ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους

Προετοιμασία για τοπικά μπλόκα από την άλλη βδομάδα. Κινητοποίηση με τρακτέρ χτες στον Τύρναβο

Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019

Τα τρακτέρ στην πλατεία του Τυρνάβου
Με τη συμμετοχή δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και εκατοντάδων αγροτών από όλη τη Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκε χτες η πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, οι αγρότες μετέφεραν την πείρα από τη δράση τους και τα ιδιαίτερα προβλήματα που τους απασχολούν.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι μόνο με τον αγώνα μπορούν να προκύψουν κέρδη για τους βιοπαλαιστές αγρότες, στη μάχη για την επιβίωση που δίνουν καθημερινά. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «είτε θα παλέψουμε και θα πάρουμε ανάσες να συνεχίσουμε να παράγουμε είτε δεν υπάρχει αύριο απλά σαν θεατές των αγώνων από τον καναπέ και το καφενείο».

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αγανάκτηση αγροτών και κτηνοτρόφων για το αίσχος των «ανοιχτών» και χαμηλών τιμών, για το γεγονός ότι πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή τους, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, αφού ένας αγρότης αναγκάζεται να πληρώσει πανάκριβα το πετρέλαιο (τη στιγμή που δίνεται χωρίς φόρο στους εφοπλιστές), το αγροτικό ρεύμα, όπου πρόσφατα είχαμε αυξήσεις, το αρδευτικό νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους συνεχώς να μειώνεται και επιπλέον να αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι και στον φετινό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τίποτα για τους αγρότες, ενώ πολλά είναι τα «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε:

Κινητοποίηση με τρακτέρ στον Τύρναβο

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο από τους βιοπαλαιστές αγρότες, η κεντρική πλατεία του Τυρνάβου γέμισε χτες με εκατοντάδες αγρότες και δεκάδες τρακτέρ.

Τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν η εναντίωση στην οποιαδήποτε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, να μειωθούν τα ασφάλιστρα στον ΕΦΚΑ με παροχή ολοκληρωμένης δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συντάξεις αξιοπρέπειας, η διεκδίκηση κατώτατων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες, ειδικά για το ροδάκινο, για το οποίο ζητάνε αποζημίωση από τις ζημιές που έχει προκαλέσει το ρωσικό εμπάργκο, η μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% και η οριστική λύση για το τσίπουρο, ζητώντας να παραμείνει το καθεστώς των διημέρων για απόσταξη τσίπουρου ως έχει. Να μην επιβληθεί 10πλάσιος εξοντωτικός φόρος στο τσίπουρο από την ΕΕ, όπως απαιτούν οι μεγάλοι ποτοποιοί.

Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ έγινε στην Τούμπα και στη συνέχεια σχηματίστηκε ένα κομβόι που γέμισε με τρακτέρ την κεντρική πλατεία.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝ Λάρισας Ρίζος Μαρούδας ανέφερε πως οι αγρότες του Τυρνάβου παλεύουν για την επιβίωσή τους, καθώς σε μία σειρά από προϊόντα οι τιμές είναι εξευτελιστικές.

Ο πρόεδρος του ΑΣ Αργυροπουλίου Κώστας Χατζής ανέφερε πως οι ροδακινοπαραγωγοί είναι σε απελπιστική κατάσταση, αφού εδώ και 5 χρόνια μετά το ρωσικό εμπάργκο οι τιμές κατρακύλησαν από το 1 ευρώ το κιλό στα 15 και 20 λεπτά, πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής και για αυτό ζητούν αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής ανέφερε πως η απαράδεκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την «απογείωση» της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά, στη βάση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οδηγιών, θα επιφέρει δραματικό χτύπημα σε χιλιάδες αμπελοκαλλιεργητές και αμβυκούχους - διήμερους αποσταγματοποιούς (καζανάρηδες), θα πλήξει δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια - εμφιαλωτήρια, ενώ θα επιβαρύνει υπέρμετρα και τη λαϊκή κατανάλωση.

Οι αγρότες ανανέωσαν το ραντεβού τους στις συσκέψεις που οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, αλλά και στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15/12 στη Νίκαια Λάρισας.