ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Με ευθύνη για την αντιμετώπιση της αντικομμουνιστικής επίθεσης

Πραγματοποιήθηκε η 1η Γενική Συνέλευση και βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των οργάνων

Τρίτη 12 Νοέμβρη 2019

Με επιτυχία και ξεκάθαρη τη διάθεση για προσφορά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου των Εργαζομένων του ΟΤΕ στην Αθήνα, η 1η Γενική Συνέλευση του Πανελλαδικού Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό», με συμμετοχή δεκάδων αποφοίτων από την Αθήνα και άλλες πόλεις.

Ο Σύλλογος έχει αγκαλιαστεί από εκατοντάδες απόφοιτους, που ήδη έχουν κάνει αίτηση εγγραφής ή έχουν ενδιαφερθεί, και όπως ανέδειξε και ο πλούσιος προβληματισμός που αναπτύχθηκε και στη ΓΣ, οι προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα σε πολλές πόλεις είναι μεγάλες. Με τη ΓΣ ξεκίνησαν και οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου για τα όργανά του. Η διαδικασία έγκρισης του Συλλόγου ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάη, ενώ λειτουργεί και διαδικτυακό blog, το οποίο έχει δεχτεί ήδη πάνω από 5 χιλιάδες μοναδικές επισκέψεις (wwww.studofsoc.wοrdpress.com) και συμβάλλει στην ενημέρωση των μελών, στην ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και σκέψεων, ενώ περιλαμβάνει και κάποια πρώτα υλικά για την εκλαΐκευση της αλήθειας σχετικά με την εκπαιδευτική πραγματικότητα στις σοσιαλιστικές χώρες.

Ο Δ. Ξεκαλάκης, εκ μέρους της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, έκανε έναν σύντομο απολογισμό για τα μέχρι τώρα βήματα, που περιλαμβάνουν κάποιες εκδηλώσεις και το ψήφισμα καταδίκης του πρόσφατου αντικομμουνιστικού ψηφίσματος της Ευρωβουλής, και αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ευθύνη που έχουν οι απόφοιτοι του σοσιαλισμού, μέλη του Συλλόγου, απέναντι στην Ιστορία, στην κοινωνία και στις νεότερες γενιές, με βάση και τους σκοπούς της ίδρυσής του, όπως αποτυπώνονται στο καταστατικό του.

Ο Δ. Ξεκαλάκης υπογράμμισε ότι στις σημερινές συνθήκες η συμβολή και δράση του Συλλόγου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί όπως τόνισε ανάμεσα σε άλλα, «κλιμακώνεται η ανιστόρητη επιχείρηση ταύτισης φασισμού - κομμουνισμού, που φτάνει στο σημείο να μιλάει για συνεργασία της ΕΣΣΔ με τη ναζιστική Γερμανία στον Παγκόσμιο Πόλεμο, διαστρεβλώνοντας το σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ και με το ξαναζέσταμα της θεωρίας των "ολοκληρωτισμών". Επίσης επιχειρείται να ανατραπεί μια ουσιαστική κριτική αποτίμηση της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, ώστε να υπάρξει εγκλωβισμός σε μια ρηχή αντιεπιστημονική προσέγγιση, που στοχεύει στη διαιώνιση του καπιταλισμού».

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, ο εισηγητής ανέφερε το πρώτο σχέδιο δημιουργίας τομέων δουλειάς για τη μελέτη και προβολή διαφόρων θεμάτων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η εξειδικευμένη δουλειά ανά τομείς Κοινωνικών Επιστημών, Φυσικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας, Παιδαγωγικής, να συνδυάζεται με διεπιστημονική προσέγγιση. Σημειώθηκε ακόμα η ανάγκη να διευρυνθεί η παρέμβαση του Συλλόγου, με εκδηλώσεις, ημερίδες, επαφές με φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

Τέλος, η ΓΣ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, δηλώνοντας την αλληλεγγύη του Συλλόγου στους αγώνες που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο από φορείς του μαθητικού κινήματος, του φοιτητικού - σπουδαστικού, του γονεϊκού και του κινήματος των εκπαιδευτικών. Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα: «Ως απόφοιτοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των σοσιαλιστικών χωρών, γνωρίζουμε τις δυνατότητες που διαθέτει ένα εκπαιδευτικό σύστημα προσανατολισμένο στις ανάγκες του λαού και το οποίο αποσκοπεί στη γενική άνοδο της ευημερίας του, μέσα από την εξύψωση του μορφωτικού επιπέδου και της καλλιέργειας κάθε ανθρώπου.

Δεκαετίες πριν, στις χώρες που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό, ήταν άγνωστες οι έννοιες δίδακτρα, ελλείψεις καθηγητών και προσωπικού, "αναπληρωτές", ανεργία, υποχρηματοδότηση. Οι σπουδαστές όλων των επιπέδων είχαν εξασφαλισμένη στέγη, σίτιση, περίθαλψη υψηλού επιπέδου, ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα αντίστοιχα με τις σπουδές τους. Οι απόφοιτοι είχαν εξασφαλισμένη εργασία στις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες του σοσιαλιστικού κράτους. Οι διδάσκοντες και το προσωπικό εργάζονταν στην ειδικότητά τους με πλήρη δικαιώματα.

Σήμερα στη χώρα μας, όλες οι κατακτήσεις που δεκαετίες πριν θεωρούνταν αυτονόητες, αμφισβητούνται και βρίσκονται στο στόχαστρο μιας πολιτικής γενικευμένης εμπορευματοποίησης, υποβάθμισης, ταξικών διακρίσεων».

Για την εκλογική διαδικασία

Η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Αθήνα: Στα Γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο), το Σάββατο 16 Νοέμβρη (11.00 έως 14.00) και την Κυριακή 17 Νοέμβρη (11.00 έως 14.00).

Θεσσαλονίκη: Στο Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης (Σουρή 1, περιοχή ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου), το Σάββατο 16 Νοέμβρη (17.00 έως 21.00) και την Κυριακή 17 Νοέμβρη (10.00 έως 14.00).

Λάρισα: Στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), το Σάββατο 16 Νοέμβρη (10.00 έως 13.00).

Ιωάννινα: Στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (Ελιγιά Γιοσέφ 7), το Σάββατο 16 Νοέμβρη (10.00 έως 13.00).

Ηράκλειο Κρήτης: Στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων (Αθηνάς 5, πίσω από το 3ο Λύκειο), το Σάββατο 16 Νοέμβρη (16.00 έως 21.00) και την Κυριακή 17 Νοέμβρη (10.00 έως 20.00).