ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε όσους σαρώνουν τα δικαιώματά μας

Το πλαίσιο πάλης για κλιμάκωση του αγώνα στο οποίο κατέληξε η πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού φοιτητικών συλλόγων

Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019

Από την πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού
«Συνεχίζουμε πιο πολλοί, πιο δυναμικά, πιο μαχητικά, χωρίς κανέναν εφησυχασμό». Είναι το μήνυμα που έστειλαν 73 φοιτητικοί σύλλογοι, με τη συμμετοχή και τις αγωνιστικές αποφάσεις τους στην πανελλαδική σύσκεψη κοινού συντονισμού που έγινε την Πέμπτη 31 Οκτώβρη, μετά το τέλος της μεγάλης πανελλαδικής φοιτητικής κινητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας. Η σύσκεψη, μετά από πλούσια συζήτηση και μεταφορά εμπειρίας, κατέληξε σε πλαίσιο πάλης για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα που έχει ξεκινήσει πολύμορφα από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Οι φοιτητές ζητούν να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους, διεκδικώντας:

«Να δοθεί τώρα έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές, η εκρηκτική κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα, όπου μόνο 9 στους 100 δικαιούνται δωμάτιο σε εστία και αυτό σε άθλιες συνθήκες. Σήμερα νεοσύστατα Τμήματα σε όλη τη χώρα, πρώην ΤΕΙ, είναι στην πραγματικότητα "φαντάσματα", γιατί δεν υπάρχουν σε αυτά όλα τα απαραίτητα προκειμένου οι φοιτητές να σπουδάσουν.

Στον νέο προϋπολογισμό που ετοιμάζεται, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας για να καλυφθούν οι ανάγκες μας. Δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουμε απαραίτητα συγγράμματα και σημειώσεις που δεν μας παρέχονται αλλά απαιτούνται για να μάθουμε και να περάσουμε τα μαθήματα, αναλώσιμα, εξοπλισμό. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι "δεν υπάρχουν λεφτά" για την Παιδεία μια μέρα μετά τη συζήτηση του "αναπτυξιακού" πολυνομοσχεδίου, με το οποίο έδωσε "δωράκια" στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επικαλούμενοι την κρίση πετσόκοψαν τη χρηματοδότηση των σχολών μας, πήραν τα αποθεματικά, δεν θα συνεχίσουν να πανηγυρίζουν την ανάπτυξή τους σε βάρος των σπουδών μας!».

«Διεκδικούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας»

«Με τα νομοσχέδια για την Παιδεία, που έφεραν το ένα μετά το άλλο η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βασική γνώση πετιέται εκτός των πτυχίων μας με μια σειρά από αλλαγές στα Προγράμματα Σπουδών, τα οποία έχουν καταντήσει "μενού" που αλλάζει κάθε εξάμηνο. Αναπόσπαστες γνώσεις του επιστημονικού μας αντικειμένου μετακινούνται σε μεταπτυχιακά, στα οποία βέβαια φροντίζουν να υπάρχουν δίδακτρα. Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζουν διετή - τριετή προγράμματα, βρίσκουν νέους τρόπους να ενισχύσουν την πολυκατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων, όπως η νέα Οδηγία που έφερε μαζί με το "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση και εξισώνει παραπέρα τα πτυχία κολεγίων - πανεπιστημίων. Βάζουν εμπόδια ανάμεσα στη λήψη του πτυχίου και την άσκηση του επαγγέλματος: Θεσπίζουν την τζάμπα πρακτική, δημιουργούν "κύκλους σπουδών", αφαιρούν δικαιώματα για να τα κάνουν προσόντα επί πληρωμή, όπως επιχείρησε πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσπάθεια αφαίρεσης της παιδαγωγικής επάρκειας.

Η ύπαρξη πτυχίων πολλών "ταχυτήτων" δεν δίνει παραπάνω ευκαιρίες για τους νέους σήμερα, γίνεται όχημα να παίρνουμε πετσοκομμένη γνώση, τα δικαιώματα όλων να συμπιέζονται προς τα κάτω έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της "αγοράς". Με "προσόντα" που μας καλούν να αποκτήσουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί, ανταγωνιζόμαστε "όσο αντέχει η τσέπη μας" για κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Διεκδικούμε ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο. Πτυχίο που να ενσωματώνει όλη την απαραίτητη γνώση για το αντικείμενο, τις νέες εξελίξεις των επιστημών και τεχνολογιών. Το πτυχίο μας να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά πάνω στο αντικείμενό μας, να κατοχυρώνει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα χωρίς να βάζουμε το χέρι στην τσέπη».

«Δεν θα περάσει το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν»

«Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές μας! Δεν θα περάσει. Λέμε ΟΧΙ στις διαγραφές φοιτητών! Οχι στη βάση του 10!

Είναι προκλητικές οι δηλώσεις της υπουργού πως θέλει να βάλει κανόνες στη συμπεριφορά των φοιτητών, τη στιγμή που η πλειοψηφία από εμάς εργαζόμαστε χωρίς καμία διευκόλυνση και στήριξη για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τις σπουδές μας (ειδική εξεταστική, εργαστήρια, εκπαιδευτικές άδειες κ.λπ.) και οι επί πτυχίω εξεταστικές έχουν καταργηθεί ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προκλητικές οι δηλώσεις αυτές τη στιγμή που πολλοί φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο που μένουν επειδή δεν πήραν μετεγγραφή ή πληρώνουν για τη στέγασή τους επειδή δεν πήραν δωμάτιο στις εστίες.

Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να πάρει "μέτρα υπέρ των φοιτητών", να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να σπουδάζουμε όλοι! Δεν τσιμπάμε στα ψέματα πως δήθεν οι φοιτητές είμαστε πάρα πολλοί, πως δήθεν υποβαθμίζονται στην ευρωπαϊκή "αξιολόγηση" τα Ιδρύματά μας! Οι σχολές μας υποβαθμίζονται από την υποχρηματοδότηση με ευθύνη αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποβαθμίζονται από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων στη μέριμνα, στα Προγράμματα Σπουδών, στην Ερευνα. Η "αξιολόγηση" είναι αυτή που κάθε χρόνο κρίνει ως πλεονάζον το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολών μας, τη χρηματοδότηση, τα μαθήματα που διδασκόμαστε. Την ώρα που ετοιμάζουν διαγραφές φοιτητών, πολλαπλασιάζουν τις δομές κατάρτισης - μαθητείας και αναβαθμίζουν τις διετείς σπουδές. Θέλουν να στρέψουν εκεί ένα μεγάλο τμήμα νέων, για να ικανοποιηθούν για μια ακόμα φορά οι επιθυμίες των μεγάλων επιχειρηματιών.

Το "αυτόνομο" και "ευρωπαϊκό" πανεπιστήμιο είναι αυτό που χρόνια τώρα έχουμε. Στο όνομα αυτού πετσοκόβεται η χρηματοδότηση και γενικεύονται τα δίδακτρα. Ηρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!».

Συνέχιση με αγωνιστικό πρόγραμμα

«Βάζουμε στο στόχαστρο όσους σαρώνουν τα δικαιώματά μας! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας! Κάνουμε το φόβο τους πραγματικότητα!

Δυναμώνοντας τον αγώνα μας, κάνουμε κουρελόχαρτο το νόμο για την κατάργηση του ασύλου! Το οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης, καταστολής και τρομοκρατίας από την κυβέρνηση, τις διοικήσεις και τα στηρίγματά τους μέσα στις σχολές, ενάντια στον αγώνα μας, αποδεικνύει τι πραγματικά φοβούνται: Τον οργανωμένο, συλλογικό, μαζικό, μαχητικό αγώνα των φοιτητών, που βάζει στο στόχαστρο την πολιτική τους. Γι' αυτό σε κάθε κινητοποίηση μας υποδέχεται η αστυνομία, γι' αυτό προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο αγώνας μας είναι "παράνομος" ή αναποτελεσματικός.

Δεν υποχωρούμε! ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν ο ένας το έργο του άλλου γιατί και οι δυο υλοποιούν τις ίδιες κατευθύνσεις της ΕΕ, που επιβάλλουν η μόρφωση να είναι εμπόρευμα, οι φοιτητές πελάτες, τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις και τα πτυχία μας απλά προσόντα που δεν θα κατοχυρώνουν κανένα δικαίωμα στο εργασιακό μας μέλλον.

Η κυβέρνηση της ΝΔ νομίζει πως θα δεχτούμε να περνάει ανενόχλητη μέτρα που χτυπούν τις σπουδές, τη μόρφωση και το εργασιακό μας μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως προηγούμενη κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Οι νόμοι Γαβρόγλου έβαλαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, που διαμόρφωσαν πτυχία - φοιτητές - πανεπιστήμια πολλών κατηγοριών, αποσύνδεσαν ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, έκαναν την πρώτη ισοτιμία πανεπιστημίων - κολεγίων, δημιούργησαν τους ενεργούς - ανενεργούς φοιτητές, ενίσχυσαν το σχολείο ως εξεταστικό κέντρο, ενίσχυσαν τη μαθητεία και δημιούργησαν τις διετείς σπουδές.

Δεν τσιμπάμε στη κοροϊδία των διοικήσεων που "νίπτουν τας χείρας τους" για τα προβλήματα που έχουμε και αποτελούν τους καλύτερους συνεργάτες αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Συμμετέχουν στη διαμόρφωση των προτάσεων που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας.

Απέναντι σε όσους "ενωμένοι" σαρώνουν τα δικαιώματά μας... ενωμένοι παρατάσσουμε τις δυνάμεις μας!

Συνεχίζουμε πιο πολλοί, πιο δυναμικοί, πιο μαχητικά, χωρίς κανέναν εφησυχασμό.