ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προγραμματισμός δράσης με αιχμή τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019

Τη δράση του με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και τη συμμετοχή του στο μέτωπο πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση συζήτησε στη Γενική Συνέλευσή του τη Δευτέρα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να μπουν στο επίκεντρο οι πραγματικές σύγχρονες ανάγκες μας, που προκύπτουν από τα αποτελέσματα της δικής μας δουλειάς, της δουλειάς όλης της εργατικής τάξης», τόνισε εισηγητικά ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου. Ξεκαθάρισε ότι το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τη λογική «που σήμερα προβάλλεται από όλους όσοι στηρίζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, ότι "ρεαλιστικό", "εφικτό" είναι πάντα αυτό που συμφέρει την εργοδοσία, τα κέρδη τους. Οτι από δω και πέρα θα ζούμε και θα δουλεύουμε με όλο και χειρότερους όρους».

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή του Συνδικάτου στην κινητοποίηση στις 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση. Μέσα από μια σειρά τοποθετήσεις ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στους νέους, στους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις που είναι κυρίαρχες στον κλάδο, στις γυναίκες που δουλεύουν σε βαριές δουλειές και κατέχουν τα πρωτεία στην «ευελιξία».

Η συνέλευση υιοθέτησε πλαίσιο αιτημάτων για τις ΣΣΕ των εργαζομένων στον κλάδο, με διεκδικήσεις που αφορούν τους μισθούς, τον εργάσιμο χρόνο, τις άδειες και τα επιδόματα, την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου κάλεσε εργαζόμενους, επιχειρησιακά σωματεία και σωματειακές επιτροπές σε πάλη για την υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδίκηση κλαδικών ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της χώρας, αλλά και στον Επισιτισμό, με βάση το πλαίσιο των αιτημάτων που έχουν αποφασίσει.

Στην προσπάθεια αυτή, ξεκαθάρισε πως απέναντί τους οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, αλλά και τους ανθρώπους τους στην Ομοσπονδία του κλάδου. Τα «έργα και οι ημέρες» των δυνάμεων αυτών αποτυπώθηκαν μέσα από τα παραδείγματα ορισμένων επιχειρησιακών σωματείων στα οποία πλειοψηφούν: Τα σωματεία αυτά δεν καλούν ποτέ σε Γενικές Συνελεύσεις, δεν προχωρούν καν σε συνεδριάσεις οργάνων, έχουν στις γραμμές τους στελέχη της εργοδοσίας, δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους για τα προβλήματα των εργαζομένων αλλά λειτουργούν ως «γραφείο προσωπικού» της εκάστοτε επιχείρησης. Μάλιστα, σε ένα από αυτά τα σωματεία έχουν συζητήσει με την εταιρεία τη συμμετοχή του προέδρου του σωματείου στις συνεδριάσεις του ΔΣ της επιχείρησης!

Την επίθεση της εργοδοσίας στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, με μηνύσεις ενάντια σε συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και με την προσπάθεια δημιουργίας «αντισωματείου» - παραμάγαζού της, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Royal Olympic» και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, Σπύρος Πετρολέκας.

Τέλος, στη συνέλευση τέθηκαν τα ζητήματα της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενώ υιοθετήθηκε ψήφισμα καταδίκης της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, όπως και των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που θέλουν τον λαό να «ξαναματώσει» στο πλευρό των ΗΠΑ.

Αντίστοιχα, καταγγέλθηκε η ένταση της καταστολής, που πάει «πακέτο» με την κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων, με αφορμή τις διατάξεις του «αναπτυξιακού» νόμου ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, τα σχέδια για περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου από δυνάμεις της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ.