ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Χιλιάδες μαθητές φώναξαν: «Το σχολείο που εξοντώνει θα το αλλάξουμε!»
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019

Το δικό τους μαζικό μαχητικό «παρών» έδωσαν χτες οι μαθητές, που βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας. Μαθητές από διάφορες περιοχές της Αττικής, από Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, συναντήθηκαν στα Προπύλαια και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για το σχολείο που έχουν ανάγκη.

«Σήμερα δίνουμε μαχητική απάντηση ενάντια στο σχολείο που μας εξοντώνει, ενάντια στο σχολείο - εξεταστικό κέντρο όπου οι γονείς μας βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν φροντιστήρια κι εμείς αγχωνόμαστε αν θα εξασφαλίσουμε μια θέση στο πανεπιστήμιο», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης η Δάφνη Παφίλη, πρόεδρος του 15μελούς του 26ου ΓΕΛ Μαρασλείου. Εκανε λόγο για σχολεία με ρωγμές από το σεισμό κοντά στα υπόλοιπα προβλήματα υποδομής, στις τεράστιες ελλείψεις ακόμα και σε μαθήματα κατεύθυνσης στην Γ' Λυκείου, στα σχολεία δίπλα σε χωματερές, και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για προσμέτρηση του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης, την επαναφορά της «τράπεζας θεμάτων», την καθιέρωση βάσης του 10 για την εισαγωγή. «Εμείς αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς διακρίσεις. Για ένα σχολείο χωρίς εμπόδια, που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες του καθενός», τόνισε αναφερόμενη στα αιτήματα των μαθητών και στις κατακτήσεις που μετρούν με τους αγώνες τους τα προηγούμενα χρόνια.


«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πουθενά αλλού. Είμαστε μαζί σας μπροστά στα οξυμένα προβλήματα», σημείωσε παίρνοντας τον λόγο η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, και δηλώνοντας στήριξη στον αγώνα των μαθητών. Αναφέρθηκε στα βάρη που σηκώνει η λαϊκή οικογένεια για τη μόρφωση των παιδιών της και το Λύκειο - εξεταστικό κέντρο που τα επιτείνει, τις άθλιες υποδομές, τις ελλείψεις, σημειώνοντας ότι οι γονείς παλεύουν μαζί με τους μαθητές.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς το Σύνταγμα μαζί με δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Με τα συνθήματά τους έβαλαν στο στόχαστρο την πολιτική που κάνει το σχολείο χειρότερο και το απομακρύνει από τις ανάγκες τους, δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να μπουν φραγμός στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται: «Θέλουμε σχολείο που να μας μορφώνει, κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί σας νόμοι», «στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν, μαζί με το ρυθμικό «δεν θα περάσει» που απαντούσε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το σχολείο που έχουν ανάγκη αποτυπωνόταν στα πανό των σχολείων και των Συντονιστικών Επιτροπών που έχουν ήδη συγκροτηθεί κατά τόπους στη βάση των κοινών προβλημάτων, με κεντρικό εκείνο της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

INTIME NEWS

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι μαθητές δεν σταμάτησαν να φωνάζουν τα συνθήματά τους, με τις φωνές τους να δυναμώνουν ακόμα περισσότερο καθώς μία ομάδα που καμία σχέση δεν είχε με το μαθητικό κίνημα και τα συγκροτημένα μαθητικά μπλοκ έστησε ένταση γύρω από την πορεία, δίνοντας αφορμή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών. Ωστόσο, ούτε η προσπάθεια να αμαυρωθεί το συλλαλητήριο, ούτε οι δυνάμεις καταστολής δεν κατάφεραν να διαλύσουν την πορεία των μαθητών, που συγκροτημένα κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Μαθητές διαδήλωσαν μαζί με καθηγητές και γονείς, με κυρίαρχο το σύνθημα «στο σάπιο σύστημά σας, σάπια και η Παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία».

Η πορεία τους κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές, αψηφώντας την κακοκαιρία, συνέχισαν με πορεία έως το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα η πορεία τους σταμάτησε έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, όπου και φώναξαν συνθήματα όπως «χρήμα για το ΝΑΤΟ βρήκαν στο λεπτό και δεν υπάρχει σάλιο μας λεν για το σχολειό».

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού, οι μαθητές αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους αναλαμβάνοντας την οργάνωση των γιορτών του Πολυτεχνείου στα σχολεία τους και με συμμετοχή στην πορεία της 17 Νοέμβρη, στις 17.00 στο Πολυτεχνείο. Ακόμα, στη συζήτηση οι μαθητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα του πολέμου και της προσφυγιάς και η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει τη διοργάνωση μαθητικής συναυλίας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους ξεριζωμένους, το Σάββατο 14 Δεκέμβρη.


Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν, παρά τις βροχές και το κλίμα τρομοκρατίας από διευθυντές και παρουσία της αστυνομίας στα σχολεία, και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Στις Σέρρες, η πορεία των μαθητών έκανε ενδιάμεση στάση και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, στη Νάουσα η πορεία κατέληξε επίσης στο δημαρχείο της πόλης, ενώ στη Βέροια η πορεία κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στη Θεσσαλία

Με δεκάδες σχολεία κλειστά σε όλη τη Θεσσαλία, οι μαθητές μαζί με φοιτητές διαδήλωσαν χτες στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών. Στην Καρδίτσα, παρότι έβρεχε σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης και ορισμένες στιγμές καταρρακτωδώς, οι νέοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και έκαναν πορεία, με τα μουσικά όργανα των μαθητών του Μουσικού Σχολείου να δίνουν το ρυθμό και τα συνθήματα να συνοδεύουν. Η πορεία έκανε στάση στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές ανέδειξαν και την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προωθούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Αγραφα. Με το τέλος της πορείας συγκροτήθηκε Συντονιστικό Αγώνα με εκπροσώπηση πολλών σχολείων της πόλης. Στη Λάρισα, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου επιδόθηκε ψήφισμα. Στον Βόλο έγιναν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στην παραλία. Μαζί με τα συνθήματα για την Εκπαίδευση ακούστηκαν και συνθήματα για την παύση της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε πορεία μαθητών από κατειλημμένα σχολεία.

ΛΑΡΙΣΑ
Μαθητικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.



ΗΡΑΚΛΕΙΟ


ΚΑΡΔΙΤΣΑ