ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Από τα κιτάπια κεφαλαίου - ΕΕ οι διακηρύξεις για τα «κοινωνικά δικαιώματα»
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019

INTIME NEWS

Με τις ενότητες των άρθρων που αφορούν στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας και τα λεγόμενα «κοινωνικά δικαιώματα» (110, 1, 2, 3, 13, 33, 59, 21 και 22, 25), συνεχίστηκε χτες, για δεύτερη μέρα, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία έχει και τον τελικό λόγο για τα υπό αναθεώρηση άρθρα.

Και η χτεσινή συζήτηση επιβεβαίωσε πως ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της αναθεώρησης είναι η παραπομπή, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών αστικών κομμάτων, στις ελληνικές καλένδες του υπερώριμου αιτήματος για τον πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας.

Σε αυτήν την εξέλιξη συνέβαλε καθοριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στη διάρκεια της διακυβέρνησής του ως πλειοψηφία στην προτείνουσα Βουλή πρότεινε τη «ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους», αφήνοντας στο ίδιο άρθρο τη διατύπωση για «επικρατούσα θρησκεία», αλλά και αυτή στο άρθρο 16 που ορίζει ότι σκοπός της Παιδείας είναι «η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».

Χτες, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, για να καλύψει τις ευθύνες του κόμματός του, επιδόθηκε και πάλι σε διάφορους «νεολογισμούς» περί «εξορθολογισμού» των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, υποστηρίζοντας ακόμα ότι η φράση «επικρατούσα θρησκεία» είναι διακηρυκτική. Το ίδιο επιχείρημα επιστράτευσε και ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, για να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ συνολικά το άρθρο 3 να παραμείνει ως έχει, λέγοντας ότι αυτό «έχει διακηρυκτικό και όχι κανονιστικό χαρακτήρα» και «απλά εκφράζει την ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων», δηλαδή τη συμβολή «του λαϊκού κλήρου στην Επανάσταση του 1821». Παρεμβαίνοντας ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, θύμισε πως οι δυο τους «παρέλειψαν» να πουν πως με βάση όσα εκείνοι θεωρούν... διακηρύξεις, παίρνονται αποφάσεις όπως π.χ. εκείνη του ΣτΕ το 2018, που απέρριψε ακόμα και κάποιες επιμέρους αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, που προωθούσε τότε το υπουργείο.

Οσον αφορά στα άρθρα για τα κοινωνικά δικαιώματα, τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.ά., βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις αντιδραστικές τους προτάσεις, όλες πανομοιότυπες και ραμμένες στα μέτρα της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, οι οποίες το μόνο συνταγματικό «δικαίωμα» που αναγνωρίζουν στον λαό είναι αυτό στην ακραία φτώχεια και τα «ελάχιστα» επιδόματα πτωχοκομείου, όπως και συνολικά στην υποταγή στις «αντοχές» και ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και εξουσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, για συνταγματοποίηση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» έκανε λόγο η ΝΔ, για «ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά τα περί «βαθιών ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών με τη ΝΔ», είπε ότι «μπορεί να υπάρχουν συγκλίσεις στη διατύπωση της ΝΔ σχετικά με το άρθρο 21» που αφορά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πρότεινε συγκεκριμένα στη φράση της ΝΔ «το κράτος μεριμνά για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», «να αντικατασταθεί το ρήμα "μεριμνά", με το ρήμα "εγγυάται" ή "εξασφαλίζει"»...

Ιστορική εκκρεμότητα που αρνούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας

«Από την ώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ - όπως παλιότερα το ΠΑΣΟΚ - ουσιαστικά προσχώρησε στη θέση της ΝΔ να μη γίνει ούτε τώρα ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος» είναι τουλάχιστον αστείο να γίνεται λόγος για αντιπαράθεση και αβυσσαλέες διαφορές, σχολίασε κατά τη χτεσινή συζήτηση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τονίζοντας πως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας αποτελεί διαρκή ιστορική εκκρεμότητα και πάγιο αίτημα του λαϊκού κινήματος.

Οπως τόνισε, για τα αστικά κόμματα θεωρείται «υπέρμετρος ριζοσπαστισμός» ακόμα και αυτός ο υπερώριμος αστικός εκσυγχρονισμός του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, το οποίο ως αίτημα όσον αφορά την Ελλάδα έχει διατυπωθεί εδώ και 101 χρόνια από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΚΚΕ (ΣΕΚΕ), ενώ ήταν «γραμμένο» ακόμα και στις σημαίες του Διαφωτισμού.

Σημείωσε τις ευθύνες που αναλαμβάνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τον 21ο αιώνα, ανάμεσα στις άλλες συνέπειες, να «κυκλοφορούν ο ανορθολογισμός και η μεταφυσική μέσα στο σχολείο, δηλαδή σε έναν χώρο γνώσης και διαπαιδαγώγησης», προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να απασχολήσει όχι μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αλλά κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Οσον αφορά στα άρθρα για τα λεγόμενα κοινωνικά δικαιώματα, πρόσθεσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «ολοφάνερα πια βρίσκονται σε στρατηγική συμπόρευση», καθώς «έφτασαν, στη βάση του ευρωενωσιακού πλαισίου, να καταθέτουν και πανομοιότυπες προτάσεις βγαλμένες κατευθείαν από τα κιτάπια του κεφαλαίου». Προτάσεις που συνταγματοποιούν την ακραία φτώχεια, με τη ΝΔ να προτείνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τον ΣΥΡΙΖΑ το ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

«Αλήθεια, τον πήχη της αξιοπρέπειας πού τον βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση; Στα 400 ευρώ;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μισθό της φτώχειας και της μιζέριας.

Πρόσθεσε ότι συνολικά οι διατάξεις του Συντάγματος για τα κοινωνικά δικαιώματα στην εργασία, στην κατοικία, στην απεργία είναι απλές διακηρύξεις, γιατί, πέρα από τα παραθυράκια, εξαιρέσεις και εκτελεστικούς νόμους, υπάρχει ο υπέρτατος νόμος «ο νόμος των νόμων κάθε αστικού Συντάγματος, η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Ολο και πιο αντιδραστικό και σκληρό απέναντι στους εργαζόμενους

«Το Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου, ικανοποιώντας τις ανάγκες του και ενσωματώνοντας τις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό, σκληρό απέναντι στον λαό. Η εργατική τάξη ένα δρόμο έχει, να συμβάλει με τους αγώνες της στην αστάθεια του βάρβαρου συστήματος και στη διεκδίκηση της δικής της εξουσίας».

Τα παραπάνω σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης στην τοποθέτησή του και κατήγγειλε επίσης την ψεύτικη αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το ποιος δήθεν διευρύνει και υπερασπίζεται τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, και οι δύο τα πετσοκόψατε».

Ο Χρ. Κατσώτης έκανε μια μικρή αναδρομή στο σύνολο των αντεργατικών νόμων που διαδοχικά και από κοινού νομοθέτησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και που προβλέπουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που απώτερο στόχο έχουν την «παραπέρα μείωση του μέσου μισθού των εργαζομένων, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας». Αντίστοιχα, πρόσθεσε, περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία, ενώ παράλληλα ετοιμάζουν περιορισμό των διαδηλώσεων στο όνομα της «λειτουργίας της αγοράς» και ενώ επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μητρότητα δεν προστατεύεται, χιλιάδες νέα παιδιά 15 χρόνων εργάζονται με γενίκευση της μαθητείας και όρους γαλέρας.

Σε σχέση με το Ασφαλιστικό, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε ότι πλέον το συνταξιοδοτικό δικαίωμα «είναι στο έλεος της αγοράς και του χρηματιστηριακού τζόγου, η Κοινωνική Ασφάλιση μετατρέπεται από κοινωνικό δικαίωμα σε προσωπική υπόθεση και ατομικό ρίσκο». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένοι στους στόχους του κεφαλαίου και της ΕΕ, γι' αυτό και απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για συνταγματική διασφάλιση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κούφιες διακηρύξεις τα περί κατοχύρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων

«Η συνταγματική αναθεώρηση έχει στόχο να θωρακιστεί παραπέρα το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, ενσωματώνοντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχουν συντελεστεί στην ΕΕ και όχι να κατοχυρώσετε τα ατομικά κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού, που αναφέρονται στο Σύνταγμα μόνο ως ευχολόγιο», επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατά τη χτεσινή συζήτηση.

Εφερε, άλλωστε, ως παράδειγμα ότι την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συνταγματική αναθεώρηση, συζητείται το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας πως στο Σύνταγμα η Ενέργεια παρουσιάζεται ως κοινωνικό αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση, όμως στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και αυτό που προωθείται διαδοχικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις είναι η σταδιακή παράδοσή της στα σαγόνια του καπιταλιστή, για να την πουλάει πανάκριβα για το κέρδος, καταδικάζοντας όλο και περισσότερο τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια και σαρώνοντας τα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο. Αντίστοιχο, σημείωσε, είναι και το παράδειγμα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ, γιατί στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και το πανανθρώπινο αγαθό το νερό. Κούφιες διακηρύξεις, σημείωσε, είναι και τα περί προστασίας στην εργασία, στην οικία και άλλα που αναφέρει το Σύνταγμα.

Επιπλέον, τόνισε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα αρνήθηκαν να αποδεχτούν τις προτάσεις του ΚΚΕ να κατοχυρωθούν «ως αποκλειστικά ιδιοκτησία του κράτους» τα ποτάμια, οι λίμνες, οι ορεινοί όγκοι, ο ορυκτός πλούτος, όπως και να καταργηθεί το «άρθρο - ζόμπι» 107 που ισχύει από το 1957 και προστατεύει τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των ξένων «επενδυτών».

«Είναι παραμύθι η ενίσχυση της λαϊκής ελευθερίας, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Με τη συνταγματική αναθεώρηση στόχος σας είναι να καλλωπίσετε το σύστημα», σημείωσε η βουλευτής του Κόμματος, τονίζοντας πως «όσες μπογιές και αν χρησιμοποιήσετε η ασκήμια και βαρβαρότητά του δεν κρύβονται, παρά μόνο ανατρέπονται με αγώνες».

Ούτε λόγος για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Εντός των πλαισίων της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημόσια, σύγχρονη δωρεάν Υγεία, που να καλύπτει τις διαρκώς διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, αναδεικνύοντας το μέγεθος της υποκρισίας των διακηρύξεων στο Σύνταγμα, αλλά και των σχετικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αρχικά, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα για δήθεν κατοχύρωση της πρόσβασης στην Υγεία. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι πουθενά στις προτάσεις τους δεν υπάρχει η λέξη «δωρεάν».

Οπως επισήμανε, η Υγεία στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και μάλιστα χρυσοφόρο για τους επιχειρηματικούς ομίλους που συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητάς τους. «Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, με σεβασμό πάντα στις δεσμεύσεις, το πλαίσιο και τους κανόνες της ΕΕ, έχει σχέση με την προσαρμογή των δημόσιων μονάδων στους κανόνες της επιχειρηματικότητας για να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό», συμπλήρωσε.

Τα όποια μέτρα παίρνονται, επισήμανε, σε αυτό το πλαίσιο είναι αντικειμενικά «στα όρια της φτώχειας», εξαρτώνται από τις «δημοσιονομικές δεσμεύσεις» και βγαίνουν από τις τσέπες των φτωχών για τους εξαθλιωμένους. Ενώ οι όποιες σχετικές αναφορές για το δικαίωμα στην υγεία «είναι το περιτύλιγμα της εξαπάτησης, της κοροϊδίας και υποκρισίας του αστικού πολιτικού συστήματος, γιατί συμβιβασμός με τις απώλειες και τα ψίχουλα στην Υγεία σημαίνει για τον λαό ότι βάζει την ίδια τη ζωή του σαν καύσιμη ύλη για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας, θυσία στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών».

Τόνισε ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, οι οποίες απορρίφθηκαν από τα άλλα κόμματα, πρέπει να γίνουν στόχοι πάλης για τους εργαζόμενους. Προτάσεις που αφορούν στην πλήρη διασφάλιση της παροχής υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας αποκλειστικά δημόσιων και απολύτως δωρεάν, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.