Κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019

Στην Πτολεμαΐδα
Ξεκάθαρο και μαχητικό ΟΧΙ στα σχέδια της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είπε ο εργαζόμενος λαός της Κοζάνης με τη μαζική συμμετοχή του στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες, παρά τη βροχή, στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ΓΕΝΟΠ, σωματείων, δήμων και φορέων της περιοχής.

Οι ταξικές δυνάμεις είχαν ορίσει προσυγκέντρωση και με πορεία, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και καταδίκης του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ξεκαθαρίζοντας πως «Τη ΔΕΗ τη χτίσανε με αίμα οι εργάτες, δεν την ξεπουλάμε στους κεφαλαιοκράτες», κατευθύνθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης. Με δικό τους διακριτό μπλοκ, με το πανό του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ), πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.

Εκ μέρους της ΔΑΣ μίλησε στη συγκέντρωση ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του ΔΣ του «Σπάρτακου» και του ΔΣ του ΣΕΕΕΝ. Ανέφερε ότι το ενεργειακό σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ενισχύει τη λειτουργία της ΔΕΗ ως ΑΕ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και «σπονσοράρει» διάφορες εταιρείες Ενέργειας που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης και των ΑΠΕ. Τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται τώρα να βάλει στο στόχαστρο για ακόμη μια φορά τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΕ, με πρόσχημα την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό.

Κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα, ο οποίος για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να σημαδεύει σωστά τον ταξικό αντίπαλο. «Ο αγώνας, για να έχει αποτελέσματα, για να έχει αντοχή, πρέπει να βάζει απέναντι τις πολιτικές της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να είναι αγώνας που θα συγκρούεται με τις επιδιώξεις των μεγάλων συμφερόντων στον κλάδο της Ενέργειας και θα έχει απέναντι όλους αυτούς που την έχουν μετατρέψει σε ένα πανάκριβο αγαθό», είπε.

Στη Μεγαλόπολη

Συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΔΕΗ ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και ΔΕΠΑ πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι και στην κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης, με τη συμμετοχή της κλαδικής Ομοσπονδίας, του δήμου της πόλης και άλλων φορέων της περιοχής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε με δικό του μπλοκ και πανό το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας νομών Πελοποννήσου, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, προβάλλοντας ξεχωριστό πλαίσιο αιτημάτων, με κύριο στοιχείο την καταδίκη της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, για ρεύμα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουρσιάνης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας, ο Νίκος Γόντικας, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιώργος Κατσιρούμπας, δημοτικός σύμβουλος Μεγαλόπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Από απόψε τα μεσάνυχτα η απεργία στη ΔΕΗ

Στο μεταξύ, χτες η ΓΕΝΟΠ αποφάσισε να αναστείλει για μια μέρα τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, λόγω της κακοκαιρίας. Ετσι, η απεργία ξεκινά απόψε τα μεσάνυχτα. Το απόγευμα της Τετάρτης - μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου - στις 5 μ.μ., οι απεργοί θα προχωρήσουν σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Ενάντια στο νομοσχέδιο κατεβαίνει σε 48ωρη απεργία από σήμερα το πρωί και το Σωματείο ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ, καταγγέλλοντας την πώληση του υπόλοιπου 65% του ομίλου ΔΕΠΑ. Κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης το Σωματείο διοργανώνει σήμερα Τρίτη στις 2 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ενέργειας και άλλες δύο συγκεντρώσεις αύριο Τετάρτη: Στις 3 μ.μ. στα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη 30 και στο συλλαλητήριο στις 5 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Να σημειωθεί πως με τροπολογία που κατέθεσε το Σωματείο προς τα κόμματα για το νομοσχέδιο, διεκδικεί να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να κατοχυρωθούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, μόνιμων και συμβασιούχων.