ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ρεσιτάλ ελαφρύνσεων και απαλλαγών στο κεφάλαιο, πάγια η φοροληστεία στο λαό
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019

Νέο ρεσιτάλ με φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με στοχευμένες απαλλαγές, κίνητρα και άλλες «διευκολύνσεις» σε τμήματα του κεφαλαίου (επενδυτικές εταιρείες και χαρτοφυλάκια, εταιρείες διαχείρισης μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τράπεζες, εφοπλιστές και μεγαλομετόχους), περιλαμβάνουν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι «απώλειες φορολογικών εσόδων» από αυτές τις «ελαφρύνσεις» θα φτάσουν τα 616 εκατ. ευρώ για το 2020, με ωφελημένους βέβαια τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις, που συγκεντρώνουν τη μεγάλη μάζα των κερδών, ενώ τα σπασμένα θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί «δόλωμα» και «κίνητρο» και για τα κάθε είδους προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης, στο φόντο και των νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Καλά κρατεί η φοροληστεία στο λαό

Την ίδια ώρα, η νέα φορολογική κλίμακα σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ., την οποία μάλιστα η κυβέρνηση παρουσιάζει «μετά βαΐων και κλάδων» ως απόδειξη τάχα ότι οι «ελαφρύνσεις αφορούν όλους», δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο τη φοροληστεία που συντελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια και που βέβαια παραμένει και για την «επόμενη μέρα».

Η φορολογική κλίμακα ξεκινά με 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Στα επόμενα 10.000 ευρώ (μέχρι 20.000) ο συντελεστής παραμένει στο 22%, ενώ προβλέπονται μειώσεις κατά μία μονάδα σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος πάνω από 20.000 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση του ανώτατου συντελεστή (στο 44% από 45%) για εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.

Τα προβλεπόμενα ποσά της έκπτωσης φόρου για τα προστατευόμενα παιδιά θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Ενδεικτικά, με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, μισθωτός ή συνταξιούχος με εισόδημα 12.000 ευρώ (χωρίς προστατευόμενα παιδιά), που ήταν αφορολόγητο μέχρι το 2010, για το 2020, μετά και την «ελάφρυνση» σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, θα πληρώνει 563 ευρώ φόρο εισοδήματος. Αντίστοιχα (πάντα σε σύγκριση με τα προ 10ετίας επίπεδα) οι επιβαρύνσεις για ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ φτάνουν στα 343 ευρώ, για 10.000 ευρώ στα 123 ευρώ κ.ο.κ.

Σε σχέση με τα φετινά εισοδήματα, μισθωτός χωρίς προστατευόμενα παιδιά με εισόδημα 9.000 ευρώ θα πληρώνει 33 ευρώ, από 80 ευρώ σήμερα, «όφελος» 47 ευρώ ή 3,9 ευρώ το μήνα.

Την ίδια ώρα, φορολογούμενος με 1 παιδί και εισόδημα 19.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 2.210 ευρώ, «ελάφρυνση» 20 ευρώ σε σχέση με φέτος, η οποία εκμηδενίζεται σε εισόδημα ύψους 20.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η φορολογική κλίμακα αποτελεί έναν ακόμη πυλώνα αρπαγής λαϊκών εισοδημάτων, που συμπληρώνεται από τους έμμεσους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση, από τις περικοπές κονδυλίων για κοινωνικές ανάγκες και βέβαια από μια σειρά «αντίμετρων» που προβλέπονται και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020. Παράλληλα, οι ελαφρύνσεις μέσω της φορολογικής κλίμακας στα μεγάλα εμφανιζόμενα προσωπικά εισοδήματα αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των φοροελαφρύνσεων στα τμήματα του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελάφρυνση (μέσω κλίμακας) για εισόδημα ύψους 100.000 ευρώ διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ.

Επιπλέον, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει:

-- Αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος. Το ακάλυπτο ποσό θα χαρατσώνεται με 22%. Ουσιαστικά πρόκειται για νέο καραμπινάτο χαράτσι, ανεξάρτητα από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, το οποίο θα επιβάλλεται και σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έτσι κι αλλιώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Από το συγκεκριμένο μέτρο, όπως άλλωστε ήδη προβλέπεται, θα υπάρχουν «εξαιρέσεις», για ειδικές κατηγορίες κ.ά.

-- Με στόχο να βάλουν στο χέρι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» της λαϊκής οικογένειας προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, η πάγια ρύθμιση «διευκόλυνσης» επεκτείνεται από τις 12 στις 24 μηνιαίες δόσεις για «τακτικές οφειλές» (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) και από τις 24 στις 48 δόσεις για φόρους κληρονομιάς κ.ά., με ελάχιστη δόση στα 30 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, υπό προϋποθέσεις και για λόγους διαχείρισης διαγράφονται από τις λίστες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μικρού ύψους (μέχρι 10 ευρώ).

-- Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την «αναμόρφωση» των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, που αποτελούν τη βάση του υπολογισμού για τον ΕΝΦΙΑ και για άλλα χαράτσια.