ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Μονόδρομος ο αγώνας για την προστασία της ζωής τους
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019

Συγκέντρωση και συζήτηση πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, σε συνέχεια της απεργίας τους, μετά το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» την περασμένη Τετάρτη, που είχε ως αποτέλεσμα ένας 55χρονος συνάδελφός τους, πατέρας τριών παιδιών, να μη γυρίσει σπίτι από το μεροκάματο.

Ο θάνατός του προήλθε από έκρηξη σε δεξαμενή στην αίθουσα της χαλυβουργίας, λίγες μόλις μέρες μετά τη σοβαρή καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για άλλο σοβαρό «ατύχημα» στη ΛΑΡΚΟ, από το οποίο πολλοί εργαζόμενοι κινδύνεψαν να τραυματιστούν σοβαρά ή και να σκοτωθούν.

Ηταν μία από τις πολλές καταγγελίες που έχει κάνει το Συνδικάτο τα τελευταία χρόνια, προειδοποιώντας για τις συνέπειες από την πολιτική απαξίωσης του εργοστασίου, που με συνέπεια υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, με στόχο να πουλήσουν την ΛΑΡΚΟ ή να την κλείσουν.

Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν εισακούστηκαν και την περασμένη Τετάρτη έγινε ξανά το μοιραίο. Επιτόπου έφτασε μέσα σε λίγη ώρα μετά το «ατύχημα» κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος, ο οποίος συζήτησε με το Σωματείο και μίλησε στους εργαζόμενους.

Μιλώντας την Παρασκευή στη συγκέντρωση των εργαζομένων, ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, κατήγγειλε τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα εργοδοτικά εγκλήματα: Την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ, που υπηρετούν την πολιτική απαξίωσης της επιχείρησης και προσπαθούν «να βγουν λάδι», χρεώνοντας τις ευθύνες στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Επεσήμανε μάλιστα ότι για πρώτη φορά εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για εργατικό «ατύχημα» σε εργαζόμενους, χωρίς καν να υπάρχει η Εκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας, στην προκειμένη περίπτωση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος.

Υπογράμμισε ακόμα πως μεταξύ των σχεδιασμών των κυβερνήσεων του κεφαλαίου περιλαμβάνεται και το να σταματήσει εντελώς η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και οι όροι εργασίας, συνέχισε ο Π. Πολίτης, οι εργάτες θα συνεχίσουν να κινδυνεύουν.

Απέναντι στο κλίμα φόβου μήπως κλείσει το εργοστάσιο ή μήπως γίνει κι άλλο «ατύχημα», υπογράμμισε ότι οι εργάτες πρέπει να διεκδικήσουν την αλλαγή των συνθηκών, να απαιτήσουν άμεση χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ από το κράτος, για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και για να συνεχίσει τη λειτουργία της, να αναπτυχθεί παραπέρα μέσα από τον εκσυγχρονισμό της.

Να σημειωθεί ότι λόγω έλλειψης απαρτίας η συγκέντρωση δεν πήρε το χαρακτήρα συνέλευσης, με τους εκπροσώπους ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ να «υπενθυμίζουν» με νόημα ότι οι συνελεύσεις χρειάζονται το 50%+1 των μελών για να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, όπως προβλέπουν οι νόμοι που ψήφισαν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση...