Τίμησαν τον κομμουνιστή ηγέτη Φιντέλ Κάστρο

Εκδήλωση για τα 3 χρόνια από το θάνατό του στον κινηματογράφο «Studio»

Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019

Η πρέσβειρα της Κούβας Σ. Μ. Ντομίνγκες
Από πλήθος κόσμου αγκαλιάστηκε η εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση των 3 χρόνων από την απώλεια του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος Φιντέλ Κάστρο, που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της κουβανικής πρεσβείας, την Κυριακή το βράδυ στον κινηματογράφο «Studio New Star Art Cinema». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με βίντεο από χαρακτηριστικές στιγμές του Φιντέλ και έκλεισε με το ντοκιμαντέρ «Η τέχνη τού να επιβιώνεις» (El merito es estar vivo) του Οτο Μιγκέλ Γκουσμάν, βασισμένο στο βιβλίο του Λουίς Μπάες Ερνάντες, που αναφέρεται στις πολλαπλές απόπειρες της αμερικανικής CIA να εξοντώσει τον Φιντέλ και την Επανάσταση.

Στην εκδήλωση μίλησε η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες και ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης.

Η πρέσβειρα της Κούβας αναφέρθηκε στα βιογραφικά στοιχεία της ζωής του Φιντέλ και την ανεκτίμητη προσφορά του, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Δεν κοίταξε σε ποια πλευρά θα μπορούσε να ζήσει καλύτερα, αλλά σε ποια πλευρά είναι το καθήκον» και πρόσθεσε: «Ολα αυτά τα χρόνια της Επανάστασης προώθησε και καθοδήγησε τον αγώνα του κουβανικού λαού για τη σταθεροποίηση της επαναστατικής διαδικασίας, την πορεία του προς το σοσιαλισμό, την ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων, τους κοινωνικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς της χώρας, την ανάπτυξη της Εκπαίδευσης, της Υγείας, του Πολιτισμού και της επιστήμης, καθώς και την αντιμετώπιση των εξωτερικών επιθέσεων και την καθοδήγηση μιας δραστήριας εξωτερικής πολιτικής αρχών».

Αποψη από την εκδήλωση
Ο Γ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε εκτενώς στην Ιστορία της Κούβας, στην πάλη ενάντια στην ισπανική αποικιοκρατία, στην επέμβαση των ΗΠΑ με πρόσχημα δήθεν την προστασία των εργατών στις φυτείες, που την συνέκρινε με τις σημερινές συνθήκες και τις «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» των ιμπεριαλιστών. Αναφερόμενος και στις σημερινές εξελίξεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, σημείωσε για την κληρονομιά του Φιντέλ: «Οσο οι λαοί αντιστέκονται, όσο επιλέγουν το δρόμο του αγώνα τόσο θα σκύβουμε με σεβασμό στην παρακαταθήκη που άφησε με το λόγο και το έργο του ο Φιντέλ. Εχουμε πάρει τον ίδιο δρόμο. Είναι μακρύς, είναι δύσκολος, έχει χαρές, έχει λύπες, πισωγυρίσματα. Η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω, έχει όμως μια σπειροειδή κίνηση που άλλοτε οδηγεί στα ψηλά, άλλοτε στο μαύρο σκοτάδι. Η πίστη στην οργανωμένη δύναμη του λαού είναι η δική μας σταθερά, το δικό μας σχέδιο».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και μεγάλη αντιπροσωπεία του Κόμματος. Ακόμα παρευρέθηκαν ο Σπύρος Χαλβατζής, από τον Σύλλογο Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων Αγωνιστών 1967-74, ο Σταύρος Τάσσος, από την ΕΕΔΥΕ, οι Αγγελος Χάγιος και Δημήτρης Δεσύλλας, από το ΝΑΡ, και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.



Ο Γ. Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας