ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Από τον συμβολικό «Προμηθέα» ως το Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο

Εκατό χρόνια δράσης σ' όλο το μέτωπο της ταξικής αντιπαράθεσης

Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001

«1901 - 2001». Ενας ολόκληρος αιώνας δράσης. Οχι απλά μια πρόσθεση γεγονότων στο χρόνο, αλλά δεκαετίες ταξικής αναμέτρησης με το πλέον σκληρό τμήμα του κεφαλαίου, τους εφοπλιστές. Για την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού ο λόγος. Ενα σωματείο που για εκατό ολόκληρα χρόνια αποτελεί γερό στήριγμα των αγώνων όχι μόνο των ναυτεργατών, αλλά ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας μας και διεθνώς. Ενα σωματείο που με βεβαιότητα μπορεί να διακηρύξει πως η λαμπρή του διαδρομή είναι χαραγμένη με φωτεινά γράμματα στις σελίδες του παγκόσμιου ναυτεργατικού κινήματος. Πρόκειται για μια διαδρομή που χαρακτηρίζεται από την αποφασιστικότητα, την αυτοθυσία χιλιάδων αγωνιστών, με πηγή έμπνευσης τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της οικοδόμησης μιας δίκαιης, αταξικής κοινωνίας, για να προχωρήσει ο τροχός της ιστορίας μπροστά. Η παρακαταθήκη της ιστορίας της ΠΕΜΕΝ είναι πολύ πλούσια κληρονομιά, την οποία οι μηχανικοί φυλάττουν σήμερα σαν κόρη οφθαλμού, κρατώντας σταθερά στα στιβαρά τους χέρια τη ρότα του αγώνα. Τιμούν την 100χρονη ιστορία της Ενωσής τους, κλιμακώνοντας τους αγώνες τους, παραμένοντας πιστοί στην αρχή της ταξικής πάλης.

Πριν από λίγες μέρες ο σημερινός πρόεδρος της αγωνιστικής διοίκησης της Ενωσης Γιώργος Τούσσας, στην εκδήλωση που έγινε για τα 100χρονα της ΠΕΜΕΝ, μιλώντας για το σημερινό ρόλο της Ενωσης σημείωνε: «Στο καταστατικό της ΠΕΜΕΝ, αλλά και των άλλων συνδικάτων καταγράφεται σαν βασικός στόχος, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Πρόκειται για γεγονός μεγάλης σημασίας. Είναι βαριά παρακαταθήκη, γιατί ξεκαθαρίζει ότι οι εργάτες, οι ναυτεργάτες σαν δημιουργοί του πλούτου έχουν καθήκον να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει, το δημιούργημά τους, να πάρουν το τιμόνι της εξουσίας στα δικά τους χέρια».

Αυτό το καθήκον ακολουθεί πιστά και σήμερα η ΠΕΜΕΝ: «Χρέος της ΠΕΜΕΝ - συνέχισε ο πρόεδρος - είναι να δίνει καθημερινά, μαζί με τους μηχανικούς, με τους ναυτεργάτες, με τους εργαζόμενους, τη μάχη για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τη ναυτεργατική, την εργατική οικογένεια. Να μην περιοριζόμαστε σε αμυντικά αιτήματα, στην αντίσταση για διατήρηση των κατακτήσεων, αλλά να δίνουμε τη μάχη, με στόχους πάλης που υπηρετούν τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των εργαζομένων. Για πλήρη - σταθερή εργασία, μείωση του εργάσιμου χρόνου, υψηλούς μισθούς και συντάξεις, δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, αλλά και για μια ναυτιλία περιουσία του ελληνικού λαού, για μια ναυτιλιακή πολιτική που δε θα έχει ως κίνητρο το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά την ευημερία των ναυτεργατών, των εργαζομένων. Ενώνουμε τις δυνάμεις με τα άλλα ταξικά συνδικάτα. Συμμετέχουμε αποφασιστικά στον αγώνα που δίνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο».

«Βλέπουμε, είπε, με ευθύνη αλλά και αισιοδοξία τις εξελίξεις. Εχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Η μετάδοση της φλόγας της συλλογικής δημιουργίας και δράσης του ταξικού αγώνα είναι ελπίδα για τους νέους μηχανικούς και γενικότερα τους ναυτεργάτες. Τιμάμε την ιστορία της ΠΕΜΕΝ με νέους αγώνες για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - ναυτεργατικής οικογένειας, για κοινωνική πρόοδο και προκοπή».