ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
«Καβγαδάκια» για τη διαπλοκή, συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019

Eurokinissi

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στην Ολομέλεια της Βουλής, συνεχίστηκε την Παρασκευή το γαϊτανάκι των κάλπικων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο... αγαπημένο τους θέμα, αυτό της διαφθοράς, της διαπλοκής και της σκανδαλολογίας, πίσω από τα οποία προσπαθούν να κρύψουν ότι αμφότεροι υπηρετούν την πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου που διαμορφώνει και το έδαφος για τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα, και γι' αυτό διαδοχικά νομοθετούν και διατάξεις που αντικειμενικά τα διευκολύνουν.

Αφορμή έδωσε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, για τις διατάξεις που πέρασε μέσα από τον «αναπτυξιακό» νόμο και τους Ποινικούς Κώδικες και οι οποίες αφορούν την ασυλία στελεχών τραπεζών και την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων κατηγορούμενων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση για στήριξη «στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ», αντί για τους... υγιείς επιχειρηματίες που στηρίζει προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ, και πως «οι χάρες αυτές» που κάνει η κυβέρνηση στους «μπαχαλάκηδες με κοστούμια» «δύσκολα μπορεί να πειστεί κανείς ότι γίνονται από ιδεοληψία ή άγνοια, δηλαδή άνευ ανταλλαγμάτων»...

Βγάζοντας ως συνήθως «λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα, είπε ακόμα για τη ΝΔ ότι «επαναφέρετε την κανονικότητα της διαπλοκής, της διαφθοράς, αυτήν την κανονικότητα που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεοκοπία και στο τέλος στα μνημόνια» κ.ο.κ.

Απαντώντας, ο Κυρ. Μητσοτάκης τού υπενθύμισε πως η ΝΔ χτίζει πάνω στα «έργα» του ΣΥΡΙΖΑ, πως «εσείς μετατρέψατε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα», και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως σκοπό να ασχοληθεί «με πιο σοβαρά πράγματα», όπως «να διορθώσουμε τις παθογένειες στο τραπεζικό σύστημα, να προσελκύσουμε επενδύσεις». Δεν παρέλειψε δε να στείλει και το μήνυμα για την ενίσχυση του δόγματος «νόμος και τάξη», λέγοντας πως «εμείς δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων ούτε μπαχαλάκηδες στα πανεπιστήμια», με διάφορες κορόνες περί του νόμου που τάχα θα εφαρμόζεται το ίδιο για δυνατούς και αδύναμους.

Οι δυο τους μάλιστα σήκωσαν αντιπαράθεση ακόμα και για το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη υπουργών, με τον Αλ. Τσίπρα να αποδίδει στην «εμμονή της κυβέρνησης να καλύπτει τη διαπλοκή» την άρνησή της να δεχτεί ερμηνευτική δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρεται σε ορισμένα αδικήματα υπουργών να δικάζονται από τη Δικαιοσύνη. Αυτό που δεν είπε βέβαια ήταν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί παρέπεμψαν το υπερώριμο αίτημα για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 στις ελληνικές καλένδες, και ότι περιορίστηκαν σε κάποιες ...«διορθώσεις» όσον αφορά την αποσβεστική προθεσμία, δηλαδή την προθεσμία παραγραφής από τη Βουλή της τέλεσης του αδικήματος. Αλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά τον καβγά απηύθυνε κάλεσμα στον Αλ. Τσίπρα «να αφήσετε όλα τα υπόλοιπα και να κρατήσουμε τη μεγάλη κατάκτηση, ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε επιτέλους στην αλλαγή του άρθρου 86»...