Εκρηκτικά προβλήματα και ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή

Περιοδεία της Λιάνας Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, σε συγκρότημα ειδικών σχολείων στο Αιγάλεω

Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019

Με εκπαιδευτικούς και γονείς μίλησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σε συγκρότημα ειδικών σχολείων στο Αιγάλεω όπου περιόδευσε. Η συζήτηση ήταν πλούσια σε προβληματισμό και αγωνία, τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών όσο και από την πλευρά των γονέων, καθώς η εικόνα αυτών των σχολείων δεν διαφέρει από τη συνολική που αφορά σε όλη την Ειδική Εκπαίδευση, ως «αποπαίδι» του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η βουλευτής επιβεβαίωσε το διαχρονικό ενδιαφέρον του Κόμματος να προβάλλει αιτήματα που έχουν σύγχρονο περιεχόμενο, απαιτώντας την ικανοποίησή τους όχι μόνο με βάση το αναγκαίο αλλά πολύ περισσότερο με αυτό που είναι δυνατό να γίνει. Τόνισε την ανάγκη ο ίδιος ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο, γιατί η επιλογή «να πορευτώ ατομικά και ό,τι καταφέρω» είναι αναποτελεσματική. Το ΚΚΕ, όπως είπε η βουλευτής, έχει εξαντλήσει όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα, ως μέσο πίεσης στην εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε τα οξυμένα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης να είναι στην επικαιρότητα, επιζητώντας την άμεση επίλυσή τους, όμως αυτό, πραγματικά, δεν φτάνει. Είναι ανάγκη ο ίδιος ο λαός με τη μαζική και οργανωμένη διεκδίκησή του να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και όχι να κάτσει «πίσω», θεατής.

Ανέδειξε ως κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την Ειδική Εκπαίδευση την εκτεταμένη αναπλήρωση των εκπαιδευτικών και όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στα ειδικά σχολεία, το κτιριακό και το ζήτημα των μεταφορών. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η διαρκής αναπλήρωση δεν επιτρέπει σε όλο το επιστημονικό δυναμικό να εξελιχθεί και να αναπτύξει την αναγκαία σταθερή σχέση με τα ίδια τα παιδιά που την έχουν απόλυτα ανάγκη. Η αναπλήρωση αποτελεί μια κακή εκδοχή διαχείρισης και βολέματος της κατάστασης σε βάρος τόσο των εργαζομένων όσο, πολύ περισσότερο, των ίδιων των παιδιών. Ανέδειξε την ακαταλληλότητα των κτιρίων, που είναι πολύ λιγότερα από τις ανάγκες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται πολλαπλάσια παιδιά από τη δυναμικότητά τους, με άμεση επίπτωση στην ίδια την παιδαγωγική πράξη. Ενώ για το ζήτημα των μεταφορών τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να μην έχει επιλυθεί δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που ακολούθησε, με τους εργαζόμενους και τους γονείς να επιβεβαιώνουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το 80% των εργαζομένων είναι αναπληρωτές και οι προσλήψεις πολύ λιγότερες από αυτές που ζήτησαν οι σχολικές μονάδες με βάση τις εγγραφές των παιδιών. Για παράδειγμα, στο ΕΕΕΕΚ από τους 16 εργαζόμενους στο ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ειδικότητα αναγκαία και αναντικατάστατη) που ζήτησαν, έχουν προσληφθεί μόλις 8 αναπληρωτές. Αναφέρθηκαν στην ίδρυση, εδώ και 10 χρόνια, του ΕΕΕΕΚ στο Περιστέρι, που δεν έχει λειτουργήσει με ευθύνη τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των κυβερνήσεων, αλλά και του ΕΕΕΕΚ Αθήνας που αν και έχει ιδρυθεί δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το υπάρχον σχολείο να επιβαρύνεται με πολλαπλάσιους μαθητές και να ανταποκρίνεται με μεγάλες δυσκολίες στις σύνθετες ανάγκες αυτών των παιδιών. Επιπλέον, οι μεταφορές, με το απαράδεκτο ισχύον καθεστώς των αναθέσεων σε ιδιώτες, είναι μετέωρες κάθε φορά που λήγουν οι συμβάσεις, ενώ πραγματοποιούνται δρομολόγια με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις με αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για γονείς και παιδιά.

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα στο εν λόγω συγκρότημα, την ίδια ώρα που ήταν προγραμματισμένη η περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ, με ταυτόχρονη παρέμβαση και προσπάθεια να παρουσιάσει ανερυθρίαστα το... έργο της Περιφέρειας, τη στιγμή που κλείνουν δύο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους και τα δρομολόγια στο ειδικό νηπιαγωγείο και το ΕΕΕΕΚ δεν έχουν καλυφτεί...