ΑΛΒΑΝΙΑ
Ολόκληρες περιοχές έγιναν συντρίμμια
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019

Σωστικά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντες στο Δυρράχιο
ΤΙΡΑΝΑ.--

Σε τουλάχιστον 31 ανήλθε χτες ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Αλβανία, με επίκεντρο την περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν και τα περισσότερα θύματα βρίσκονται στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνα, στα βόρεια των Τιράνων. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, με ολόκληρες πολυκατοικίες και οικοδομικά τετράγωνα να έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινα.

Και στην Αλβανία αποδεικνύεται περίτρανα ότι μέτρα ουσιαστικής αντισεισμικής προστασίας, προδιαγραφές στις κατασκευές με βάση τη σεισμικότητα της περιοχής, σύγχρονες υποδομές με βάση την εξέλιξη και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής, προσκρούουν πάνω στο κριτήριο του κέρδους που διέπει την καπιταλιστική οικονομία, όπου η γη είναι εμπόρευμα και στο αστικό κράτος τα πάντα μπορούν να παρακαμφθούν (βλέπε ελλιπή υλικά κατασκευής, απουσία ελέγχου στις κατασκευές κ.λπ.). Σύμφωνα με αναφορές επιστημόνων σε ΜΜΕ, πολλά από τα κτίρια που κατέρρευσαν, κάποια από τα οποία κυριολεκτικά τα κατάπιε το έδαφος, είχαν ανεγερθεί κυρίως μετά το 1990, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές. ΜΜΕ αναφέρουν πως στη Θουμάνα δύο από τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν, χτισμένες τη δεκαετία του '90, ουσιαστικά δεν είχαν θεμέλια, κατασκευάστηκαν πάνω σε αμμώδες έδαφος, εξασφαλίζοντας τις άδειες από τις αρμόδιες αρχές την περίοδο της μεγάλης οικοδομικής «έκρηξης» στη γειτονική χώρα.

Copyright 2019 The Associated

Δύσκολη η ζωή στις σκηνές για τους σεισμοπαθείς καθώς μπαίνει ο χειμώνας
Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν και σε ακτίνα περίπου 150 χιλιομέτρων: Από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν καταφτάσει από 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και από Ελλάδα, Σερβία, Ιταλία, Τουρκία κ.ά., και δίνουν μάχη με το χρόνο για να βρεθούν και να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εγκλωβισμένοι στα ερείπια, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Τις συνθήκες για όσους εγκλωβισμένους προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή δυσκολεύουν και οι χαμηλές θερμοκρασίες (5-6 βαθμούς Κελσίου) στη διάρκεια της νύχτας. Μέχρι χτες είχαν διασωθεί τουλάχιστον 45 άτομα, ενώ η ΕΜΑΚ είχε ανασύρει χτες ζωντανούς δύο ανθρώπους. Οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 600. Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους, που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες.

Προχτές το βράδυ, εκατοντάδες άνθρωποι διανυκτέρευσαν σε σκηνές που είχε στήσει ο αλβανικός στρατός, σε αυτοκίνητα ή στο ύπαιθρο. Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες σε Δυρράχιο, Αυλώνα και Κακαβιά για τη στέγαση ανθρώπων, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές. Επίσης έχουν διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στη Θουμάνα και σε άλλες περιοχές.