Συνεχίζονται «Οι γειτονιές του κόσμου»
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2019

Στο θέατρο «Βαφείο - Λάκης Καραλής» (Αγ. Ορους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός) κάθε Τετάρτη στις 20.30 συνεχίζουν με μεγάλη επιτυχία «Οι γειτονιές του κόσμου», του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου.

Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συνεχάρη θερμά την σκηνοθέτρια, καθώς και τους τέσσερις νέους ηθοποιούς, Λάζαρο Βαρτάνη, Στέφανο Παπατρέχα, Βασιλική Σαραντοπούλου και Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη, που ανέλαβαν το δύσκολο έργο να μεταφέρουν τον ποιητικό λόγο του Γ. Ρίτσου στη σκηνή. Την παράσταση παρακολούθησε ακόμα η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Οι γειτονιές του κόσμου» περιλαμβάνονται στη συλλογή «Επικαιρικά». Οπως είπε ο ίδιος ο ποιητής, «τα "Επικαιρικά" είναι η άμεση ανταπόκριση στο γεγονός, ο ύμνος των ηρώων ή τα ημερολογιακά σημειώματα εξορίας. Η εν θερμώ καταγραφή του αγώνα, το χρονικό, μέρα με τη μέρα, με μόνη εξαίρεση τις "Γειτονιές του κόσμου", 1949 - 1951, που εκτείνονται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο, ανασυνθέτοντας ολόκληρη τη δεκαετία...».

Μια ποιητική τοιχογραφία της δεκαετίας του '40. Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση, ο Δεκέμβρης, ο εμφύλιος και η εξορία είναι τα θέματα για αυτό το «τραγούδι», όπως το χαρακτηρίζει ο ποιητής. Ενα «τραγούδι» γραμμένο με τη συγκινησιακή φόρτιση της εμπειρίας και τη βαθιά γνώση της Ιστορίας του Ανθρώπου. Ενα «τραγούδι» γραμμένο για «τις φτωχές, τις δοξασμένες συνοικίες» της Αθήνας.

Ο Δ. Κουτσούμπας συζητά με τους συντελεστές της παράστασης
Πρόκειται για μια εμπνευσμένη παράσταση, που «επιτρέπει» να ακουστεί καθαρά ο λόγος του ποιητή. Μια παράσταση που συμβάλλει, ειδικά στις μέρες μας, να διατηρείται η μνήμη ζωντανή. Αλλωστε, όπως είχε αναφέρει και ο Σ. Παπατρέχας, ηθοποιός της παράστασης στον «Ριζοσπάστη»: «Μιλάμε για περιόδους πολύ σκοτεινές, πολύ δύσκολες. Για περιόδους στις οποίες κάποιοι αποφάσισαν να αγωνιστούν, κάποιοι να σωπάσουν, κάποιοι να συνεργαστούν με όποιον θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα και την καλή ζωή τους. Εμείς μιλάμε για τους πρώτους».

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 694.4189.698

Προπώληση: Viva.gr

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ προπώληση μέσω Viva.gr, 8 ευρώ φοιτητικό, 5 ευρώ ανέργων, ατέλεια ΣΕΗ - είσοδος δωρεάν.