρο τον Πειραιά και τις γύρω περιοχές δεν υπάρχει ούτε ένα "στεγνό" πρόγραμμα για εφήβους. Είναι έγκλημα». Να σημειωθεί ότι το ένα και μοναδικό «στεγνό» πρόγραμμα για εφήβους στον Πειραιά και τους όμορους δήμους, ο «ΕΞΑΝΤΑΣ», έκλεισε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης.

«Η επίσημη άποψη της πολιτείας είναι ότι η τοξικοεξάρτηση "είναι μια χρόνια αυτοπροκαλούμενη υποτροπιάζουσα νόσος". Εξ ορισμού δεν διακυβεύεται μόνο η μοίρα του ΚΕΘΕΑ, αλλά η απεξάρτηση στην Ελλάδα. Κινδυνεύουν και το "18 ΑΝΩ" και τα Κέντρα Πρόληψης», επισήμανε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού Εργου του «18 ΑΝΩ».

Η παρέμβαση θα είναι εφ' όλης της ύλης

Παίρνοντας το λόγο η Λούλα Καρατζά, εκ μέρους του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η ΠΝΠ δεν είναι μια επιδερμική κίνηση, του τύπου "δεν μου αρέσει αυτό το ΔΣ στο ΚΕΘΕΑ, να βάλω κάποιον άλλο". Δε θα μείνουν εκεί. Ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνεις στις αιτίες της τοξικοεξάρτησης φανερώνεται και με ποιανού το μέρος είσαι και τι συνειδήσεις θέλεις να διαμορφώσεις.

Τα τελευταία χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις προωθούν την πολιτική "μείωσης της βλάβης" της ΕΕ. Παρ' όλα αυτά στη χώρα μας υπάρχει ο θύλακας αντίστασης που ήταν η φιλοσοφία των "στεγνών" προγραμμάτων, οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει, ακόμη και σ' αυτές τις συνθήκες, τα χαμηλότερα ποσοστά εισόδου στη χρήση ναρκωτικών ουσιών σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα εμφανίζονται διάφοροι όψιμοι που υπερασπίζονται τάχα το ΚΕΘΕΑ, κι όταν ήταν στην κυβέρνηση νομοθέτησαν την αποποινικοποίηση της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης, θεσμοθέτησαν τους Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης. Πίσω απ' τις σημερινές εξελίξεις κρύβεται ο μακροχρόνιος σχεδιασμός τους για να μπει ταφόπλακα στην απεξάρτηση και για την παραπέρα πριμοδότηση της χορήγησης υποκατάστατων. Τους ενοχλεί η φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, η αποτελεσματικότητα των "στεγνών" προγραμμάτων».

Παράλληλα, αναφερόμενη στις «διαρροές» για τη νέα σύνθεση του ΔΣ που πρόκειται να διοριστεί στο ΚΕΘΕΑ, η Λούλα Καρατζά επισήμανε: «Η κυβέρνηση αν θέλει να τιμήσει τους πρώην χρήστες, τους ανθρώπους που έχουν απεξαρτηθεί θα πρέπει να αφήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ ως έχει. Κανείς χρήστης που έχει απεξαρτηθεί πραγματικά, δεν θα δεχτεί να αναλάβει μια τέτοια θέση, να διαδραματίσει έναν τόσο εχθρικό ρόλο και να εξυπηρετήσει ύποπτα συμφέροντα. Γιατί είναι ξεκάθαρο, η παρέμβαση του νέου και διορισμένου ΔΣ θα είναι εφ' όλης της ύλης».