Εκ διαμέτρου αντίθετο το ΚΚΕ

Οι κομμουνιστές καλούν τον αγροτικό κόσμο να αντιδράσει ενωτικά και αγωνιστικά στην αντιαγροτική αντισυνεταιριστική λαίλαπα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών αυτής της ολέθριας πολιτικής

Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000

Το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά με όλα τα άρθρα του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Διαφωνεί με τη φιλοσοφία και με τον προσανατολισμό που θέλει να δώσει στις ΑΣΟ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποστηρίζει το σημερινό υδροκέφαλο γραφειοκρατικό χρεοκοπημένο και συρρικνωμένο συνεταιριστικό κίνημα.

Θεωρεί ότι η πολιτική του επαναπροσανατολισμού του συνεταιριστικού κινήματος, για να υπηρετήσει τους μεγαλοαγρότες και το ιδιωτικό κεφάλαιο, είναι συνέχεια της πολιτικής συρρίκνωσης, διάλυσης, χρεοκοπίας και ανυποληψίας που εφαρμόστηκε μεταπολιτευτικά, κύρια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ.

Για το ΚΚΕ οι συνεταιρισμοί αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της γεωργίας, η οποία θα έχει ως στόχο της την εξασφάλιση υγιεινών και φθηνών διατροφικών προϊόντων στο λαό και πρώτης ύλης στη μεταποιητική βιομηχανία. Τη διασφάλιση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και τη βελτίωση της απασχόλησης στην ύπαιθρο. Τη συμβολή της στη βελτίωση του εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, με εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Για να ανταποκρίνεται σ' αυτούς τους στόχους η ανάπτυξη της γεωργίας, οι συνεταιρισμοί θα πρέπει πρώτα και κύρια να είναι παραγωγικοί. Δηλαδή να ασχολούνται με την οργάνωση της ίδιας της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ξεκινώντας από τις πιο απλές μορφές, όπως την κοινή χρήση των μηχανημάτων και φθάνοντας σε ολοκληρωμένες μορφές, όπως η κοινή καλλιέργεια και η κοινή εκτροφή ζώων.

Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί μπορούν να εξουδετερώσουν τα μειονεκτήματα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου και της κακής εκμηχάνισης. Να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνικές και τεχνολογίες, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

Στους παραγωγικούς αυτούς συνεταιρισμούς επιβάλλεται να συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι αγρότες με μία ψήφο ο καθένας και η εκπροσώπησή τους στις ανώτερες οργανώσεις να καθορίζεται με βάση τα φυσικά τους μέλη και όχι την οικονομική τους επιφάνεια.

Με νομική διάταξη θα πρέπει να απαγορεύεται η συνεργασία των ΑΣΟ με οποιαδήποτε μορφή με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ με θεσμοθετημένα κίνητρα θα ενισχύεται η ανιδιοτελής συγχώνευση και συνεργασία ανάμεσα στις ΑΣΟ με μορφές συνεργασίας που δε θα αναιρούν τα συνεταιριστικά χαρακτηριστικά και θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία. Τέτοιες μορφές είναι οι κεντρικές κλαδικές, οι κοινοπραξίες και οι συνεταιριστικοί οργανισμοί, όχι όμως οι συνεταιριστικές ΑΕ.

Επιπλέον το ΚΚΕ προτείνει: Η εκλογή όλων των οργάνων διοίκησης και εκπροσώπησης των ΑΣΟ στις παραπάνω οργανώσεις να γίνεται με το σύστημα της απλής και ανόθευτης αναλογικής, για να κατοχυρώνεται η δημοκρατική τους συγκρότηση και λειτουργία.

Για να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στη λειτουργία των ΑΣΟ, αλλά και η αυτοτέλειά τους απέναντι στο κράτος, ο έλεγχος και η εποπτεία των ΑΣΟ θα πρέπει να γίνεται από το εκλεγμένο Εποπτικό Συμβούλιο και από βοηθητικό όργανο Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, το οποίο θα είναι αυτοδιοικούμενο και θα ελέγχει τις ΑΣΟ με ενιαίο τρόπο, που θα καθορίζεται με σχετικό εσωτερικό κανονισμό. Οι έλεγχοι αυτοί θα δίνονται στο ΕΣ, το οποίο θα τους παίρνει υπόψη του για τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης που θα τη βάζει στην κρίση της ΓΣ.

Σκοπός της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης δε θα πρέπει να είναι η ποδηγέτηση του συνεταιριστικού κινήματος, αλλά η ανάπτυξή του και ο συντονισμός του για να αποτρέπονται ενδοσυνεταιριστικές αντιθέσεις και να αντιμετωπίζει με καλύτερο τρόπο τον ανταγωνισμό του ιδιωτικού κεφαλαίου. Τα απαιτούμενα για τη λειτουργία της έξοδα, η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση θα πρέπει να τα εξασφαλίζει από τις συνδρομές των μελών της και όχι από κρατικές επιχορηγήσεις. Με κρατικές επιχορηγήσεις θα ενισχύονται διάφορες συνεταιριστικές δραστηριότητες για να υλοποιείται στην πράξη η συνταγματική διάταξη που αναφέρει ότι το κράτος μεριμνά για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών.

Στις Διοικήσεις των ΑΣΟ θα πρέπει να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι σ' αυτές με δικαίωμα λόγου για τα γενικότερα θέματα και ψήφου για εργασιακά θέματα. Η στελέχωση και οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες και αξιοκρατικά κριτήρια.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ καλεί τον αγροτικό κόσμο να αντιδράσει ενωτικά και αγωνιστικά στην αντιαγροτική αντισυνεταιριστική λαίλαπα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών αυτής της ολέθριας πολιτικής. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής να προέλθει μέσα από τη συσπείρωση των μικρομεσαίων αγροτών και την ενίσχυση των αγωνιστικών ψηφοδελτίων της ΛΑΕ, καθώς και από τη δημιουργία ενός αγωνιστικού ταξικού πόλου της αγροτιάς, που θα απαιτεί και θα διεκδικεί, κόντρα στις μεθοδεύσεις της ΕΕ και των κυβερνώντων, την ανάπτυξη της γεωργίας και την ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΟ σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.


Επιμέλεια:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ