ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΟΞΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Επαφές Μακρόν σε Πεκίνο και Σαγκάη

Τον συνοδεύουν πάνω από 50 μεγαλοστελέχη κολοσσών όπως η «Sanofi» και η «Airbus»

Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019

Από τη δεξίωση που παρέθεσε χτες ο Κινέζος ηγέτης, όπου συμμετείχαν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης
ΠΕΚΙΝΟ - ΣΑΓΚΑΗ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί μέχρι αύριο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που μεταξύ άλλων θα παραστεί και στη «2η Διεθνή Εκθεση Εισαγωγών Κίνας» (China International Import Expo, CIIE 2019), όπου η Γαλλία είναι φέτος μία από τις τιμώμενες χώρες, μαζί με Καμπότζη, Τσεχία, Ελλάδα, Ινδία, Ιταλία, Τζαμάικα, Ιορδανία, Καζακστάν, Μαλαισία, Περού, Ρωσία, Ταϊλάνδη, Ουζμπεκιστάν και Ζάμπια.

Ο Μακρόν μεταξύ άλλων αναμένεται να συναντήσει και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ενώ χτες παραβρέθηκε σε δεξίωση που ο Σι παρέθεσε προς τιμήν ηγετών χωρών που βρίσκονται στη χώρα του για τη CIIE (μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και την Σέρβα πρωθυπουργό Ανα Μπρνάμπιτς).

Σύμφωνα με αναλυτική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, στο επίκεντρο της επίσκεψης Μακρόν θα βρεθούν «η υπεράσπιση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων, των γαλλικών και των ευρωπαϊκών (συνολικά)» όπως και «η προστασία του περιβάλλοντος». Διάφορα ρεπορτάζ επισήμαιναν την «ανησυχία» του Παρισιού να προλάβει τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει για γαλλικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια η περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και να την αξιοποιήσει. Αλλωστε, και η συνεργασία για τη λεγόμενη «προστασία του περιβάλλοντος» δεν αφορά παρά τον κοινό βηματισμό που ευρωπαϊκοί και κινεζικοί όμιλοι διερευνούν σε τομείς της «πράσινης ανάπτυξης» και των «εναλλακτικών μορφών Ενέργειας», που στο όνομα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών προωθούν μπίζνες σε τομείς με σημαντικά περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου, προσδοκώντας επενδυτικά και άλλα οφέλη.

Μάλιστα, τον Γάλλο Πρόεδρο - σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση - θα συνοδεύουν στις συναντήσεις του ο Ιρλανδός επίτροπος Αγροτικών Υποθέσεων Φιλ Χόγκαν (που στη νέα σύνθεση της Κομισιόν θα αναλάβει επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Εμπορίου) αλλά και η Γερμανίδα υπουργός Εκπαίδευσης και Ερευνας Ανια Κάρλιστζεκ, οι οποίοι θα έχουν μια σειρά συναντήσεις «για τους όρους πρόσβασης και ανταγωνισμού που οι ευρωπαϊκές εταιρείες εύχονται να αναπτυχθούν στην κινεζική αγορά». Οπως σχολίαζε ακόμα η ανακοίνωση, η παρουσία των δύο αυτών αξιωματούχων «αποτελεί ένα σημαντικό σημάδι για την υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων στην Κίνα».

Πηγή της γαλλικής προεδρίας ανέφερε ανώνυμα σε ΜΜΕ ότι αναμένεται η υπογραφή περίπου 40 συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι τον Μακρόν συνοδεύουν μεγαλοστελέχη περίπου 50 κολοσσών όπως οι «Loreal» (φάρμακο - καλλυντικό), «Airbus» (αεροναυπηγική), «Sanofi» (φάρμακο).

Να σημειωθεί πάντως ότι η επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα γίνεται σε μία χρονική περίοδο που το Παρίσι επιδιώκει να ενισχύσει τον αυτοτελή του ρόλο για τους όρους που η ΕΕ θα «συνδιαλέγεται» με εταίρους και αντιπάλους, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει συνθήκες πιο ευνοϊκές ειδικά για τα γαλλικά μονοπώλια. Ηταν χαρακτηριστικό το πρόσφατο βέτο της Γαλλίας στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν απόψεις ότι στη Γαλλία αυξάνεται ο προβληματισμός για τη γοργή ενίσχυση της συνεργασίας Κίνας με ευρωπαϊκά κράτη όπως Ελλάδα, Ιταλία αλλά και μη μέλη της ΕΕ, όπως Σερβία.