«ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση... »

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ρένας Λευκαδίτου - Παπαντωνίου

Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019

Παρουσιάστηκε την Τρίτη από τις εκδόσεις «Εντός», στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), το βιβλίο «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε», της Ρένας Λευκαδίτου - Παπαντωνίου.

Η Ρ. Λευκαδίτου - Παπαντωνίου υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) και ήταν μεγάλη η συμβολή της στην ομάδα εργασίας «Για την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού τόπου Μακρονήσου». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου: «Δέθηκα με την Ιστορία του νησιού, έφριξα με την κτηνωδία, υποκλίθηκα στον ηρωισμό και την αυταπάρνηση των συντρόφων και είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς απ' αυτούς. Πολλά χρόνια μετά, όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχαν κατάλογοι των αγωνιστών που έζησαν - όπως έζησαν - στη Μακρόνησο εκείνα τα φοβερά χρόνια, σκέφτηκα να προσπαθήσω να συγκεντρώσω από τα βιβλία - μαρτυρίες όλα τα ονόματα που αναφέρονται και να καταγράψω, όσο το δυνατό, τη διαδρομή του καθενός...». Μέσα στις 350 και πλέον σελίδες του βιβλίου υπάρχουν ένα σύντομο χρονικό για τη Μακρόνησο, αναλυτικές περιγραφές για τη σκληρή διαβίωση στον τόπο μαρτυρίου, τις δολοφονίες, τα βασανιστήρια, τις γυναίκες και τους νέους που εξορίστηκαν. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται κατάλογος με 6.264 ονόματα ανδρών και 1.107 ονόματα γυναικών που εξορίστηκαν στη Μακρόνησο, καθώς και 319 ονόματα βασανιστών. Υπάρχει επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967 - 1974), η Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας», και ο Τηλέμαχος Λουγγής, ιστορικός, ομότιμος διευθυντής ερευνών στο ΕΙΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακρονησιώτης αγωνιστής Λάζαρος Κυρίτσης. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Ψωμιάδης. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Νίκο Αθανασάκη και Ειρήνη Πολυδώρου.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Εύα Μελά, πρόεδρος του ΕΕΤΕ, η οποία έχει επιμεληθεί το εξώφυλλο του βιβλίου.